Akvaarion perustaminen

 

Akvaarion perustaminen


Tervetuloa kiehtovan akvaarioharrastuksen pariin !
Akvaarioita on tarjolla monen kokoisia, varustettuna erilaisin varustein eri tarpeisiin.

Tyypillisin akvaario on 100 - 300 litrainen seura-akvaario. Tämä tarkoittaa, että akvaariossa asustaa useita eri lajisia kaloja kauniisti erilaisilla kasveilla ja kivillä somistetussa ympäristössä.
Muita akvaariovaihtoehtoja:
Lajiakvaario on allas, jossa pidetään vain yhtä kalalajia.
Biotooppiakvaario on allas, jossa on luonnossa samalla alueella esiintyviä kaloja ja kasveja.
Merivesi-akvaario on allas, jossa veteen on lisätty suolaa ja altaan kalasto koostuu yksinomaan merilajeista.

Poikas-akvaario on allas jossa kasvatetaan kalojen jälkeläisiä.
Emoakvaario on allas jossa kaloja kudetetaan tai johon siirretään piakkoin synnyttävät kalanaaraat.

Karanteeniakvaario on allas jossa tarkkaillaan uusia kaloja mahdollisten ongelmien varalta.
Ensimmäisenä akvaariona seura-akvaario on hyvä valinta. Tämä ohje koskeekin nimenomaan seura-akvaariota.

ALTAAN KOKO

Tyypillisin kotiakvaario on 100 - 300 litrainen seura-akvaario. Akvaarion koon määrää usein sille suunniteltu paikka. Suurempi akvaario on helpompi hoitaa, sillä suuremmassa vesimäärässä olosuhteet pysyvät tasaisempina eivätkä pienet virheet sen biologiaa heti horjuta. Mitä pienempi allas on, sen tarkempi pitää olla esim. ruokinnan suhteen, sillä liiallinen ruokamäärä pilaa pienen määrän vettä herkästi.

VARUSTUS

Akvaarion tärkeimmät tekniset laitteet eli suodatin, valaisin ja lämmitin mitoitetaan asukkaiden ja akvaarion koon mukaan. Liikkeissämme valmiina myytävissä akvaariopaketeissa nämä tarvittavat laitteet ovat mukana, mutta akvaarion tekniset laitteet ja muut tarvikkeet voi toki valita itsekin, rakentamalla paketin valikoimistamme löytyvillä tuotteilla.

SIJOITUS

Akvaarion paikaksi paras on huoneen pimein nurkka, johon ei paista aurinko, eikä aivan altaan editse ole "ohikulkuliikennettä".

Sähköpistokkeita on altaan varusteissa yleensä kolme kappaletta. Näiden sijoitus hoituu usein jatkojohdolla tai haaroittajilla. Lattiakaivo voi olla kymmentäkin metriä kauempana, kunhan se on akvaarion pohjaa alempana. Asunnoissa, joissa akvaariohuone on kolme porrasaskelmaa kylpyhuonetta alempana, voi akvaarion lappoaminen muodostua ongelmaksi -ellei sitten vettä lapota ämpäreihin sen sijaan että akvaariosta poistettava vesi valutetaan letkulla suoraan viemäriin.

JALUSTA

Pienen akvaarion (alle 100 l) voi sijoittaa riittävän tukevalle kaapistollekin, mutta suuremmille on parasta olla oma jalusta. Akvaarion alle sijoitetaan aina styroksi- tai solumuovilevy, jottei lattian tai pöydän epätasaisuudet aiheuta altaan rikkoontumista. Tarkista, että alusta on vakaa ja altaan paino jakautuu tasaisesti kaikille jaloille ennen altaan täyttämistä.

POHJAMATERIAALI

Pohjahiekaksi valitaan väriltään ja raekooltaan kaloille ja kasveille sekä tietysti omalle silmälle sopiva. Useimmat kalat viihtyvät paremmin tumman kuin vaalean pohjan päällä.

Tärkeää on, että kaikki hiekat ovat pyöreäsärmäisiä, eikä joukossa ole teräviä siruja, jotka voisivat vahingoittaa tonkivia kaloja tai kasvien juuria. Hiekka ei saa myöskään sisältää liukenevia ainesosia, jotka saattaisivat vaikuttaa vesiarvoihin. Sama pätee myös kiviin ym. somisteisiin. Simpukankuoret ja valkoiset kalkkia sisältävät hiekat sopivat ainoastaan kovemman veden kaloille kuten synnyttävät hammaskarpit (miekkapyrstöt, platyt, mollit ja miljoonakalat).

Jos aiot kasvattaa akvaariossa kasveja, laita hiekkaa taka-alalle n. 7 cm, etualalle riittää muutama sentti.

Ennen akvaarioon sijoittamista täytyy hiekasta pestä hiekkapöly pois. Tämä onnistuu mukavasti tavallisessa ämpärissä kun siihen kaataa hiekkaa kymmenisen senttiä kerrallaan. Pöyhi hiekkaa valuvan veden alla kunnes vesi on aivan kirkasta. Missään vaiheessa akvaarion, sen varus-teiden tai sisusteiden pesemiseen ei saa käyttää pesuaineita!!! Pienikin jäämä voi tappaa kalat.

Kun hiekka ja mahdolliset kivet ym. somisteet on sijoitettu akvaarioon voit täyttää sen vedellä.

Jos haluat kasveillesi parhaan mahdollisen kasvualustan, lisää pohjalle ravinneseos ennen hiekkaa.

Laske vesi varovasti ison kiven tai vaikkapa väliaikaisesti akvaarioon sijoittamasi lautasen kautta, ettet pöllytä hiekkaa. Näin akvaario on heti aivan kirkas. Jos hiekka on samentanut hiukan vettä, ei se haittaa, sillä suodatin kirkastaa veden muutamassa päivässä.

Täyttämisen yhteydessä akvaarion seinämiin kerääntyy runsaasti pieniä ilmakuplia jotka haihtuvat viikon kuluessa.

Halutessasi voit lisätä veteen akvaariokäyttöön tarkoitettua bakteeritiivistettä, tämä nopeuttaa hyödyllisten bakteerien kehittymistä uudessa akvaariossa.

Vinkki: Monet monniset nauttivat mahdollisen hienorakeisesta hiekasta, useimmat kasvit taas viihtyvät raekooltaan 2-3 mm hiekassa. Hiekkalaatuja voi yhdistellä, käyttäen vaikka taka-alalla karkeampaa kasveille ja etualalla hienompaa monnisille, joskin hiekoilla on taipumus aikaa myöten sekoittua.

SUODATIN JA LÄMMITIN

Aseta suodatin ja lämmitin toimimaan heti. Pidä suodatin aina päällä, sitä ei saa sammuttaa edes yöksi. Pidemmän sähkökatkon sattuessa suodatin on hyvä pestä haalalla vedellä ennen uudelleen käynnistämistä, sil. Suodattimen sisälle kehittyvät hyödylliset bakteerit kuolevat nopeasti hapenpuutteeseen jos suodatin on veden alla poissa toiminnasta. Kuollut bakteerikanta kuormittaa vettä turhaan jos suodatin käynnistetään pesemättä. Lisäksi suodattimeen voi kehittyä haitallisia bakteereja hapettomassa tilassa.

Asenna lämmitin laitteen ohjeen mukaan joko kokonaan veden alle tai siten että säätönuppi jää veden pinnan yläpuolelle.

Parhaiten lämmitin toimii sellaisessa paikassa jossa vesi virtaa hyvin. Vanhemmat lämmitimet saa asentaa toimintaan vain niiden ollessa veden alla, ne voivat palaa rikki jos laite on päällä kun se on vedenpinnan yläpuolella. Uudemmissa malleissa tätä vaaraa ei ole, tutustu tuotteen käyttöohjeeseen. Säädä veden lämpötila suunittelemillesi kalalajeille sopivaksi.

KASVIT

Akvaariokasvit ovat sekä akvaarion ulkonäön, että sen biologian vuoksi erittäin tärkeä osa-alue harrastusta. Kasvaessaan hyvin ne käyttävät ylimääräisiä vettä kuormittavia ravinteita, luovuttavat veteen happea ja tarjoavat kaloille piilopaikkoja.

Anna uuden akvaarion tasoittua täyttämisen jälkeen noin viikon ajan ja hanki vasta sitten kasveja. Kerro henkilökunnallemme missä vaiheessa akvaariosi on ja mitä kaloja ajattelit hankkia jotta myyjä voi auttaa kasvien valinnassa. Uuteen akvaarioon on hyvä valita nopeakasvuisia kasveja, vaikka myöhemmin haluaisikin vaihtaa niitä pikkuhiljaa vähän hidaskasvuisempiin.

Akvaarion valaistuksella on suuri merkitys kasvien valintaan. "Nyrkkisääntönä" voidaan sanoa, että mitä punaisempi kasvi, sen enemmän se tarvitsee valoa, mitä tummemman vihreä kasvi, sitä vähemmän se tarvitsee valoa.

Valon lisäksi kasvit tarvitsevat myös ravinteita, joita voidaan lisätä joko veteen tai jo perustamisvaiheessa pohjahiekan alle.

Istuta kasvit huolellisesti ruukkuineen tai ilman. Varovaisesti tietenkin, jotta niiden juuret eivät vahingoitu. Varo ettet istuta liian syvään, juurenkaula pitää monilla lajeilla jäädä hiekan pinnalle. Kun olet kerran istuttanut kasvit vältä niiden siirtelyä. Varsinkin juurtuvilla lajeilla (miekkakasvit, melalehdet) kestää jonkin aikaa ennen kuin kasvu alkaa istutuksen jälkeen.

Istuta suuremmat ja pidemmät lajit taakse ja sivulle ja matalammat eteen.

Poista mahdolliset pilaantuneet lehdet mikäli niitä ilmaantuu.

Köynnösmäisiä kasveja, kuten karvalehti tai vesirutto, voit katkoa niiden kasvettua liian pitkiksi ja istuttaa n. 10 senttisiä latvapäitä uudelleen.

ALTAAN KÄYNNISTÄMINEN

Ennen kuin voit laittaa altaaseen kaloja tulee akvaarion veden kypsyä, eli muuttua kaloille sopivaksi. Vesijohtovedessä elää kalojen vaatimusten kannalta liian vähän hajottajabakteereita, jotka huolehtivat veteen kerääntyvien orgaanisten jätteiden hajottamisesta siten, ettei niistä muodostu veteen kaloille haitallisia yhdisteitä.

Näitä bakteereita voi altaaseen kerryttää monellakin tapaa, tässä pari:

Ympin käyttö
Ympillä tarkoitetaan jo toimivasta akvaariosta otettavaa, hajottajabakteereita sisältävää vettä tai lietettä. Ymppinä voidaan käyttää myös kukkaruukusta tai pellosta otettavaa multaa. Tällaisten ymppien käyttö voi toimia hienosti, mutta saattaa sisältää ongelmiakin. Toisesta akvaariosta otettavassa ympissä piilee kalatautiriski ja mullan käytössä typin määrästä ei ole takeita - lisäksi multa voi tukkia suodattimen.

Bakteeritiivisteiden käyttö
Akvaarioliikkeissä myytäviä veden kypsyttämiseen tarkoitettuja bakteeritiivisteitä on olemassa monelta valmistajalta. Tiivistettä lisätään altaaseen valmistajan ohjeiden mukaan ja bakteerit aloittavat toimintansa.
Altaan kypsymiseen menee oma aikansa, ole kärsivällinen. Aikaa menee ainakin viikon verran, ennenkuin voit laittaa ensimmäiset kalat akvaarioon. Vastaperustettu akvaario on epävakaa vielä useiden viikkojen ajan, joten altaan vesiarvojen (pH, ammoniakki, NO2, NO3, KH) mittaaminen on tärkeää, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään ajoissa reagoimaan.

KALASTO

Kerro myyjälle jo akvaarion valinnan aikaan mitkä kalat ainakin haluaisit, jotta allas varusteineen olisi kaloille mahdollisimman sopiva. Käänny kalojen valinnassa henkilökuntamme puoleen, mikäli et tunne kaikkia altaaseen suunniteltuja lajeja. Monet lajit voivat olla jostakin syystä keskenään sopimattomia. Jotkin kalat kuuluvat eri akvaarioihin vesiolosuhteiden takia, toiset kalat tarvitsevat voimakkaammin virtaavaa vettä, kun taas toiset viihtyvät rauhallisemmissa oloissa. Jotkin kalat, kuten tiikeribarbi ja loistobarbi, eivät voi olla nyppimättä huntupyrstöisiksi jalostettujen kalojen -kuten taistelukalaurosten- eviä. Saattaapa olla niinkin, että laji, joka akvaarioliikkeessä näyttää pieneltä ja somalta, voikin venähtää kolmikymmensenttiseksi vonkaleeksi!

Kun akvaariosi on "kypsynyt" voit hankkia akvaarioosi ensimmäiset kalat. Asuta akvaarioon ensin vain muutamia kaloja. Lisää kaloja pikkuhiljaa, siten että aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua sinulla on haluamasi kalasto.
Pohjakalat on hyvä hankkia jo alkuvaiheessa, jottei mihinkään pääsisi kertymään "ruokavarastoa", joka mädäntyessään pilaa veden nopeasti.

Ole ruokinnan kanssa aina ja erityisesti uuden akvaarion käynnistyessä varovainen. Ruoki vain sen verran kuin kalat syövät muutamassa minuutissa. Ruokaa ei saa jäädä lillumaan akvaarion pohjalle muruakaan. On parempi, että ruokit kalat kahdesti, tai vaikka kolmesti päivässä antamalla ruokaa kerrallaan vain vähän, kuin, että ruokaa tarjotaan kerralla suuri määrä. Liikaruokinta on yleisin uuden harrastajan virhe ja jonkin aikaa jatkuttuaan kohtalokaskin. Pohjalla pilaantuva ruoka kuormittaa vettä ja varsinkin uudessa akvaariossa vasta kehittyvä bakteerikanta ei kykene sitä tarpeeksi nopeasti hajoittamaan. Tällöin veteen syntyy myrkyllisiä aineita, kuten ammoniakkia, joka lannistaa kalat nopeasti.

AKVAARION VESI

Akvaarion vesiarvoja tarkkaillaan testaamalla vesiarvoja säännöllisesti silloinkin kun kaikki on kunnossa ja kalat voivat hyvin. Myymälöissämme on tarjolla akvaarion vedenlaadun testaukseen käytettäviä testereitä, joilla arvot saa mitatuksi helposti.

Useimmat akvaarioliikkeissä myytävät kalat ovat kotoisin happamesta (= pH noin 6,5-7) ja pehmeästä, korkeintaan keskikovasta vedestä (= kovuus alle 10 dH tai alle 15 dH), joten kalojen kannalta tärkeimmät testit koskevat veden pH:ta ja kovuutta. Näiden lisäksi ammoniakki-, nitriitti- ja nitraattitestit kertovat akvaarion hoitajalle vesiarvojen tilan.

Jotkin lajit tarvitsevat kovaa ja emäksistä vettä, toiset pehmeää ja hapanta. Tarkista aina kaloja ostaessasi lajille sopivat vesiolot.

Vinkki: Merkitsemällä viikoittaiset mittaustulokset kalenteriin, sekä pitämällä kirjaa muista akvaariossa tapahtuvista muutoksista mm. vedenvaihdot, uusien kalojen hankinnat, uudet ruokintatavat ja määrät ym., pystyt helposti tulkitsemaan kalojesi vointia. Mahdollisten ongelmien ilmaantuessa ammattitaitoinen myymälähenkilökuntamme auttaa löytämään parhaan hoitokeinon, jolloin kalenterisi tiedot ovat todella tärkeä väline oikean hoidon määrittämiseksi.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Muista hygienia hoitaessasi akvaariota. Pese kädet aina ennen ja jälkeen akvaarioveteen koskemista.
Ostaessasi uusia kaloja kerro altaan koko, muut allasta asuttavat kalalajit, akvaarion "ikä" sekä mielellään myös vesiarvot ja hieman akvaarion perushoidosta, jotta henkilökuntamme osaa parhaiten auttaa sopivien lajien löytymisessä.

LISÄÄ LUKEMISTA:

AKVAARIOKALAT
AKVAARIOKASVIT