Koira

Canis lupus familiaris

 

Mikä rotu?
Koirarotuja on yli 300 erilaista. Rotuja on jalostettu erilaisiin tarpeisiin paimentamaan, vartioimaan, noutamaan, jäljittämään, riistaa ajamaan... rotuja löytyy seurakoiriksi, juoksukilpailuissa loistaviksi vinttikoiriksi, rekeä vetäviksi rekikoiriksi. Koirarotujen luonteissa on näin ollen suuria eroja, ja eroja on myös ulkonäöissä. Koiraroduista pienin, chihuahua, painaa vain 0,5-3 kg, kun taas kaikkein painavin koirarotu, mastiffi, painaa jopa reilusti yli 100 kg. Karvanlaaduissa on eroja, väreissä lukemattomia mahdollisuuksia. Puhumattakaan siitä, kuinka monenkirjava on sekarotuisten koirien valikoima. Sekarotuista koiraa valitessa olisikin hyvä tietää mitä kaikkia rotuja koiran vanhemmissa on - näin osaat suurinpiirtein odottaa minkälaisen koiran olet hankkimassa.
    Kannattaa siis tarkkaan harkita minkätyyppistä koiraa itselleen toivoo. Oletko vailla metsästyskaveria, haluatko kenties aloittaa agility-harrastuksen, odotatko koiralta vahtitaitoa, ehkä juoksukilpailujen jännitystä, kaipaatko vauhdikasta lenkkikaveria vai rauhallista kotikoiraa? Mieti myös missä asut -kaikki rodut eivät sovellu kerrostaloon, ja toisaalta: kaikki eivät sovi ulkokoiriksikaan. Haluatko koiran olevan iso vai pieni - pitkäkarvainen vai lyhytkarvainen... Kaikkien koirien turkki vaatii hoitoa, mutta pitkäkarvaiset rodut tai rodut joita trimmataan, vaativat sitä yleensä enemmän kuin lyhytkarvaiset rodut.
    Lisää tietoa eri koiraroduista saat koirakirjoista ja internetistä. Kannattaa myös käydä koiranäyttelyissä ja kysellä siellä lisää eri koirien omistajilta ja kasvattajilta - he varmasti kertovat mielellään valitsemastaan ja omasta mielestään "siitä kaikkein parhaasta koirarodusta" lisää.

Mistä koira hankitaan?
Suomessa koirien myynti lemmikkieläinliikkeissä on kielletty ja hyvä niin - missäpä koiria lemmikkieläinliikkeen rajoitetuissa tiloissa voisi pitääkään. Koira hankitaan suoraan koirankasvattajalta. Myynnissä olevien pentueiden tietoja löydätte mm. Suomen Kennelliiton pentuvälityksestä. Myynti-ilmoituksia näkee myös lehdissä, ilmoitustauluilla, eri koiraseurojen sivuilla, kasvattajien omilla kotisivuilla ja muuallakin internetissä.

Mitä tulee huomioida koiraa hakiessa?
Oikean rodun, sopivan yksilön ja luotettavan kasvattajan valintaan on hyvä uhrata aikaa. Hanki koira vastuuntuntoiselta kasvattajalta, joka kohtelee koiriaan hyvin ja on valmis neuvomaan sinuakin uuden perheenjäsenen hoidossa. Vastuuntuntoisen kasvattajan mielenkiinto pentuja kohtaan ei lopahda siihen kun pentu on maksettu, vaan hän auttaa ja opastaa mielellään jatkossakin. Koira joka on kasvatettu normaaleissa kotioloissa ja näin tottunut kodin arkiääniin, ihmisiin, kenties toisiin lemmikeihin ja lapsiin, sopeutuu uuteen kotiin helpommin kuin koira, joka on kasvatettu kenneloloissa.
    Koiran ostosta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus.
    Koiranpennun luovutusikä on Suomessa vähintään 7 viikkoa. Usein kuitenkin on pennun kannalta parempi, että se saa olla sisarustensa ja emonsa kanssa muutaman viikon pidempäänkin, sillä koiralla on tärkeä kehitysvaihe alle kolmikuisena: tällöin se oppii monia asioita, jotka heijastuvat sen koko aikuisikään saakka. Älä siis suotta kiirehdi pennun kotiin hakemisessa.
    Lähes poikkeuksetta kasvattaja tarkistuttaa pentueet eläinlääkärillä ennen luovutusta. Tarkkaile silti koiraa hakiessasi sen kasvattajan luota. Terveen koiran merkkejä ovat kirkkaat, rähmättömät silmät. Turkki on hilseetön eikä siinä ole paljaita, karvattomia alueita. Koira reagoi ympäristön ääniin. Korvakäytävissä ei ole häiritseviä määriä vaikkua. Kynnet ovat leikatut ja siistit. Anturat pehmeät ja ehjät. Koiran takapuoli on siisti, siihen ei ole tarttunut ulosteita. Koira ei ole laiha, eikä liian lihava. Koira on madotettu ja iästä riippuen myös rokotettu kasvattajan luona. (lisää kohdassa rokotusohjelma) Koira ei arastele vatsaansa tai muita ruumiinosiaan, se ei raavi itseään. Koiralla on suorat raajat, se liikkuu reippaasti ja se tulee uteliaana ihmisten luokse. Monet kasvattajat luonnetestaavat pentuja ns. pentutestillä ennen luovutusta, kysy tästäkin ja sen tuloksista. Oikein toteutettuna pentutestillä pystytään arvioimaan luonteen kehitystä ja pennun soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin.
    Katsele ympärillesi kasvattajan luona - onko paikka siisti, ovatko kasvattajan omat koirat terveitä ja reippaita.
Onhan emo nähtävillä? Tarkkaile emon käytöstä sillä emän käytös heijastuu voimakkaasti pentuihinkin. On mahdollista että luovutusikäisen pentueen emo on hyvin hoikka - imetys on energiaavievää. Emo ei kuitenkaan saa olla apaattinen ja nääntynyt, vaikka se hoikka olisikin. Maalaisjärjellä osaat päätellä että kaikki on kuten pitää.
   Suomessakin harmiteltava ilmiö on niin sanotut pentutehtaat: Lisää tästä löydät artikkelistamme "Kamppailua pentutehtailua vastaan", linkki: www.faunatar.fi/pentutehtailu

Koira saapuu, mitä on hyvä hankkia kotiin jo etukäteen?
Ennen koiran kotiin tulemista on hyvä hankkia ainakin nämä:
- Koiranruokaa. Selvitä jo etukäteen millä kasvattaja on koiria ruokkinut ja syötä koiraa ainakin ensi alkuun samalla ruokavaliolla. Moni kasvattaja antaa tuttua ruokaa mukaankin jonkin verran. Totuta koira uusiin ruokiin vähitellen.
- Oma nukkumapaikka. Tämä on paikka, jossa koiraa ei saa häiritä. Lapsillekin tämä on hyvä selittää, jotta he antavat koiran nukkua rauhassa. Valikoimissamme on paljon erilaisia petejä ja patjoja. Rottinkisia koiranpetejä emme suosittele pienelle pennulle, sillä pentu nakertelee mielellään rottinkia irroittaen koreista vaarallisen teräviä säikeitä.
- Vesikuppi ja ruokakuppi. Valikoima on monipuolinen, kestävimpiä ovat keraamiset ja teräksiset kupit. Myymme myös kuppien alle tarkoitettuja alustoja joiden avulla lattia ei sotkeennu - ainakaan niin paljoa.
- Kaulapanta ja talutushihna. Pannan sijaan käytetään paljon myös valjaita. Emme suosittele hankkimaan kelatalutinta koiralle ennenkuin se on oppinut kävelemään asiallisesti tavallisessakin hihnassa.
- Leluja on valtavasti erilaisia. Pennuille turvallisia ovat täyskumiset lelut, mutta voit valvotusti antaa sen leikkiä muillakin vaihtoehdoilla. Lelu ei saa olla niin pieni, että se voisi juuttua koiran hengitysteihin. Poista rikkoontuneet lelut käytöstä jottei koirasi saa niistä irti osia.
- Puruluita, maissiluita ja muita pureskeluun tarkoitettuja vaihtoehtoja myymälöissämme on paljon. Tarjoa niitä koirallesi säännöllisesti ja säästät tuolinjalkojasi...
- Turkinhoitovälineet. Harjoja, kampoja, sukia, haroja... näitä on valikoimissamme paljon erilaisia. henkilökuntamme opastaa oikeiden vaihtoehtojen löytymisessä.
- Kynsisakset

Mitä muita koiratarvikkeita saatan tarvita?
- Silmävesi
- Korvavesi
- Hammasharja, hammastahna, hammaskiveä ehkäiseviä tuotteita
- Shampoo ja hoitoaine
- Lisäravinteet kuten vitamiinit ja hivenaineet (tarve riippuu mm koiran ruokavaliosta)
- Trimmausvälineet: sakset, ohennussakset, trimmauskone
- Sadetakki ja talvitakki
- Turvavyö
- Kuljetuslaukku / kuljetusboksi / näyttelyhäkki
- Kelatalutin
- Aktivointileluja aivojumppaa varten
- Nartun juoksusuojat
- Punkkipanta tai muita keinoja punkkien torjuntaan
- Nimiriipus
- Tassurasva
- Mitä ikinä koirasi voikaan tarvita... vetovaljaat, auton penkinsuoja, koiraverkko, ensiapulaukku, pelastusliivit, haukunestopanta, hoitopanta, kuonokoppa, vedonestovaljas, heijastintuotteet, suojatossut, jälkiliina, noutokapula, koirapilli, matkavesipullo... kaiken saat Faunatar-myymälöistä. Mikäli etsimäsi tuote ei kuulu myymälämme vakiovarustukseen saat sen tilaustuotteena. Tervetuloa kysymään lisää!

Sisäsiisteyskasvatus
Koiranpennun sisäsiisteyskasvatus aloitetaan heti kun se saapuu uuteen kotiinsa. Sisäsiisteyden oppimiseen menee aikaa, muista olla kärsivällinen.
    Poista matot. Levitä lattioille puhtaita sanomalehtiä tai sanomalehtiä siistimpiä, tarkoitukseen valmistettuja pissa-alustoja (kysy myymälöistämme), monet koirat menevät luonnostaan asioille niiden päälle. Pentukoira pissii ja kakkii useita kertoja päivässä. Kun huomaat koiran aikovan tehdä tarpensa nosta se pissa-alustan päälle (älä kuitenkaan nosta koiraa kesken tarpeen teon). Vähennä alustojen määrää sitä mukaa kuin pentu oppii niitä käyttämään, mutta jätä alustat ulko-oven eteen. Kun näet koiran hakeutuvan alustojen päälle vie se ulos. Voit myös siirtää alustoja ulos, niin koiran on helpompi käsittää mitä haluat. Totuta koira säännöllisyyteen ja vie se ulos aamulla heti koiran herättyä, ruokailun jälkeen, leikkimisen jälkeen, nokosten jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa.
    Kun koira tekee asiansa sinne minne sen haluat ne tekevän, kehu sitä, liioittele oikein!
    Älä koskaan lyö, läpsi, töni, tukista, potki tai muutoin ruumiillisesti kurita koiraa, huutamisestakaan ei ole hyötyä -vaan päinvastoin!
    Muista, että koira elää tässä hetkessä. Jos löydät jo jokin aika sitten tehtyjä jätöksiä luvattomista paikoista ei koira enää muista koko tilannetta -eikä näin ollen ymmärrä mistä sitä jälkikäteen torutaan vaikka kuinka osoittaisit jätösten suuntaan.

Ruokinta
Pyydä koiran kasvattajalta tarkat ohjeet siitä kuinka hän on koiriaan ruokkinut ja jatka samaa ruokavaliota kotonasi. Voit totuttaa koiran toisenlaiseen ruokaan ja uusiin raaka-aineisiin, mutta tee se pikkuhiljaa, sekoittamalla koiralle tuttuun ruokaan pieniä määriä uusia aineksia.
    Myymälöissämme myydään useita koiranruokamerkkejä, myös pakasteruoat, säilykkeet ja raakaruokintaan tarkoitetut ruoka-aineet kuuluvat monen myymälämme valikoimiin. Henkilökuntamme opastaa Teitä koiranruokien viidakossa. Yhdessä koiranne ikään, kokoon, rotuun, aktiivisuuteen ja mahdollisiin yliherkkyyksiin paneutumalla löydämme sen oikean ruokintavaihtoehdon.
    Luovutusikäinen pentu syö usein vielä 4 kertaa päivässä. Ruokintakertoja vähennetään koiran kasvaessa kolmeen kertaan päivässä, ja noin 8 kuukautisena koiralle tarjotaan ruokaa kahdesti päivässä. Täysikasvuinen koira ruokitaan 1-2 kertaa päivässä, riippuen tarjotusta ruoasta. Raakaruokinnassa kerta päivässä riittää, nappuloita syödessä kahdesti päivässä on yleisesti suositelluin.
   Raakaruokinnasta voit lukea tarkemmin mm. valikoimiimme kuuluvasta MUSH-sarjan oppaasta: http://www.musch.fi/pdf/MUSCH_BARF_guide2012web.pdf

Turkinhoito ja peseminen
Kaikkien koirarotujen turkki vaatii hoitoa -jopa karvattoman kiinanharjakoiran ihoa pitää pestä ja rasvata. Pitkäkarvaiset rodut ja trimmattavat rodut vaativat turkinhoitoa keskimäärin enemmän kuin lyhytkarvaiset.
    Koiran turkki harjataan säännöllisesti. Harjoja, kampoja, sukia, haroja ja muita turkinhoitovälineitä on olemassa valtavasti erilaisia, myös koiranshampoo- ja hoitoaine-valikoimat ovat laajoja, henkilökuntamme opastaa oikeiden valinnassa.

Koiran rokottaminen
Rokotuksilla ennaltaehkäistään tartuntatauteja. Virustauteja, joita vastaan koira on rokotettava ovat mm. raivotauti, penikkatauti, parvovirusripuli ja tarttuva maksatulehdus.

Rabies
Rabies eli raivotauti on aivo-ja selkäydintulehdus, jonka aiheuttaa rabiesvirus. Tauti voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin, ihmisiinkin. Ihmisen sairastuessa taudin nimi on vesikauhu.
    Rabies tarttuu sairastuneen eläimen -kuten ketun tai supikoiran- puremasta, tai haavaan tai limakalvoille joutuneesta syljestä. Itämisaika on tyypillisesti 20-90 päivää, mutta se saattaa olla jopa kaksi vuotta. Koiralla tauti itää yleensä 21-80 päivää. Oireiden puhjettua tautia ei voida parantaa vaan se johtaa kuolemaan hyvin nopeasti, jopa muutamassa päivässä. Oireina taudissa ovat levottomuus, kuume, oksentelu. Taudin edetessä erilaiset käyttäytymismuutokset, aggresiivisuus, aistiharhat, kouristukset, lihaskrampit, jopa halvaukset. Tautia aiheuttavaa rabies-virusta voi olla syljessä jo ennen oireiden alkamista.
    Suomessa rabies tilanne on rauhallinen, vuonna 2003 tauti todettiin Virosta maahantuodussa hevosessa, muutoin tautia ei Suomessa ole todettu vuoden 1989 jälkeen. Venäjällä ja Virossa raivotautia tavataan ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi Suomen kaakkoisrajan maastoon levitetään säännöllisesti villieläinten syöttirokotteita.

Penikkatauti
Penikkatauti on tarttuva, monioireinen virustauti. Sen aiheuttaa penikkatautivirus CDV (Canine Distemper Virus). Penikkatauti tarttuu pisaratartuntana. Tartunnan saaneet koirat voivat levittää tautia kuukausien ajan. Oireina penikkataudissa ovat mm. kuume, sierainvuoto, silmätulehdukset, hengitystieoireet, suolisto-oireet. Joillakin koirilla esiintyy polkuanturoiden ja kirsun paksuuntumista.
    Penikkatauti altistaa koiran bakteeritulehduksille. Taudin edetessä voi ilmaantua hermosto-oireita, kuten hallitsemattomia jalkojen tai pään lihasten nykimisliikkeitä, tuntoaistin heikkenemistä ja halvaus- ja kouristuskohtauksia. Hermosto-oireet voivat olla hengenvaarallisia, ja usein koira joudutaan lopettamaan. Suomessa oli laaja penikkatautiepidemia viimeksi 1994-1995.

Parvo
Parvovirusripuli on koirille erittäin vaarallinen virustauti. Se leviää kosketustartuntana nopeasti ja on erityisen vaarallinen vanhoille koirille sekä pienille pennuille, joille tauti voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Parvo itää 3-8 vuorokautta. Virus sietää hyvin lämpötilan ja pH:n vaihteluita joten se voi säilyä tartuntakykyisenä useita kuukausia. Parvon oireina ovat ruokahaluttomuus, oksentelu ja ripuli. Ripuli on aluksi limaista, taudin edetessä veristä. Ripuli ja oksentelu saattavat lyhyessäkin ajassa johtaa koiran kuivumiseen ja menehtymiseen. Kuolleisuus jopa 35 %. Suomessa tautia esiintyy jatkuvasti paikallisina taudinpurkauksina.

Tarttuva maksatulehdus
Tarttuvan maksatulehduksen aiheuttaja koiran adenovirus 1 (CAV-1). Virus voi säilyä tartuntakykyisenä koiran ulkopuolella pitkään, jopa kuukausia. Tauti tarttuu koirasta toiseen saastuneiden ulosteiden, virtsan ja syljen välityksellä.
    Tauti itää 4-9 päivää. Oireina kuume, keltaisuus, keskushermosto-oireet, oksentelu, ripuli, turvotus. Taudin vakavuus vaihtelee lievästä kuumeesta erittäin vakaviin maksan toimintahäiriöihin. Tauti voi olla hengenvaarallinen, varsinkin nuorille koirille. Neljännes tartunnan saaneista koirista saa jälkioireena silmien sarveiskalvojen samentumista aiheuttavan ns. sininen silmä-oireen. Tämä samentuma häviää yleensä itsestään ja lievissä tartuntatapauksissa se voi olla taudin ainoa oire. Taudista parantuneet koirat voivat levittää virusta virtsassaan jopa kuukausia.

Kennelyskä
Kennelyskä on koirien pisaratartuntana leviävä virus- tai bakteeriperäinen tauti. Oireina kuiva hakkaava yskä, mahdollinen sierainvuoto ja punoittava nielu. Kennelyskään on kehitetty rokote, mutta koska kennelyskän aiheuttavia viruksia ja bakteereita on paljon, rokotus ei takaa täysin sitä, ettei koira sairastuisi kennelyskään. Kennelyskä paranee toisinaan itsestään, mutta siihen voi liittyä altistuminen esimerkiksi keuhkokuumeelle.

Koiran madottaminen
Koirat voivat saada erilaisia sisäloistartuntoja. Hoitamaton sisäloistartunta saattaa olla hengenvaarallinen. Pentu saa ensimmäiset madotuksensa kasvattajan luona, tyypillisesti 2 vkon, 5 vkon ja 7 vkon iässä. Tämän jälkeen pentu madotetaan viikkoa ennen rokotuksia, eli noin 11 vkon iässä ja 15 vkon iässä ja jatkossa vastaavasti, viikkoa ennen rokotusta. Täysikasvuinen koira on suositeltavaa madottaa kahdesti vuodessa.
    Matolääkkeitä saa reseptivapaasti apteekeista.
   Huom: collie-sukuiset rodut tai sekarotuiset koirat joissa on collieta sisäloishäädetään tuotteillla jotka eivät sisällä Ivermectiiniä! Tällainen vaihtoehto on mm. Axilur-loishäätö, kysy tarkemmin eläinlääkäriltä.

Koiran kanssa harrastaminen
Koiran omistajalle on olemassa valtavasti eri harrastemahdollisuuksia.
Peruskoulutuksen lisäksi löytyy omat kurssinsa ja harrastajapiirinsä, agilitylle, TOKOlle, PK-harrastukselle, näyttelyille, Match Show:lle, handlereille, vinttikoirien juoksukilpailuille, metsästykselle, rauniokoirille, rekikoirille, koiratanssille ja vaikka mille.

Lisätietoa näistä löydätte internetistä, vaikkapa Googlen avulla.

Sopiiko koira meille?
Ennen koiran hankintaa on monta asiaa, jotka on viisasta selvittää ja ottaa huomioon.
Kysy itseltäsi alla olevat kysymykset. Mikäli huomaat vastaavasi kaikkiin kysymyksiin KYLLÄ, olet oikeilla jäljillä pohtimaan koiran hankintaa vielä syvällisemmin!
1. Olenko harkinnut koiran hankintaa jo jonkin aikaa?
Koiraa, kuten mitään muutakaan eläintä, ei koskaan tule hankkia hetken mielijohteesta eikä koiraa koskaan tule ostaa toiselle ihmiselle yllätyslahjaksi.
2. Olenko valmis sitoutumaan koiraan sen koko eliniäksi?
Koira on vaativa lemmikki, sillä se voi elää luonasi jopa yli 15 vuotta vaatien päivittäistä hoitoa ja seuraa sekä ulkoilutusta useita kertoja päivässä -satoi tai paistoi. Sen hoitoa ei koskaan voi uskoa vain ja ainoastaan lasten vastuulle, vaan koiran hyvinvoinnista ovat aina ensisijaisesti vastuussa perheen vanhemmat.
3. Saanko koiralle luotettavan hoitopaikan mikäli lähden matkoille, tai voinko ottaa koiran matkoille mukaani?
Koiraa ei voi jättää yksin kotiin normaalia työpäivää pitemmäksi aikaa. Mikäli koira ei voi tulla matkoillenne mukaan on hyvä selvittää onko koiralle olemassa hoitopaikka tuttavillanne, tai onko lähistöllä luotettavaa koirahoitolaa johon voitte koiran hyvillä mielin jättää hoitoon.
4. Olenko johdonmukainen ja pitkäjännitteinen?
Vilkkaan, paikkoja nakertelevan koiranpennun sisäsiisteys- ja tapakasvatus vaatii pitkäjännitteisyyttä ja johdonmukaisuutta.
5. Olenko valmis maksamaan koiran hyvinvoinnista?
Koiran ruokintaan, tarvikkeisiin, rokotuksiin, mahdollisiin eläinlääkärikuluihin, rotukohtaisesti trimmauksiin, ehkä myös vakuutuksiin jne. kuluu rahaa paljonkin, eikä näissä kuluissa voida tinkiä jättämällä koiraa hoitamatta tai syöttämällä sille halpaa, huonolaatuista ruokaa.
6. Olenko varma ettei perheessämme ole eläinallergiaa?
Mikäli joku perheestänne on koiralle allerginen täytyy perheenne todennäköisesti luopua koirahaaveesta, ikävä kyllä.
7. Osaanko opastaa lapsiani koiran käsittelyssä?
Lapsiperheessä koiranpennun kasvatus vaatii perheen aikuisilta pitkäpinnaisuutta kaksin verroin, sillä innokkaasti touhuavan pennun lisäksi aikuisten tulee kiinnittää huomionsa lapsiin ja opettaa heille, kuinka koiran kanssa käyttäydytään. Koira ei ole lelu.

Tervetuloa myymälöihimme kysymään lisävinkkejä koiran hankintaan ja hoitoon.
Myymälöissämme järjestetään paljon eri rotujen esittelypäiviä, lisätietoja näistä löydät kohdasta tapahtumat.