Banaanikärpästen viljely

BANAANIKÄRPÄSTEN VILJELY

Lentokyvyttömiksi jalostettuja banaanikärpäsiä käytetään pienten hyönteissyöjien ravinnoksi. Banaanikärpästen viljely mielletään usein vaivalloiseksi ja aikaa vieväksi puuhaksi, mutta nykyään saatavilla on kuitenkin valmiita ravintoseoksia ja kokonaisia viljelysettejä purkkeineen ja tarvikkeineen, jolloin viljelykin on vaivatonta ja nopeaa.

Useimmiten   saatavilla   on   kahta   eri kärpäslajia; Drosophila   hydei ja Drosophila melanogaster.
D.melanogaster on lajeista  pienempi  ja  sen  elinkaari  on nopeampi,  noin  14  vrk,  kun  taas  suuremman D.Hydein elinkaari  kestää  n. 21 vrk. Banaanikärpästen  saatavuus  voi joskus olla  haastavaa,  joten  ennen  niitä  ravinnokseen käyttävän eläimen hankintaa  on  hyvä aloittaa    kasvatuksen   harjoittelu    jo useita viikkoja etukäteen.

OLOSUHTEET

Banaanikärpäset  menestyvät  parhaiten  kosteassa  ja  lämpimässä.  Tällöin niiden   elinkierto   on   lyhyempi  ja  ne tuottavat  enemmän jälkeläisiä. Ihanteellinen  lämpötila  on  25  asteen  tienoilla,   mutta   kärpäset   selviävät   viileämmässäkin. Yli  29  asteessa  kärpäsistä  tulee  nopeasti  lisääntymiskyvyttömiä. Banaanikärpäset  viihtyvät  kosteassa  ja  noin  70%  suhteellinen  ilmankosteus   on  niille  kaikkein   optimaalisin. Tämä on helppo saavuttaa laittamalla kärpäspurkit varastolaatikkoon, jonka kanteen   on   porattu runsaasti ilmareikiä,   jotta   ilma   kiertää. Laatikon pohjalle  laitetaan sentin-parin syyvydeltä vettä,  jolloin ilmankosteus  laatikossa   nousee.   Pohjalla   oleva   vesi ehkäisee   myös   varastopunkkien   leviämistä viljelmästä toiseen. Jos    ruokaseoksen    pinta    näyttää kuivalle  tai  siinä  on  hometta,  voi  sen päälle sumuttaa hieman vettä.

ELINKAARI

Juuri  jaettu  banaanikärpäspurkki  on siisti,  eikä  siellä  näy toukkia.  Ruokaseos   on   vielä   tasaista,   ennen   kuin toukat  muokkaavat  sitä.  Seinät  ovat puhtaat ja purkissa näkyy vain aikuisia kärpäsiä. Ensimmäisen    5-7    päivän aikana  kärpäset  munivat  ruokaseokseen. 
D.melanogastereilla noin 8  päivässä ja D.hydeillä noin  kahden  viikon  jälkeen pohjaseoksessa  alkaa  näkyä  toukkia ja  seoksen  ulkonäkö  muuttuu  toukkien  syödessä  sitä. Muutamien  päivien  kuluttua   toukat  nousevat   pois seoksesta  purkin  seinille  ja  koteloituvat.  Uudet,  aikuiset D.melanogasterit kuoriutuvat    n.    14    vuorokaudessa, D.hydeit n. 21  vuorokaudessa.  Näistä kärpäsistä  voit  jakaa  taas  uusia  purkkeja.

D.Hydeitä kasvatettaessa    on hyvä  odottaa  muutama  päivä  kuoriutumisen   alkamisesta,   jotta   saat   uuteen viljelmään molempia sukupuolia, sillä   tällä   lajilla   ne   kuoriutuvat eri aikaan.
D.melanogasterin molemmat sukupuolet   kuoriutuvat   heti,   joten niitä  voi  jakaa  heti,  kun  kärpäsiä  on kuoriutunut  tarpeeksi. 

Mitä  vanhempi  purkki  on,  sen  varmemmin  sinne on  pesiytynyt  varastopunkkeja,  joten kärpäset  kannattaa  jakaa  melko  tuoreista purkeista.
Jotta  viljelmät  eivät  ylikansoitu,  tulee    niitä    säännöllisesti    seurata    ja tarvittaessa  poistaa  ylimääräisiä  kärpäsiä,    sillä    liian    tiheään    asutetun viljelmän hiilidioksidipitoisuus voi nousta  kärpäsille  kohtalokkaan   korkeaksi.
Vanhat  viljelmät  hävitetään  n.  neljän viikon kuluttua.   

JAKAMINEN

Banaanikärpästen   kasvatus   ei   vaadi mahdottomia.  Kärpästen  lisäksi  tarvitaan vain sopivia purkkeja, ruokaseosta   sekä   ekokuitua   tai   muuta vastaavaa materiaalia. Kasvatuspurkkeina voit käyttää juuri   banaanikärpästen   viljelyyn   tarkoitettuja    purkkeja    tai    esimerkiksi tarpeeksi  suuria  muovimukeja,  joihin laitetaan  kuminauhan avulla  kanneksi sukkahousua. Ekokuitua  tai  muuta  vastaavaa  materiaalia  tarvitaan,  sillä kärpäset eivät voi    oleilla    ruokaseoksen    päällä   ja kuitu antaa kätevästi lisätilaa kärpäsille.
Ruokaseoksia on saatavilla valmiina jauheina,  joihin  lisätään  vain  vesi  tai sen   voi   keitellä   itse.   Valmisjauheet ovat   kuitenkin   helppokäyttöisempiä ja usein edullisempiakin. Valmisjauhe sekoitetaan lämpimään   veteen   sopivassa   suhteessa. Suuremmalle D.hydeille ruokaseos saa jäädä löysemmäksi kuin D.melanogasterille,   mutta   liian   löysääkään  se  ei  saa  olla,  sillä  muutoin kärpäset hukkuvat siihen. Seosta  laitetaan  purkin  pohjalle  n. neljännes    purkin    tilavuudesta.    Jos keität  seoksen  itse,  anna  sen  jäähtyä kunnolla ennen kärpästen lisäämistä. Seoksen  päälle  lisätään ekokuitua tai muuta vastaavaa materiaalia. Kaada  vanhasta  viljelmästä    kärpäsetpuhtaaseen    purkkiin.    Varastopunkkien     leviämisen     välttämiseksi voit  kaataa  kärpäset  ensin  siivilään, jolloin  pienet  varastopunkit  tippuvat pois.  Lisää  uuteen  purkkiin  n.  50-100 kärpästä    ja   sulje    purkki   nopeasti, etteivät kärpäset karkaa.

 ©     Faunatar-ketju