Kasvinsyöjät ja Bunny-sarja

Kani, marsu, chinchilla ja degu ovat kaikki kasvinsyöjiä ja niiden ruokinnassa on tästä syystä jonkin verran yhtäläisyyksiä.

Kuitu

Kuitu on kasvinsyöjille tärkeää. Ruoansulatuselimistö on kaikilla kasvinsyöjillä lähes identtinen. Kaikilla on suuri ja ”laiska” vatsalaukku, joka tarvitsee runsaasti kuitua toimiakseen hyvin.
   Kuidun laadulla on oleellinen merkitys, sillä kasvinsyöjät tarvitsevat sekä pitkiä, että lyhyitä kuituja. Bunnyssa on mukana molempia. Pitkät kuidut kuljettavat ruokamassaa suolistossa eteenpäin ja lyhimmät kuidut ohjautuvat elintärkeään, suureen umpisuoleen. Umpisuolessa ravinteita varastoituu ulosteeseen. Kasvinsyöjät syövät näitä ”rypälepapanoita” saadakseen tärkeät ravinteet uudelleen käyttöön.

Ruokaa jatkuvasti tarjolla

Tutkimusten mukaan esimerkiksi kani ruokailee yli 80 kertaa päivässä. Ruokaa pitääkin kasvinsyöjillä olla jatkuvasti saatavilla, jotta suolisto ja vatsalaukku toimivat normaalisti. Yleinen ohje on, että kasvinsyöjille pidetään jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista kuivaheinää, mutta täysravinnon antamista säännöstellään. Yleisesti tämä pitääkin paikkansa, sillä valtaosa kasvinsyöjien pellettiruoista valmistetaan ekstruuderimenetelmällä, joka edellyttää pelletteihin korkean tärkkelysmäärän. Korkea tärkkelyspitoisuus altistaa ylipainolle ja ruoansulatusongelmille, joten tällaisten pellettien syömistä onkin syytä rajoittaa. Sen sijaan Bunnyn täysravinnot sisältävät vain vähän tärkkelystä, joten niitä voi tarjota rajoittamattomasti ja pitää tarjolla jatkuvasti.

Ruoan muoto vaikuttaa hampaiden kuntoon


Kasvinsyöjien hampaat kasvavat jatkuvasti, joten ne tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa. Ei kuitenkaan ole ihan se ja sama, mitä eläin nakertelee, sillä leuan liikkeet ja ruoan muoto vaikuttavat siihen, kuinka eläimen hampaat kuluvat. Kani on kasvinsyöjistä ainoa, jonka leuka liikkuu kahdeksikkoa. Marsut, chinchilla ja degu tekevät edestakaista liikettä. Bunny-sarjassa leuan liikkeet on huomioitu Bunnyn patentoimalla TriMello-muodolla, joka on kehitetty tukemaan lajikohtaista hampaiden oikeaa työskentelyä. Tämä helpottaa merkittävästi hampaiden oikeaa kulumista.