Länsikeskukselle EESP-Sertifikaatti!

Faunatar Länsikeskus jo 11. sertifioitu Faunatar

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaatin avulla kuluttajan on aikaisempaa helpompaa erottaa eläinkauppojen joukosta ne myymälät, jotka aivan erityisesti panostavat eläinten hyvinvointiin.  

Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliitto ry (SEY) hallinnoi asiantuntijaryhmää, joka sertifioi Suomen eläinkauppoja tiukkojen laatustandardien mukaisesti. Työryhmä on aloittanut tämän laatujärjestelmän muokkaamisen jo vuonna 2003, joten ihan pienestä projektista ei ole kyse.

Tarkat vaatimukset
Työryhmä on määritellyt hyvin tarkkaan vaatimukset, jotka eläinkaupan tulee täyttää niin eläinten hoidossa, kuin myymissään tuotteissa. Liikkeet sitoutuvat mm. siihen, ettei liikkeessä myydä luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä tai lintuja. Myymälän eläintilojen tulee täyttää tiukat vaatimukset eläinten pitopaikkojen koon, virikkeellisyyden ja muiden lajikohtaisten ehtojen suhteen. Myynnissä olevien tuotteiden tulee olla turvallisia ja laadukkaita, ja myynnissä pidetään ainoastaan riittävän suuria, sertifikaatin olosuhdestandardit täyttäviä häkkejä ja terraarioita.
    Sertifikaatti on osoitus eläimen hankkijalle siitä, että liike toimii eettisesti, ja että liikkeessä panostetaan erityisellä tavalla eläinten hyvinvointiin omassa toiminnassaan, henkilökunnan tietotaidon yläpidossa ja tiedon jaossa asiakkaille.

Eläinten hyvinvointia edistämässä
Eläinkauppojen sertifioinnilla on suuri merkitys eläinten hyvinvoinnille. Työryhmä on listannut lukuisia huomionarvoisia seikkoja eri eläinlajien hoidossa, eikä näiden vaatimusten täyttyminen hyvässäkään eläinkaupassa ole itsestään selvyys. Vaatimukset sertifioinnin standardeissa ovat oleellisesti haasteellisemmat, kuin Suomen eläinsuojelulainsäädännön minimivaatimukset edellyttävät.
Nyt, kun Länsikeskuksen Faunatar on vastaanottanut oman sertifikaattinsa, on suomalaisia eläinkauppoja sertifioitu yhteensä seitsemäntoista kappaletta. Näistä peräti yksitoista kuuluu Faunatar-ketjuun.

Sertifiointitilaisuus Turussa 10.12.2016
Myymälän virallinen sertifiointitilaisuus järjestettiin lauantaina 10.12.2016 Länsikeskuksen Faunattaressa. Sertifiointitodistuksen luovutti sertifiointityöryhmän puheenjohtaja Paula Hirsjärvi Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliitosta.
Alla kuvassa Paula Hirsjärvi, SEY (vas), Jonna Saari, myymälänhoitaja, Faunatar Länsikeskus sekä Emilia Lehtonen, Faunatar Länsikeskus.

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmän kotisivut: www.eesp.fi

Faunatar Länsikeskuksen myymälänhoitajan, Jonna Saaren, haastattelu
Haastattelun teki Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliitto ry (SEY)

SEY: Miksi päädyitte hakemaan Eettisen eläinkaupan sertifikaattia?
Jonna: Meille on alusta asti ollut tärkeintä eläinten hyvinvointi niin liikkeessä kuin eläimen uudessa kodissakin. On kunnia-asia voida kertoa että olemme eettinen eläinkauppa; kohtelemme eläimiä kunnioittaen ja tuotevalikoimamme on laadukas. Asiakkaille sertifikaatti on luotettava todiste eettisestä toiminnastamme. Faunatar-ketjun tavoite on sertifioida  kaikki myymälänsä ja toivommekin, että myös kaikki muut eläinkaupat ympäri Suomen vastaavat hasteeseen ja auttavat meitä parantamaan eläinten oloja niin liikkeissä kuin kodeissakin.

SEY: Millainen työ myymälän sertifiointikuntoon laittaminen teille oli?  Oliko prosessi pitkä?
Jonna: Myymälän setrifiointikuntoon laittaminen ei ollut lainkaan työlästä, olemmehan jo alusta asti noudattaneet sertifikaatin vaatimuksia. Olemme Faunatar -ketjun 11. liike joka saa sertifikaatin, mutta lähtökohtaisesti myös sertifioimattomissa liikkeissämme noudatetaan sertifikaatin vaatimuksia. Hoito-ohjeet, tuotevalikoima ja eläinten tilavaatimukset eivät tulleet siis meille yllätyksenä. Näin ollen meillä oli hyvä pohja saada sertifikaatti, sillä liikkeemme oli käytännöllisesti katsoen siihen alusta alkaen lähes valmis.

SEY: Mitä sertifikaatin saaminen sinulle/Faunatar Länsikeskukselle merkitsee?
Jonna: Sertifikaatin saaminen on itselleni ja koko henkilökunnallemme suuri kunnia, sekä upea osoitus siitä, että toimimme oikein ja se näkyy myös ulospäin. Meille eläimet ovat ykkösasia ja haluamme niiden viihtyvän liikkeessämme mahdollisimman hyvin. Panostammekin myymälässämme erityisesti eläinten viihtyvyyteen mm. aktivoimalle niitä. Keksimme jatkuvasti myymälässämme eläimille erilaisia virikkeitä; jouluksi eläimet saavat kuusenhavuja, arkena tarjoamme niille vaihtelevasti erilaisia virikkeitä, on mahtavaa seurata eläimiä, kun niillä on mielekästä tekemistä, silloin ne myös touhuavat paljon enemmän. Eläintemme terraariot ja häkit sisustetaan kuin ne asuisivat myymälässämme, eikä sillä ajatuksella, että aläimet viipyvät myymälässämme vain hetken. Gerbiileillä on reiluista pohjamateriaalia, jotta ne voivat kaivella upeita tunneleitaan, akvaariomme on sisustettu kasvein ja erilaisin koristein, jotta kalat saavat suojaa. Lintumme asuvat lentohäkeissä ja kanimme hyppivät päivittäin vapaana eläinhuoneessamme. Näin eläimet viihtyvät ja se näkyy myös asiakkaalle; kalat ovat upeissa väreissä, eivätkä piilottele, jyrsijät ovat touhukkaita ja virkeitä, sekä linnut pirteitä.
Vaikka meillä kaikilla on pitkä ja vankka kokemus eläinalalta, emme koskaan ole valmiita. Eläinala kehittyy koko ajan tiedon lisääntyessä ja myös meidän on pysyttävä näiden muutosten perässä. Työmme ei siis lopu tähän vaan jatkuu tulevaisuudessakin. Myös EESP kehittyy jatkuvasti, me seuraamme sen kehitystä ja kehitymme myös itse sen kanssa.
 

Kuvia myymälästä: