Kesä ja hyönteisten torjunta

Kesäaikaan moni koiranomistaja tuskailee hyttysten, paarmojen, polttiaisten ja etenkin punkkien torjunnan kanssa. Hyönteiset eivät ole pelkästään ulkoinen riesa vaan usein puremista aiheutuu kutiavia, punoittavia sekä allergisia reaktioita, joilla voi olla eläimiin jopa psyykkisiä vaikutuksia. Lisäksi punkit levittävät kiinnityttyään erilaisia bakteereja ja viruksia mm. borrelioosia, jotka ovat myös ihmisille vaarallisia.

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia niin kemiallisia kuin luonnonaineista valmistettuja tuotteita; suihkeita, valeluliuoksia, kuin myös suojaavia vaatteita ja tarvikkeita. Osa aineista toimii nimenomaan karkotteena, jolloin tarkoituksena on ehkäistä hyönteisen kontakti eläimeen kokonaan. Osa valeluliuoksista ja vaatteista on valmistettu kemiallisista aineista, jotka karkottavuuden lisäksi tuhoavat aineen/vaatteen kanssa kosketuksiin joutuvan hyönteisen.

Permetriini

Permetriini on synteettinen kemikaali, jota käytetään tuholaismyrkyissä. Permetriinin toimivuus perustuu hyönteisten hermojärjestelmän tuhoamiseen. Tämä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta nisäkkäille permetriini on vaaraton. Kissojen tiedetään olevan permetriinille herkempiä, etenkin kissan altistuttua suurille annoksille. Permetriiniä sisältäviä tuotteita ei tule käyttää kissalla ja nämä tuotteet tulee pitää säilyttää kissan ulottumattomissa. Kaloille ja muille vesieliöille permetriini on hyvin myrkyllistä. Permetriiniä käytetään laajalti maataloudessa ja mm. tehoaineena täishampoissa.

Lainsäädäntö

EU:n biosididirektiivi säätelee jälleenmyyjien ja maahantuojien mahdollisuuksia tuoda markkinoille hyönteisiin tehoavia tuotteita. Sekä luonnonöljyjä että kemiallisia tehoaineita sisältäviä tuotteita saa myydä ja maahantuoda vapaasti, mutta tuotteella tulee olla muitakin käyttötarkoituksia kuin hyönteisten mahdolliset karkottavat/tuhoavat ominaisuudet.

Hyönteisten saalistustavat ja suojautuminen

Hyönteiset saalistavat niin näkö kuin hajuaistinsa avulla. Harhauttamalla näitä aisteja, voidaan lemmikkejä suojella hyönteisten puremilta ja niistä aiheutuvilta taudeilta ja allergisilta reaktioilta. Luonnonaineista karkoittavia ovat esimerkiksi seuraavat öljyt: Neempuuöljy, sitruunaöljy, pomeranssiöljy, teepuuöljy, plasamipelargininkukkaöljy, laventeliöljy, neilikkaöljy ym. Nämä voimakkaat tuoksut koiran turkissa sekoittavat hyönteisten hajuaistia ja siten helpottavat koiran oleskelua ulkona kesäaikaan. Luonnonöljyihin perustuvat tuotteet on usein suihkemuodossa, jolloin tuotetta suihkutetaan tarvittaessa turkkiin etenkin paikkoihin, joissa iho on ohutta kuten korvantaustat, nivuset ja kainalot, sekä vatsanalus.

 

Permetriini toimii sekä karkottavana että tuhoavana aineena hyönteisiin. Markkinoilla olevat tuotteet, jotka on käsitelty permetriinillä tehostavat entisestään hyönteisongelman hoitoa ja tuovat aivan uudenlaisen lähestymistavan perinteisiin suihkutettaviin tuotteisiin verrattuna. Vaate tai muu tuote, jonka kankaaseen on ”istutettu” permetriiniä, voidaan pukea koiran päälle ulkoiltaessa ja poistaa sisätiloissa. Permetriini ei imeydy koiran iholle tai turkkiin, vaan pysyy kankaassa. Hyönteinen, joka on kosketuksissa kankaan kanssa, tuhoutuu muutamassa minuutissa. Permetriini ei myöskään tuota voimakasta tuoksua, jolloin tuote soveltuu käytettäväksi mm. metsästyskoirilla ja asiakkaille, jotka muutenkin pyrkivät välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Osa hyönteisistä saalistaa hajuaistinsa lisäksi myös näköaistin avulla. Punainen väri on luonnossa harvinainen ja esimerkiksi paarma ei näe punaista väriä lainkaan. Pukemalla koira punaiseen asuun, saa koiran ikään kuin näkymättömäksi.

Mikään luonnontuote tai kemiallinen valmiste ei anna 100% suojaa, mutta voi auttaa suojatutumaan hyönteisiä vastaan.