Koiran hankinta

Mistä koira hankitaan?
Suomessa koirien myynti lemmikkieläinliikkeissä on kielletty ja hyvä niin - missäpä koiria lemmikkieläinliikkeen rajoitetuissa tiloissa voisi pitääkään. Koira hankitaan suoraan koirankasvattajalta. Myynnissä olevien pentueiden tietoja löydät mm. Suomen Kennelliiton sivuilta, LINKKI >> . Myynti-ilmoituksia näkee myös lehdissä, ilmoitustauluilla, eri koiraseurojen sivuilla, kasvattajien omilla kotisivuilla ja muuallakin internetissä.

Mitä tulee huomioida koiraa hakiessa?
Oikean rodun, sopivan yksilön ja luotettavan kasvattajan valintaan on hyvä uhrata aikaa. Hanki koira vastuuntuntoiselta kasvattajalta, joka kohtelee koiriaan hyvin ja on valmis neuvomaan sinuakin uuden perheenjäsenen hoidossa. Vastuuntuntoisen kasvattajan mielenkiinto pentuja kohtaan ei lopahda siihen kun pentu on maksettu, vaan hän auttaa ja opastaa mielellään jatkossakin. Koira joka on kasvatettu normaaleissa kotioloissa ja näin tottunut kodin arkiääniin, ihmisiin, kenties toisiin lemmikeihin ja lapsiin, sopeutuu uuteen kotiin helpommin kuin koira, joka on kasvatettu kenneloloissa.
    Koiran ostosta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus.
   Koiranpennun luovutusikä on Suomessa vähintään 7 viikkoa. Usein kuitenkin on pennun kannalta parempi, että se saa olla sisarustensa ja emonsa kanssa muutaman viikon pidempäänkin, sillä koiralla on tärkeä kehitysvaihe alle kolmikuisena: tällöin se oppii monia asioita, jotka heijastuvat sen koko aikuisikään saakka. Älä siis suotta kiirehdi pennun kotiin hakemisessa.
    Lähes poikkeuksetta kasvattaja tarkistuttaa pentueet eläinlääkärillä ennen luovutusta. Tarkkaile silti koiraa hakiessasi sen kasvattajan luota. Terveen koiran merkkejä ovat kirkkaat, rähmättömät silmät. Turkki on hilseetön eikä siinä ole paljaita, karvattomia alueita. Koira reagoi ympäristön ääniin. Korvakäytävissä ei ole häiritseviä määriä vaikkua. Kynnet ovat leikatut ja siistit. Anturat pehmeät ja ehjät. Koiran takapuoli on siisti, siihen ei ole tarttunut ulosteita. Koira ei ole laiha, eikä liian lihava. Koira on madotettu ja iästä riippuen myös rokotettu kasvattajan luona. Koira ei arastele vatsaansa tai muita ruumiinosiaan, se ei raavi itseään. Koiralla on suorat raajat, se liikkuu reippaasti ja se tulee uteliaana ihmisten luokse. Monet kasvattajat luonnetestaavat pentuja ns. pentutestillä ennen luovutusta, kysy tästäkin ja sen tuloksista. Oikein toteutettuna pentutestillä pystytään arvioimaan luonteen kehitystä ja pennun soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin.
    Katsele ympärillesi kasvattajan luona - onko paikka siisti, ovatko kasvattajan omat koirat terveitä ja reippaita.
Onhan emo nähtävillä? Tarkkaile emon käytöstä sillä emän käytös heijastuu voimakkaasti pentuihinkin. On mahdollista että luovutusikäisen pentueen emo on hyvin hoikka - imetys on energiaavievää. Emo ei kuitenkaan saa olla apaattinen ja nääntynyt, vaikka se hoikka olisikin. Maalaisjärjellä osaat päätellä että kaikki on kuten pitää.
   Suomessa -ja maailmalla- on paljon puhuttu pentutehtailusta, jolla tarkoitetaan koiriaan kaltoin kohtelevia koirankasvattajia. Lisää tästä vakavasta aiheesta voit lukea TÄÄLLÄ >>

Sisäsiisteyskasvatus
Koiranpennun sisäsiisteyskasvatus aloitetaan heti kun se saapuu uuteen kotiinsa. Sisäsiisteyden oppimiseen menee aikaa, muista olla kärsivällinen.
    Poista matot. Levitä lattioille puhtaita sanomalehtiä tai sanomalehtiä siistimpiä, tarkoitukseen valmistettuja pissa-alustoja (kysy myymälöistämme), monet koirat menevät luonnostaan asioille niiden päälle. Pentukoira pissii ja kakkii useita kertoja päivässä. Kun huomaat koiran aikovan tehdä tarpensa nosta se pissa-alustan päälle (älä kuitenkaan nosta koiraa kesken tarpeen teon). Vähennä alustojen määrää sitä mukaa kuin pentu oppii niitä käyttämään, mutta jätä alustat ulko-oven eteen. Kun näet koiran hakeutuvan alustojen päälle vie se ulos. Voit myös siirtää alustoja ulos, niin koiran on helpompi käsittää mitä haluat. Totuta koira säännöllisyyteen ja vie se ulos aamulla heti koiran herättyä, ruokailun jälkeen, leikkimisen jälkeen, nokosten jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa.
    Kun koira tekee asiansa sinne minne sen haluat ne tekevän, kehu sitä, liioittele oikein!
    Älä koskaan lyö, läpsi, töni, tukista, potki tai muutoin ruumiillisesti kurita koiraa, huutamisestakaan ei ole hyötyä -vaan päinvastoin!
    Muista, että koira elää tässä hetkessä. Jos löydät jo jokin aika sitten tehtyjä jätöksiä luvattomista paikoista ei koira enää muista koko tilannetta -eikä näin ollen ymmärrä mistä sitä jälkikäteen torutaan vaikka kuinka osoittaisit jätösten suuntaan.

Kaikissa myymälöissämme kautta Suomen myydään ruokia ja tarvikkeita koirille. Osaan valikoimistamme pääset tutustumaan verkkokaupassamme, klikkaa lisäinfoa TÄSTÄ >>