Artikkeli: Pienlemmikeiden suosio on kasvanut

Pienlemmikkien – varsinkin kanien ja jyrsijöiden - suosio on kasvanut Suomessa.

Pienlemmikit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana varsinkin lapsiperheissä, mutta myös aikuiset hankkivat niitä mielellään lemmikeikseen. Kasvava suosio näkyy myös lemmikkieläinliikkeissä, kuten meillä Faunattaressa, jossa lemmikeistä kiinnostuneita käy myymälöissä tutustumassa jo etukäteen pienlemmikkien ominaisuuksiin. Marsut, hamsterit ja erilaiset kanit ovat olleet kysytyimpiä pienlemmikkejä, joista on iloa omistajilleen ja joiden hoitaminen onnistuu pieneltäkin lemmikinystävältä.
Kasvavan suosion yhtenä syynä on se, että pienlemmikeistä on seuraa lapsille ja koululaisille, kuten vanhemmillekin, ja niiden kanssa on hauskaa puuhastella. Ne ovat verraten helppohoitoisia ja tuottavat paljon iloa omistajilleen. Ne myös kiintyvät omistajiinsa ja ovat kuin ”perheenjäseniä”.
Jo ennen pienenkin lemmikin hankintaa on aina huomioitava, että vaikka pienlemmikit eivät odota jatkuvaa hoivaa ja ulkoiluttamista, myös niiden hoitaminen edellyttää vastuunkantoa ja huolehtimista. Pienlemmikit ruokitaan päivittäin, niiden pitopaikka on pidettävä puhtaana, ja ne kaipaavat aktiviteetteja ja yhdessäoloa omistajansa ja/tai lajikumppanien kanssa jatkuvasti.
Hellyttävän seuran ja yhteisten aktiviteettien ohella kanien ja jyrsijöiden hoitoon osallistuvat lapset oppivat samalla kantamaan vastuuta oman lemmikkinsä hyvinvoinnista sekä kunnioittamaan luontoa.

Ei hetken mielijohteesta
Kesälomien aikaan moni toteuttaa talven tai edeltävien vuosien aikana kypsyneen päätöksensä hankkia lemmikki kotiin. Pienlemmikkiä ei tule hankkia hetken mielijohteesta, vaan on tärkeää tutustua etukäteen lemmikin lajiominaisuuksiin, hoitoon ja tarvittavaan tilaan – ja samalla varmistua siitä, että pystyy tarjoamaan lemmikilleen riittävän hoivan ja hoidon aina riittävän suuresta lemmikin pitopaikasta lähtien.
Marsut ja hamsterit ovat olleet kysytyimpiä pikkulemmikkejä hermeliinien ja kääpiöluppien rinnalla. Myös gerbiilit ja kääpiöhamsterit ovat tasaisesti kasvattaneet suosiotaan. Pikkulemmikeistä on paljon iloa omistajalleen ja niiden kanssa touhutessa oppii vastuunkantoa ja huolenpitoa. On myös tärkeää oppia tuntemaan oman lemmikkinsä persoonallisuus ja elintavat. Meiltä Faunattaresta saa aina mukaansa lemmikin hoito-ohjeet ja opastamme mielellämme eläinten ystäviä myös erityiskysymyksissä, onhan useimmilla meistä myös pieneläinhoitajan ammattitutkinto
.

 

Myös pienlemmikki kaipaa virikkeitä
Vaikkei pienlemmikkiä ulkoiluteta päivittäin, sekin kaipaa aktiivista yhdessäoloa omistajansa kanssa eikä sitä saa jättää pitkäksi aikaa yksin häkkiinsä ja pesäänsä. Jo päivittäisen ruoan tarjoamisesta voi tehdä lemmikille hauskan tapahtuman vaikkapa piilottamalla tuoreruokaa tai rakentamalla esimerkiksi hamsterille tai marsulle lattialle oma puuha- tai esterata, jossa se voi seikkailla. Kanit odottavat pääsevänsä loikkimaan sisätiloissa ja tutkimaan paikkoja, ja niitä voi ulkoiluttaa valjaissa. Jyrsijöille ja kaneille voi myös rakentaa kesäaikaan pihalle aitauksen, jossa ne voivat oleskella turvallisesti.
Aktiivisimmat jyrsijöiden ja kanien omistajat harrastavat myös näyttelytoimintaa, agilityä tai vaikkapa kanien estehyppyä.

Lisätietoja:
Markkinointivastaava Eeva Ahervuo, Faunatar-ketju
markkinointi(at)faunatar.fi