Aavikkoleguaani

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

AAVIKKOLEGUAANI / AAVIKKOIGUAANI
Dipsosaurus dorsalis
Englanniksi Desert iguana

Aavikkoleguaani kuuluu liskojen alalahkoon Sauria ja leguaanien heimoon Iguanidae. Laji esiintyy luonnossa USA:n lounaisosissa ja Meksikon luoteisosissa. Dipsosaurus-sukuun  kuuluu  kolme  lajia,  joista lemmikkieläinmarkkinoilla tunnetuin on Dipsosaurus dorsalis.

Nimensä mukaisesti aavikkoleguaani viihtyy kuivilla ja kuumilla aavikoilla ja puoliaavikoilla. Kuumimpaan  aikaan  päivästä  lisko kaivautuu hiekkaan, mutta sään viiletessä  se  liikkuu  aktiivisesti ruokaa etsiessään.    

Lisko  voi  saavuttaa  lähes  40 cm  kokonaispituuden,  josta lähes  puolet  on  häntää.  Häntä katkeaa herkästi, joten siihen ei koskaan saa tarttua. Mikäli  lisko  tuntee  itsensä uhatuksi,  voi  se  paeta  etujalat ilmassa takajaloillaan juosten.

TERRAARIO

Aavikkoleguaani  vaatii  suuren pohjapinta-alan  terraarioonsa. Jonkinlaisen  minimikoon  antaa 100  x  50  cm  kokoinen  pohja, mutta  isompi  on  luonnollisesti aina  parempi.  Varmista  terraarion  riittävä  koko  jo  ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.    

Pohjamateriaaliksi  laitetaan hienojakoista hiekkaa noin 15 cm kerros,  jotta  liskon  on  mahdollista kaivautua sen alle. Alin kerros hiekasta pidetään kosteana, mutta ei märkänä.     

Terraariota  ei  tarvitse  sumutella, sillä nämä liskot viihtyvät aavikkomaisissa oloissa.

Terraarioon  on  sijoitettava  vesiastia, vaikkakaan  liskot  eivät  kovin usein vettä juo. Vesiastian vesi on pidettävä puhtaana.    

Peruslämpötila  terraariossa  saa  olla 27-30 astetta, lämmittelypaikalla lämpötila saa kohota 40 asteeseen.  Lämmönlähteenä  voi lämpöpaikalla  käyttää  lamppuspottia,  joka  suojataan siten, ettei lisko  pääse siihen itseään   polttamaan. 

Valaistuksena on hyvä käyt-tää   UVB-loiste-putkea. UVB–säde on liskoille tärkeä, sillä  sen  ansiosta ne pystyvät kehittämään  elimistössään  D3-vitamiinia,  joka  vaikuttaa    kalsiumin imeytymiseen niiden elimistöön. Kalsium  vaikuttaa  ihon  ja  luuston  kehittymiseen  aineenvaihduntaan ja mahdolliseen munintaan. 

Yöksi  valot  ja  lämmitys sammutetaan  ja  lämpötila  saa laskea huoneenlämpöön.    

Liskot  kaipaavat  piilopaikkoja viihtyäkseen, joten kivillä, kaarnoilla, juurakoilla ja  kasvillisuudella    voi  niille  rakentaa  piilopaikkoja. Mahdolliset    kiviröykkiöt  ja  muut  rakennelmat  on tehtävä niin tukeviksi, ettei lisko voi  rakennelmia  romauttaa  ja vahingoittaa  näin  itseään. Kasvit eivät saa olla piikikkäitä, teräväreunaisia  tai  myrkyllisiä liskolle, sillä nämä liskot syövät herkullisimmat  kasvit  suihinsa. Somisteena  voi  käyttää  myös tekokasveja.  

RAVINTO  

Aavikkoleguaani on kasvissyöjä. Se  on  erikoistunut  syömään kukintoja,  mutta  muukin  kasviravinto  kelpaa.  Ravinnon  tulee  olla  monipuolista  ja  hyvälaatuista. Kaupan hyllyiltä löytyviä  hyviä  vaihtoehtoja  ruoaksi ovat mm. endiivi, kesäkurpitsa, lehtisalaatti,  mangoldi, paprika, parsa,  persilja,  porkkana,  ananas, appelsiini, greippi ja  mandariini, joiden kalsium / fosfori-suhde on lähellä ihanteellista 2:1 arvoa.  Lisäksi  omena,  kurkku, tomaatti, päärynä, hunajameloni.  Kesällä  kannattaa  kerätä vesikrassia, lehtipuiden lehtiä ja muuta  kasvillisuutta,  varsinkin voikukan lehtiä. Syötäväksi tarkoitetuttuja  kasveja  ei  saa kerätä autoteiden varsilta.      Talvella voi ruokakasveiksi itse idättää  mung-papuja,  auringonkukanversoja,  kauraa  ja  muita helposti itäviä kasveja.  

Joissakin  kasveissa  esiintyy oksalaatteja.   Oksalaatti-ioni sitoo  kalsiumin  liukenemattomaksi  kalsiumoksalaatiksi,  eikä siitä  silloin  ole  eläimen aineenvaihdunnassa  hyötyä.  Esimerkiksi pinaatissa on hyvä kalsium / fosforisuhde,  mutta  oksalaatin vuoksi sitä ei voi tarjota usein.     

Ruokaan  tulee  lisätä  kalkki-vitamiiniseosta annosteluohjeen mukaan. 

LISÄÄNTYMINEN

Aavikkoleguaani lisääntyy munimalla.      Lisääntyminen  terraario-oloissa on harmiteltavan harvinaista ainakin toistaiseksi.     Lisääntyäkseen  liskot  kaipaavat talvilevon, jolloin terraarion lämpötilaa  lasketaan  talven  pimeimpään  aikaan  muutamalla asteella. Pariutuminen tapahtuu keväällä, eli sitten kun terraarion lämpötilaa jälleen nostetaan.

MUUTA

Matelijat  eivät  odota  hoitajaltaan  yhteisiä  seurusteluhet-kiä.  Liiallinen  käsittely  saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa  niille  stressiä,  josta saattaa  seurata  ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia.      

Jos lisko lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai on sairaan oloinen, ota yhteyttä eläinääkäriin ja/tai eläimen myyjään. 

Huolehdi  hygieniasta,  monet matelijat saattavat kantaa luonnollisena  suolistobakteerinaan salmonellabakteeria. 

 © Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>