Afrikkalainen kynsisammakko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

AFRIKKALAINEN KYNSISAMMAKKO
Xenopus laevis
Englanniksi Smooth clawed toad , Platanna

Afrikkalaiset kynsisammakot kuuluvat sammakoiden lahkoon Anura ja siinä kielettömien sammakoiden heimoon Pipidae. Luonnossa niitä tapaa eteläisessä ja itäisessä Afrikassa.  Lajia on viety moniin maihin ja mm. USA:n länsiosissa se on lisääntynyt luonnossa riesaksi asti.

Afrikkalainen kynsisammakko on suhteellisen helppohoitoinen ja mielenkiintoinen seurattava, kunhan sille luodaan hyvät elinolosuhteet. Luonnossa laji viihtyy rauhallisissa lammikoissa ja hitaasti virtaavissa puroissa.

Lajin urokset kasvavat noin 5-6 cm pitkiksi, naaraat ovat kookkaampia saavuttaen jopa 13 cm pituuden.

Silloin tällöin afrikkalainen kynsisammakko sekoitetaan kääpiökynsisammakkoon, josta Suomessa on myynnissä lähinnä kahta lajia: Hymenochirus boettgeri ja H. curtipes. Lajit on kuitenkin maallikonkin mahdollista erottaa toisistaan. Afrikkalaisen kynsisammakon iho on sileä, kääpiökynsisammakon karkea ja nystyräinen. Afrikkalaisen kynsisammakon keskiruumis on pullea, kääpiökynsisammakon litteä. Afrikkalaisella kynsisammakolla ei ole ihopoimuja sormien välissä, kääpiökynsisammakolla on. Täysikasvuisena eläimistä ei voi erehtyä, afrikkalainen kynsisammakko on huomattavasti isompi ja pulleampi kuin kääpiökynsisammakko.

AKVAARIO

Täysin vesielämään sopeutuneena Afrikkalainen kynsisammakko majoitetaan akvaarioon. Akvaarion tulee sammakon pienestä koosta huolimatta olla suhteellisen suuri. Kynsisammakot ovat taitavia uimareita ja nauttivat kunnon uimatilasta. Myös sammakon akvaariota hoidettaessa pätee kalojen kanssa todettu sääntö, että isompi allas on helpompi hoitaa kuin pieni. Pienessä altaassa jo vähäinenkin ulostemäärä pilaa veden nopeasti, varsinkin mikäli akvaariossa ei ole riittävää suodatusta. Isommissa tiloissa pääsee myös seuraamaan sammakoiden luonnollisia toimia, esimerkiksi kututanssia,  todennäköisemmin kuin pienessä.
    Akvaariota ei saa sijoittaa ikkunan eteen, sillä auringonpaiste voi kohottaa veden lämpötilan liian korkeaksi. Huoneiston levottomin paikka ei sovi rauhallista elämää kunnioittaville sammakoille. Koiraat kurnuttavat öisin, joten herkkäuninen omistaja ei välttämättä viihdy samassa makuuhuoneessa sammakoiden kanssa.
    Sammakkoaltaaseen ei ole suositeltavaa laittaa kaloja. Näin siksi, että sammakot syövät aivan pienet kalat kernaasti suihinsa.  Isompienkin kalojen eviä ne saattavat vahingoittaa. Isot kalat puolestaan saattavat syödä sammakot. Rauhallisesta elämästä nauttivat sammakot saattavat stressaantua, mikäli niiden akvaariota asuttaa levottomasti uiskenteleva kalaparvi. Ongelmia ilmenee myös silloin, jos kalat syystä tai toisesta sairastuvat, sillä kalojen sairauksiin tarkoitetut hoitoaineet eivät välttämättä sovi sammakoille.  
    Jonkinlainen minikoko akvaariolle on 60 litraa, mikäli sammakoita on vain yksi. Pariskunnalle on syytä hankkia 100 litran allas, mielellään isompikin.  
    Vettä laitetaan akvaarioon sen verran, että pinta jää noin kymmenen sentin päähän yläreunasta. Sammakot saattavat hypätä altaasta pois, mikäli vesi yltää ylös asti. Oman mielenrauhan takaamiseksi voi akvaarion kanneksi laittaa verkon, josta sammakot eivät mahdu läpi.  Veden syvyys enimmillään noin 30 cm aikuisille, poikasille vähemmän.
    Pohjamateriaalina hiekka. Hiekan tulee olla niin suurirakeista, etteivät sammakot sitä voi syödä, sillä mikäli hiekanjyviä kulkeutuu sammakon ruokaillessa sen elimistöön voivat kivet aiheuttaa tukoksia eläimen ruoansulatuskanaviin. Hiekka saa siis olla läpimitaltaan noin  1 cm.
    Sammakot viihtyvät akvaariossa, jossa on kasveja, juurakoita ja muita piilopaikkoja. Kasvit ne tosin saattavat repiä rikki, mutta vaihtoehtoisesti voidaan käyttää muovisia akvaariokasveja.
    Sammakoiden aineenvaihdunta on vilkasta, joka merkitsee suurehkoa ulostemäärää sammakoiden kokoon nähden. Suodatus on siis tarpeen, sillä kaikki sammakkoeläimet vaativat viihtyäkseen hyvälaatuista, puhdasta vettä. Sammakkoakvaariossa voi käyttää samoja laitteita kuin kalaakvaariossakin. Sisäsuodatin ajaa asiansa, mutta se tärisee ja hurisee, joten meluherkille sammakoille miellyttävämpi suodatin on ulkosuodatin, jonka virtausnopeus pidetään hiljaisena ja tasaisena. Ilmapumppu on kaunis katseltava, mutta ei puhdista vettä.   
    Vettä tulee suodatuksesta huolimatta vaihtaa säännöllisesti. Vaihtoväleihin vaikuttaa sammakoiden lukumäärä ja akvaarion koko. Periaatteessa vettä voi vaihtaa vaikka päivittäin vähän: noin 1/10 tai 1/15 osan altaan kokonaisvesimäärästä tai esim. kerran viikossa kolmannes altaan vedestä.    
     Uuden veden sekaan on hyvä lisätä  akvaariokäyttöön tarkoitettua vedenparannusainetta, joka neutraloi vesijohtovedessä olevan kloorin. Kloori ärsyttää herkkähipiäisten sammakoiden ihoa.
   Sopiva akvaarioveden lämpötila on noin 20-27 astetta, joten lämmitin ei ole aivan välttämätön ostos, sillä usein normaali huoneenlämpö riittää. Lyhyitä aikoja sammakot pärjäävät   lämpimämmässäkin vedessä, mutta se ei ole suositeltavaa.     
     Kynsisammakoiden tiedetään talvehtineen vesissä, joiden lämpötila alimmillaan on ollut 10-15 astetta.

RAVINTO

    Kynsisammakot syövät pieniä paloja raakaa lihaa, sisäelimiä, kalaa, vesikilpikonnan ruokaa, katkarapuja, verimatoja, tubifexmatoja, pieniä kastematoja, hyönteisiä, kalojen pakasteruokia ym. mahdollisimman monipuolisesti. Kesäisin voi itse kerätä ulkoa pieniä hyönteisiä -  vaihtelu virkistää sammakkoakin.
    Annettaessa tuoretta lihaa ja kalaa on pidettävä huoli, ettei vesi pääse likaantumaan.
    Kynsisammakot oppivat suhteellisen helposti noutamaan ruokapalat hoitajansa sormista. Tällä tavoin syöttäminen on hauskaa, joskin hidasta puuhaa.

LISÄÄNTYMINEN

    Kynsisammakot saattavat lisääntyä akvaariossa mihin vuodenaikaan hyvänsä. Kutuvimma alkaa sammakoilla varsinkin, mikäli veden pintaa lasketaan viikon ajan noin puoleen normaalista. Sitten vedenpinta nostetaan yhdessä päivässä normaaliksi lisäämällä akvaarioon selvästi kylmempää (10-15 asteista) vettä. Hyvällä onnella jo seuraavana aamuna on kasvien lehdillä munia.
    Naaraista kookkaimmat saattavat kerralla laskea  jopa 2000 munaa!  Yleensä munia tulee huomattavasti vähemmän.
    Kasvit, joihin munat ovat kiinnittyneet, siirretään erilliseen kasvatusakvaarioon. Tähän tarkoitukseen riittää noin 20 litrainen allas. Kasvatusaltaaseen sijoitetaan ilmapumppu, jotta veden ilmastointi on riittävä. Vesi saa olla huoneenlämpöistä. Veden tulee olla puhdasta ja hyvälaatuista, munat ovat herkkiä homeelle.     
     Muutaman päivän kuluessa poikaset kuoriutuvat munista.
     Parin päivän kuluttua kuoriutu-misesta tarjoillaan ensiateria. Aivan pienet nuijapäät syövät ruoan siivilöimällä sen vedestä kidustensa kautta, joten kaloille tarkoitetut poikasravinnot sopivat ensi alkuun ruoaksi poikasille, jotta ne eivät tukehdu ruokaansa.
    Vettä on hyvä vaihtaa joka päivä, sillä ruokaa saattaa helpostikin jäädä ylimääräistä ja se pilaa veden nopeasti.
    Nuijapäät kehittyvät sammakon näköisiksi parissa kuukaudessa ja niiden ulkokidukset surkastuvat pois. Tämän jälkeen voidaankin siirtyä vastaavanlaiseen ravintoon kuin aikuisten sammakoiden kanssa - oleellisesti pienempiin annospaloihin vain.

MUUTA HUOMIOITAVAA

     Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
     Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
    Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista. 

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>