Kaijaset

KAIJASET eli RAKKAUSPAPUKAIJAT
Agapornis sp.

Kaijaset ovat alkujaan kotoisin Afrikasta, Saharan eteläpuolen savanneilta. Muutamaa lajia tavataan muualtakin, mm. Agapornis winderniana elää Afrikan keskiosien sademetsissä ja A. cana Madagaskarilla.
Lemmikkilinnuista yleisimmin Suomessa pidettyjä kaijasia ovat viktoriankaijanen A.fischeri, naamiokaijanen A.personata ja ruusukaijanen  A. roseicollis.

Kaijaset ovat seurallisia  ja touhukkaita lintuja,  joiden puuhailua  on  mielenkiintoista  seurata. Seurallisen  luonteensa  vuoksi ei kaijasia tulisi pitää   yksin, vaan lintuja tulee hankkia pariskunta. 

Kokoa  kaijasille  kertyy lajista riippuen noin 10-15 cm ja elinikää noin 10-15 vuotta.

HÄKKI

Liian isoa häkkiä  ei  voi  hankkia. Villit kaijaset lentävät kymmeniä kilometrejä  päivässä  etsiessään ruokaa ja myös kesyjen lintujen on  saatava  lentää.    
Suositeltavin häkki on suuri lentohäkki, jossa  linnut  mahtuvat  kunnolla lentämään. Lentohäkki, toiselta nimeltään aviaaro, on viisainta rakentaa  itse teräsverkkoa  tai häkkielementtejä  käyttäen.
Lemmikkieläinliikkeissä  myytävät  lintuhäkit  sopivat kaijasille myös, tällöin minimikoko pariskunnan häkille on 100 x 50 x 80 cm, kunhan linnuilla on mahdollisuus lentää myös häkin ulkopuolella. Mikäli   lintuja   hankitaan useita pareja, on häkin luonnollisesti oltava suurempi tai jokaiselle parille on järjestettävä  omat  tilansa. 
Varmista  häkin  riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Häkki sijoitetaan huoneistossa ainakin pöydän korkeudelle, lintuhäkin paikka ei ole lattialla. Häkki  sijoitetaan  vedottomaan, valoisaan paikkaan, ei   kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Linnuista  on  mukava tarkkailla perheenjäsenten toimia, mutta ne kaipaavat  omaakin rauhaa,  joten  huoneiston  levottomin  paikka  ei  ole suositeltava.

LENNÄTYS

Lintujen olisi  hyvä päästä  päivittäin  lentämään  vapaana  huoneistossa, etenkin  jos häkki  on  hankittu  aivan  minimimittojen mukaan, sillä häkissä pidettynä  nämä  touhukkaat  linnut  saattavat  masentua ja stressaantua. Kun lennätät kaijasia huoneistossa  vapaana, huomioi ainakin seuraavat vaaratilanteita aiheuttavat seikat:
-Kissat ja muut kotieläimet
-Kuuma liesi
-Avonaiset vesiastiat (esim.tiskiallas tai wc), joihin lintu voi hukkua
-Myrkylliset huonekasvit
-Avonaiset ikkunat / ulko-ovet
-Sähköjohdot

TARVIKKEET

Häkkiin sijoitetaan  useita orsia, varoen  kuitenkin täyttämästä häkkiä liikaa. Paras orsimateriaali on puu, sillä linnut myös nakertelevat orsia mielellään.   Lehtipuiden oksat sopivat linnuille hyvin, sillä eripaksuisilla  orsilla istuskelu   on  oivaa voimistelua lintujen  jalkalihaksille. 
Orret  voi kiinnittää  häkin   seiniin, mutta silloin   orret  eivät liiku.  Luonnonmukaisemman tuntuista olisi, jos orret liikkuisivat. Voit siis kiinnittää osan orsista metallisella  ketjulla kattoon, jolloin ne heiluvat  kuin puun oksat  tuulessa. Tämä  heiluriliike kehittää lintujen tasapainoaistia, jota  ne  tarvitsevat  lentäessäänkin.
Orsista   ainakin   osa   on   hyvä päällystää ns. orsipaperilla (hiekkapaperi   tähän   tarkoitukseen).  Kun  linnut  istuvat  orsilla, niiden  kynnet  osuvat  paperiin  ja kuluvat. Hiekkapaperin sijaan tai sen lisäksi voit laittaa häkkiin ns. pedikyyriorsia,  jotka  myös  helpottavat kynsien kulumista. Tarkkaile  silti  kynsiä,  ne saattavat  kasvaa  liian  pitkiksi,  jolloin kynsiä tulee  lyhentää  eläinten kynsisaksilla. Liian  pitkät kynnet saattavat tarttua  kiinni esim. kankaaseen,  jolloin  pahimmassa tapauksessa linnun varvasluu voi murtua.

Linnuille  myytäviä  leluja  on lemmikkieläinliikkeissä paljon. Kaijasilla on vahva  nokka ja  ne kaipaavatkin runsaasti  erilaista nakerreltavaa. Lelut ovat linnuille hauskaa ajanvietettä. Vanhaan aikaan linnuille myytiin mm. peilejä, mutta peili tai muovilintu ei koskaan korvaa lajikumppania. Faunatar-myymälöissä lintujen peilejä tai muovisia tekolintuja ei myydä lainkaan, sillä näiden on todettu aiheuttavan linnulle stressiä.
Häkin pohjamateriaalina voi käyttää lintuhiekkaa, sanomalehteä tai lintujen hiekkapaperia, joka vaihdetaan  uuteen ainakin kerran viikossa.
Häkkiin  sijoitetaan  useita  eripaksuisia  orsia, keinuja ja mielellään myös pystysuuntaisia kiipeilypuita  tai  köysileluja,  joissa nämä linnut kiipeilevät taitavasti.

Häkissä on oltava lintujen  vesipullo tai –kuppi,  jonka vesi vaihdetaan päivittäin. Lisäksi tarvitaan kupit eri ruoille. Kaikki astiat  pestään  tarvittaessa sekä häkin siivouksen yhteydessä.
Häkin  yläpuolelle on hyvä asentaa erityinen lintulamppu, joita  myydään  lemmikkieläinliikkeissä. Lintulamppu säteilee  linnuille tärkeää  UV-valoa  sopivassa  su-teessa. Polttimon  tai  putken käyttöikä on  korkeintaan  12 kk. Valoa voi pitää päällä 10-12 h vuorokaudessa  ja  se sammutetaan yöksi.

Pesäpönttöjä ei häkissä kannata  pitää  muulloin kuin lintujen lisääntymisaikaan, sillä tarjolla olevat pesät innostavat linnut pesimään jatkuvasti, mikä rasittaa niitä turhaan.

RAVINTO

Kaijaset ovat kasvissyöjiä, joiden perusruokaa on lemmikkieläinliikkeissä myytävä siemenseos ja/tai pelletit.
Siemenseosta ja/tai  pellettejä tulee  olla  linnuilla jatkuvasti tarjolla.
Lisäksi tarjotaanpäivittäin tuoreruokaa kuten ituja, kasviksia, yrttejä, luonnonkasveja, hedelmiä, marjoja  ja silmuja. Linnuille  voi myös idättää  vehnää ja kauraa.  
Tuoreruoka on hyväksi lintujen terveydelle, lisäksi linnut saavat kivaa puhaa, kun tarjolla  on  vaikkapa  kokonainen yrttiruukku revittäväksi.
Voimaruoka on kananmunasta, hunajasta, hirssistä ja muista ravintoaineista  koostuva  vitamiiniruoka,  jota  voi  tarjota  linnulle  jatkuvasti. Erityisen tärkeää se on nuorelle, sulkasatoiselle, munivalle tai sairaalle linnulle.
Linnuille haitallisia ruokia ovat mm.  kaakao, suklaa, kahvi, avokado, alkoholi, raparperi, vihreät perunat  sekä  kaikki  maustettu, suolainen, sokerinen  tai  rasvainen ruoka.
Linnut, joita ympäri  vuoden ruokitaan  monipuolisesti saavat ravinnostaan kaikki välttämättömät vitamiinit, kivennäis-, ja hivenaineet.
Nokkakivi  tulisi  pitää  aina  saatavilla.
Sulkasadon ja pesinnän aikaan linnuille voi antaa ylimääräisen vitamiinikuurin.
Lisätietoa  kaijasten  ruokinnasta voi kysyä Faunattaren koulutetulta henkilökunnalta.

PERUSHOITO

Päivittäin vaihdetaan  juomavesi ja  laitetaan uusi tuoreruoka.
Siemenkupit  käydään  läpi ja siementen päältä poistetaan tyhjät  kuoret. Kupit  täytetään tarvittaessa.
Myös linnun kuntoa  tarkkaillaan  päivittäin. Höyhennyksen  tulee  olla  puhdas  ja tasainen,  jalat  puhtaat, ulosteet normaalit.  Linnun  tulee olla pirteä  ja  valpas, sen  tulee myös syödä ja juoda hyvin.
Viikoittain puhdistetaan häkki. Häkin  pohjamateriaali  vaihdetaan puhtaaseen. Orret, häkin kalterit, kupit  ja  lelut  puhdistetaan. Muutaman  kerran vuodessa on hyvä  käyttää  pesuun  desinfiointiainetta  (esim.  VirkonS)  ja  vaihtaa  luonnonorret  kokonaan  uusiin.

SULKASATO

Linnuilla  on sulkasato  keskimäärin  kaksi  kertaa  vuodessa.  Lintujen  höyhenpeite  uusiutuu  sulkasadon  yhteydessä  4-6  viikossa, mutta mikäli  höyhennys jää puutteelliseksi tai  uudet  höyhenet  ovat  hauraita  saattaa  syynä olla yksipuolinen ravinto.

LISÄÄNTYMINEN

Kaijasten  sukupuolten tunnistaminen on  vaikeaa,  sillä linnuilla  ei  ole ulkoisia sukupuolieroja. Ainoa  tapa  olla täysin  varma  lintujen  sukupuolesta on DNA-testaus.
Joskus  sattuu,  että pesintää yrittää kaksi  saman sukupuolen lintua. Ongelma havaitaan viimeistään siitä, että munia ei tule yhtään (=   molemmat koiraita) tai munia tulee tuplamäärä, n. 12 kpl (= molemmat naaraita).
Pesivän pariskunnan tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia, sillä munien haudonta ja poikasten hoito on raskasta.
Pesinnän onnistumiseen  vaikuttaa  myös  ilmankosteus,  jonka  tulisi  olla  vähintään  60  %,  jotta linnut pesivät.
Linnut  pesivät  pönttöön. Pöntön  ihanteelliset  mitat  ovat  20 x 20 x 30  cm.  Pesän  pohjan  ne vuoraavat  paperisuikaleilla, oljilla  ja  muilla  tarjotuilla  materiaaleilla.
Kaijaset munivat  yleensä  4-6 munaa.  Munia  ei  munita  saman päivän aikana, vaan päivän, kahden välein. Joskus ensimmäisen  ja  viimeisen  munan  välillä saattaa olla eroa  jopa pari viikkoa, tästä  syystä  poikasissa saattaa  olla  huomattavia  ikä-ja kokoeroja. Haudonta   kestää   21-26   vuoro-kautta. 
Poikaset  lähtevät  pesästä   5-6   viikkoisina.  
Emo ruokkii poikasiaan vielä jonkin aikaa, vaikkakin poikaset jo  osaavat itse  syödä  samaa  ruokaa kuin aikuisetkin.
Pesintäaikana   on syytä  huolehtia  lintujen  vitamiinien  ja  kalkin  saannista  erityisen hyvin.
Huomioithan  että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti  lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen. 

MUUTA HUOMIOITAVAA

Mikäli  lintu  näyttää  sairaalta,  ei syö  tai  käyttäytyy omituisesti, on  otettava  viivyttelemättä  yhteyttä  eläimen myyjään ja/tai eläinlääkäriin. Lintujen nopean aineenvaihdunnan  takia  sairaudet  etenevät nopeasti, joten hoitotoimet on aloitettava heti oireiden ilmestyttyä. Yllättävien  tilanteiden varalle on hyvä  selvittää  jo  etukäteen, mistä löydät lintujen hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

©   Faunatar-ketju

Katso myös:

Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin.
Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>