Minkä kokoinen akvaario on paras?

Minkä kokoinen akvaario on paras?

Akvaarioita on monen kokoisia ja mallisia aina 10 litraisista nanoakvaarioista yli 1000 litraisiin altaisiin, suorakaiteen mallisista tilanjakajista kulma-akvaarioihin. Jokaiseen kotiin, tai miksei vaikkapa työpöydän kulmalle, löytyy sopiva akvaario.

Suomen eläinsuojelulaki ei määritä akvaariolle minimikokoa, mutta laissa mainitaan: "akvaarion veden määrän, laadun, lämpötilan, vesipinta-alan ja veden syvyyden on oltava sopivat ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä."

Yleensä akvaarion koon määrittelee paikka, johon akvaario on suunniteltu laitettavaksi. Ensimmäiseksi altaaksi suositaan yleisimmin hieman yli 100 litraista akvaariota.  Mitä suuremman akvaarion voi hankkia, sen helpompaa sen hoito on, sillä suuremmassa vesimäärässä olosuhteet pysyvät tasaisempina, kuin pienemmissä. Toisin sanoen suurempi vesimäärä antaa pienet hoitovirheet, kuten liikaruokinnan tai pitkittyneen vedenvaihtovälin, helpommin anteeksi. Pieni vesimäärä saattaa reagoida voimakkaammin kaikenlaisiin muutoksiin, joten suurempi vesimäärä on etenkin aloittelijalle eduksi.

Suuremman altaan etuna on myös se, että harrastajalla on monipuolisemmin vaihtoehtoja akvaarioon sopivista kala-ja kasvilajeista, sillä aivan pieniin altaisiin sopivia lajeja on tarjolla vähemmän.

© 2020 Faunatar