Nanoakvaario

Nanoakvaariolla tarkoitetaan pienikokoista, alle 40 litraista akvaariota. Aikaisemmin näin pienten altaiden hoitoa pidettiin lähes mahdottomana, mutta akvaariotekniikan ja hoitotuotteiden kehittyessä voi näidenkin minimaailmojen hoitaminen olla helppoa ja antoisaa. Nanoaltaalla luot kauniin yksityiskohdan kotiin tai vaikka toimistoon. Se ei vie paljon tilaa, mutta antaa paljon!

Nanoakvaariossa vesimäärä on pieni, joten on hyvä huomioida muutamia seikkoja, jotta akvaario olisi mahdollisimman toimiva niin akvaarion hoitajan, kuin sen asukkienkin kannalta. Jotta vesi pysyisi puhtaana, tulee asukkien ruokinnassa olla hyvin maltillinen, lisäksi nanoallas kaipaa osittaisen vedenvaihdon vähintään viikoittain, tämä ei kuitenkaan vie juurikaan aikaa, onhan akvaarion vesimäärä pieni. Muutoin nanoakvaario perustetaan ja sitä hoidetaan aivan kuten isompaakin.

Nanoakvaarion kasvit
Osa nanoharrastajista pitää altaansa vain kasveja sisältävänä sisustuselementtinä ja tämä toimiikin oikein hyvin. Kasveina suosittuja ovat pienikokoiseksi jäävät lajit, esim.
Carolinan kääpiöruoho Lilaeopsis carolinensis, Hapsiluikka Eleocharis acicularis ja Hapsurotala Rotala wallichii. Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä kasveista, joita nanoaltaissa voi pitää.

Nanoakvaarion asukkaat
Pieni akvaario ei sovi kaikille kaloille. Monet kalat vaativat huomattavasti suuremman elintilan kuin nanoaltaassa on mahdollista niille tarjota. Nykyisin on kuitenkin saatavilla jo runsas valikoima nanoakvaarioon soveltuvia kalalajeja. Sopivia lajeja löytyy tetroista, rasboroista, monneista, hammaskarpeista sekä labyrinttikaloista; esimerkiksi pienistä särkikaloista löytyvät hehkurasbora (Boraras brigittae) ja helmiseeprakala (Danio margaritatus) ovat parvikaloja jotka sopivat 20 litraiseenkin akvaarioon.
Taistelukala (Betta splendens) on kaunis, labyrinttikaloihin kuuluva laji. Taistelukalakoiras viihtyy ylhäisessä yksinäisyydessään jo 40 litraisessa akvaariossa.
Sangen mielenkiintoisia hoidokkeja ovat myös erilaiset sukaravut. Sukaravut sopivat jopa vain 5 litraisiin akvaarioihin, kunahn olosuhteet ovat sukaravuille sopivat. Sukarapujen suosio kasvaa jatkuvasti niiden hauskan, värikkään ulkonäön vuoksi. Niitä pidetään paljon myös tavallisissa seura-akvaarioissa, mutta erityisessä suosiossa ne ovat juuri nanoaltaissa. Sukaravut viihtyvät porukassa, joten niitä on hyvä hankkia vaikkapa kymmenkunta. Erillisen ohjeen sukaravuista löydät nettisivuiltamme tai lähimmästä Faunatar –myymälästäsi.

Hankkiessasi asukkaita nanoakvaarioon, on erittäin tärkeää ottaa huomioon, että liikakansoitettu nanoallas on työläs hoidettava, eikä siitä välttämättä ole silloin toivottua iloa. Varmista siis nanoakvaarioosi sopiva asukkaiden määrä Faunatar –myymälästäsi.

© 2020 Faunatar