23.5. on Maailman kilpikonnien päivä

Amerikkalainen kilpikonnien suojeluun keskittynyt American Tortoise Rescue perustettiin vuonna 1990 kaikkien maa-ja vesikilpikonnien suojelemiseksi. Yhdistyksen alkuunsaamaa Kansainvälistä kilpikonnapäivää (World Turtle Day) on tästä lähtien vietetty 23. toukokuuta.

Maailmanlaajuisesti salakuljetettuja kilpikonnia myydään aivan liian paljon internetin välityksellä tai suoraan kaduilla ja toreilla ”auton takaluukusta”. Maailmalla toimii lukuisia järjestöjä ja löytöeläintaloja, jotka ottavat hoiviinsa paitsi luonnossa loukkaantuneita luonnonvaraisia kilpikonnia, myös laittoman kaupan tai välinpitämättömän hoidon kynsistä pelastettuja konnia. Tästä syystä ATR kannustaa kilpikonnafaneja adoptoimaan konna joltain tällaiselta rescue-toimijalta, sillä etenkin yhdysvalloissa kodittomia konnia on runsaasti.

Suomessa kilpikonnien myynti on huomattavasti hallitumpaa. Esimerkiksi Faunatar-ketjussa myytäville eläimille tulee aina mukana viralliset paperit, joilla todistetaan eläimen laillinen alkuperä – kilpikonnamme ovat terraario-oloissa lemmikiksi munasta asti kasvatettuja, ja ilahduttavasti usein myös Suomessa syntyneitä. Aivan seesteistä ei Suomenkaan kilpikonnarintama kuitenkaan ole. Valitettavasti Suomeenkin salakuljetetaan eläimiä, joita myydään mm. internetin välityksellä. Oma ongelmansa on sekin, kuinka aikanaan pienenä ja suloisena hankitut lajit saattavatkin kasvaessaan vaatia kookkaan terraarion ja aktiivista hoitoa - näistä lajeista surullisen kuuluisa on punakorvakilpikonna. Lajia myytiin aikoinaan runsaasti, sillä kolikon kokoinen, kirkkaan vihreä kilpikonna hurmasi ulkonäöllään monet, eikä tietoa lajin oikeista vaatimukista ollut juuri saatavilla. Kyseisen lajin vaativuus pääsi monet yllättämään ja johti siihen, että punakorvakilpikonnia on Suomessakin hylätty luontoon. Joidenkin lähteiden mukaan punakorva saattaa Suomessa jopa selviytyä. Tämä on surullista paitsi kyseisten kilpikonnayksilöiden puolesta, myös siksi, että punakorvakilpikonnan kaikki alalajit on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla.

Toisin kuin Amerikassa, Suomen luonnossa ei esiinny kotoperäisiä kilpikonnalajeja. Terraarioeläiminä ne sen sijaan ovat hyvin suosittuja. Kilpikonnan ostamista suunnitellessa on tiedon hankinnalla suuri merkitys. Mikä laji olisi sopivin, kuinka sitä hoidetaan oikein, minkälaiset olosuhteet se vaatii, miten varmistaa, että kyseinen yksilö on laillisesti maahan tuotu, tai parhaassa tapauksessa Suomessa kasvatettu? Kaikkiin näihin kysymyksiin saa vastauksen asioimalla joko Faunatar-ketjun myymälöissä tai muun luotettavan kauppiaan luona. Luotettava myyjä osaa kertoa eri lajien eroista, hoidosta, ruokinnasta ja eri lajeille vaadittavista papereista, kuten CITES ja EU-todistuksista. Hän pystyy todistamaan myynnissä olevien eläintensä alkuperän ja kertoo avoimesti, mistä ja miten eläin on hänen luokseen myyntiin päätynyt.

Kilpikonnaa voinee kutsua eläväksi fossiiliksi, sillä nämä lempeät eläimet elivät jo 200 miljoonaa vuotta sitten. Nyt aivan liian moni niistä uhkaa hävitä mm. elinympäristön tuhoutumisen, salakuljetuksen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. ATR:n mukaan biologit ja muut asiantuntijat puhuvat skenaariosta, jossa maa-ja vesikilpikonnat katoavat luonnosta seuraavien 50 vuoden aikana. ATR loi ja lanseerasi Kansainvälisen kilpikonnapäivän kunnioittaakseen ja jakaakseen tietoa kilpikonnista, yhdestä maailman vanhimmasta eläinlahkosta. Me Faunattaressa kannatamme tämän tiedon jakamista, sillä kilpikonnien oikeasta kohtelusta ei koskaan voi liikaa puhua. Kilpikonnien ja muun luonnon suojeluun sisältyy myös se, että huolehdimme omasta hiilijalanjäljestämme ja suosimme kestävän kehityksen tuotteita. Näin olemme askeleen lähempänä tilannetta, jossa kilpikonnatkin ovat osa maailman monimuotoista eläimistöä vielä kaukana tulevaisuudessakin.

 

Kilpikonnien omaan päivään

Kilppareiden suosikkeja