Harrastuksena agility

Agility-sana juontaa juurensa englannin kielen sanasta ”ketteryys”, joka kuvaakin lajia hyvin.
Agility eli koirien esterata on Englannista lähtöisin oleva harrastus. Se sai alkunsa ideasta muokata hevosten esterata koirille sopivaksi. Agility esiteltiin suurelle yleisölle vuonna 1978 Gruftsin koiranäyttelyssä. Agility saapui Suomeen 1986. Lajin esitteli suomalaisille koiraharratajille Rolf Lundelin. Ensimmäiset agilitykisat järjestettiin jo vuosi tästä, eli vuonna 1987, ja kahden vuoden kuluttua laji virallistettiin.

Lajin idea yksinkertaosuudessaan on kiertää erilaisia esteitä sisältävä rata mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi.
Ratoja voi olla kahdenlaisia: agilityrata, jossa voi olla kaikenlaisia esteitä, sekä hyppyrata, jossa on hyppyesteitä ja muita esteitä.
Esteet jaetaan kolmeen ryhmään: kontakti‐esteet, hyppyesteet ja muut esteet.
Kontaktiesteitä ovat A-este, keinu ja puomi. Hyppyesteitä ovat aita, okseri, muuri, sarjaeste, rengas ja pituushyppy. Muita esteitä ovat umpitunneli, avotunneli, kepit ja pöytä.

Agility sopii lajina periaatteessa kaikille koiraroduille ja myös sekarotuisille. Tärkeää on, että koira ei ole näin fyysiseen suorittamiseen liian nuori tai vanha, ja että sen fysiikka on muutenkin kunnossa ja että koiran ruumiinrakenne on hyppimiseen, juoksemiseen ja muuhun aktiiviseen liikkumiseen soveltuva. Suotavaa on toki sekin, että koirakaverin kanssa on jo rakennettu luotto molemmin puolin koiran peruskoulutuksen kautta, jotta koiraa voi pitää vapaana sen suorittaessa esterataa.

Lajin aloittaminen liian nuoren koiran kanssa ei ole suotavaa, sillä pienen pentukoiran luustolle ei ole hyväksi hyppiä ja tehdä liian fyysisiä tehtäviä. Nuori koira voi tutustua lajiin ilman estehyppyjä, esimerkiksi putkia treenaamalla. Tyypillisesti noin vuoden ikäinen koira on jo fyysisesti niin kehittynyt, että yksinkertaisimpia esteitä voidaan alkaa harjoittelemaan.
Kisaamaan pääsee koiran täytettyä 18 kk. Kisoissa koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan säkäkorkeutensa perusteella – rodulla ei siis sinällään ole luokissa merkitystä, ainoastaan koiran koolla.

Agility on hyvin suosittu harrastus ympäri maailman ja sitä harratetaan Suomessakin hyvin aktiivisesti ympäri maata.