Harrastuksena lemmikkilintujen koulutus

Teksti tuotettu yhteistyössä Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kanssa.

Linnunomistajan harrastusmahdollisuudet linnun kanssa eivät ole ehkä niin suurelle yleisölle suunnattua kuin nisäkkäiden kanssa harrastettavat näyttelyt, agility tai estehyppykilpailut. Lintujen kanssa voi kuitenkin harrastaa hyvin kotona.

Linnut ovat nokkelia ja oppivaisia, myös ne pienemmät. Lemmikkilintuna yleinen undulaattikin on papukaija, tosin pieni sellainen, ja papukaijojen sanotaan olevan linnuista älykkäimpiä. Linnun kouluttamisen aloittamiseen linnun kannattaa olla niin kesy, ettei se ihmistä pelkää. Linnun ei tarvitse olla käsikesy, jotta koulutuksen voi aloittaa, päinvastoin: kädelle astuminen voi olla vaikka yksi koulutuksen päämääristä!

On aloitettava helposta. Mikäli lintu arastelee ihmistä, se on saatava kesyyntymään. Tämä onnistuu tarjoamalla linnulle paljon hyviä kokemuksia ihmisistä, ja välttää tarjoamasta huonoja kokemuksia. Esimerkiksi lintua tulisi aina lähestyä hitaasti, ja sillä tulisi olla aina tilaa väistää halutessaan. Linnut pelkäävät ylhäältä päin tulevia asioita, joten häkin tulisi olla niin korkealla, että linnut pääsevät halutessaan ihmisen silmätasoa korkeammalle. Valinnanvapauden varmistamiseksi lintujen kesytys kannattaakin aloittaa lintujen ollessa ulkona häkistään.

Tie linnun sydämeen käy vatsan kautta, ja esimerkiksi hirssintähkä tai pähkinät ovat monen linnun mieleen. Lintu oppii nopeasti, niin hyvässä kuin pahassakin: jos sille tarjoilee herkkuja eikä sitä pelottele, lintu rohkaistuu. Toisaalta, jos lintua tarkoituksella tai vahingossa pelottelee, se alkaa herkästi väistää ihmistä. On siis oltava tarkkana ja lukea linnun elekieltä, ettei arkaa lintua vahingossa esimerkiksi lähesty liian yhtäkkisesti. Pelokkaalle linnulle ei kädessä oleva herkkukaan vaikuta kovin houkuttelevalta.

Koulutuksen perusteet ovat samat kuin mille tahansa muulle eläimelle: toivotusta käytöksestä palkitaan, ja väärä tai huono käytös jätetään huomiotta. Koulutusvaiheessa palkitsemisen tulee tapahtua nopeasti toivotun toiminnan jälkeen, näin lintu yhdistää toiminnan palkkioon. Tätä yhdistämään voi ottaa käyttöön esimerkiksi naksuttimen: naksuttimen ääni tarkoittaa “Nyt teit hyvin, täältä tulee palkkio!” Tällöin linnun tekemä oikea toiminta on helpompi palkita täsmällisesti.

Lemmikkilinnuille voi opettaa niin paljon temppuja kuin vain itse keksii. Myös ei-käsikesyjä lintuja voi kouluttaa esimerkiksi lentämään tiettyyn paikkaan tai menemään pyynnöstä häkkiin, tekemään kiepin orren ympäri, pyörimään ympäri, levittämään siivet, vilkuttamaan jalalla tai jopa noutamaan esineitä. Kesympien lintujen kanssa voi lisäksi treenata esimerkiksi luoksetuloa sisällä, esineiden noutamista ihmisen luokse, kynsien leikkuuta tai valjaiden pukemista turvallista ulkoilua varten.

Omien lintujen koulutus on jatkuva harrastus, sillä "valmiiksi" lintua ei ikinä saa. Aina voi keksiä lisää koulutettavia asioita, ja hioa jo opittuja paremmiksi! Koulutushetket ovat mainiota aivojumppaa linnulle, ja yhdessä puuhastelu vahvistaa omistajan ja linnun sidettä. Koulutetun linnun kanssa myös arki on sujuvampaa, kun häkkiin meneminen ja muut arjen toimenpiteet ovat helppoja sekä linnulle että ihmiselle.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n nettisivuilta ja foorumilta saat lisätietoa lintujen koulutuksesta. Yhdistys järjestää ajoittain myös papukaijojen koulutus- ja käyttäytymisseminaareja, joihin luennoitsija on hankittu USA:sta saakka.

Lisätietoa ja lisää vinkkejä linnun aktivointiin ja lelunrakennukseen löydät Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n nettisivuilta ja foorumilta.