Hyppyhäntäiset ja siirat - terraarion talonmiehet!

Monelle tuttu ongelma kosteassa terraariossa on varmasti home, eikä toistuva pohjamateriaalin vaihto kauniisti sisustetussa terraariossa ole sekään mukavaa. Onneksi ongelmaan on helppo ratkaisu; terraarioon asutetaan runsaasti erilaisia siiroja ja hyppyhäntäisiä, joita myös terraarioiden talonmiehiksi kutsutaan. Ne syövät terraarioon kertyvää orgaanista jätettä ja pitävät pohjamateriaalin ilmavana sen seassa kaivellessaan.

Hyppyhäntäisiä ja siiroja saat tietysti lähimmästä Faunatar-myymälästäsi.

HYPPYHÄNTÄISET
Collembola

Hyppyhäntäiset ovat millien kokoisia niveljalkaisia, jotka elävät maaperässä syöden mm. lahoavia orgaanisia materiaaleja, sienirihmastoja ja siitepölyä. Useimmat hyppyhäntäiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa. Terraariossa ne elävät pohjamateriaalin seassa, mutta liikkuvat myös oksilla ja muilla pinnoilla.

Ne syövät orgaaniseen jätteeseen muodostuvaa hometta, ehkäisten näin homeiden kasvua. Hyppyhäntäisiä ei siis useimmiten ole tarpeen ruokkia erikseen asutussa terraariossa.

Hyppyhäntäisiä voi myös kasvattaa erikseen. Tällöin tulee valita astia, jossa ilmanvaihto on hyvin pieni, muttei kuitenkaan olematon, jotta olosuhteet pysyvät hyppyhäntäisille otollisina. Pohjamateriaalina voi käyttää hiiliä, siten että kasvatusastiaan laitetaan reilu kerros pölystä pestyjä hiiliä ja n. neljännes hiilien korkeudesta vettä. Vaihtoehtoisesti hyppyhäntäisiä voi kasvattaa myös kosteassa kookoskuidussa. Hyppyhäntäiset on helpoin ruokkia esim. kuivahiivalla, kalanruoalla tai niille tarkoitetulla ruokaseoksella kuten esim. TPF Collembolafix. Hyppyhäntäiset eivät syö niinkään tarjottua ruokaa, vaan siihen kasvavaa hometta, joten ruokinnan määrässä on hyvä olla tarkkana. Etenkin viljapitoiset ruoat voivat houkutella varastopunkkeja, jotka liiallisesti lisääntyessään voivat syrjäyttää viljelmän hyppyhäntäiset.

Oikein hoidettuina hyppyhäntäiset lisääntyvät kasvatusastiassa itsekseen ilman erityistoimia.

SIIRAT
Isopoda

Siirat ovat soikeita, jaokkeellisia äyriäisiä, joita tavataan niin maalla kuin vedessäkin. Monelle tuttu otus onkin varmasti Suomessakin tavattava tarhasiira, tuttavallisemmin saunamaija.

Vaikka siiralajeista iso osa elää maalla, hengittävät kaikki siirat kiduksilla, eivätkä ne kestä pitkäaikaista kuivuutta.

Siirat viihtyvät kosteissa paikoissa, joissa ne syövät biohajoavaa materiaalia; ne kelpuuttavat ruoakseen eläinten jätöksiä, kuolleita eläimiä, pudonneita, lahoavia kasvinosia, lähes mitä vain orgaanista jätettä. Siiroja ei siis kannatakaan laittaa kovin kuivaan terraarioon, siellä ne eivät menesty.
Siirat elävät terraariossa pohjakarikkeen seassa, eikä asutetussa terraariossa ole tarpeen ruokkia siiroja erikseen.

Jos siiroja kasvatetaan erillisessä kasvatusastiassa, tulee huolehtia, että astia pysyy kosteana. Pohjamateriaaliksi sopii esimerkiksi lannoittamaton turve tai kookoskuitu, tärkeintä on, että pohjamateriaali pitää hyvin kosteutta.

Ruoaksi siiroille kannattaa tarjota kuivia lehtiä, lahomateriaaleja, hedelmiä ja vihanneksia, kalanruokaa, kuivahiivaa jne. Myös hyppyhäntäisille tarkoitetut ruokaseokset kelpaavat usein siiroille.

Oikein hoidettuina siirat lisääntyvät kasvatusastiassa itsekseen ilman erityistoimia.