Kesyrottien agility

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Suomen kesyrottayhdistys ry:n kanssa

Kesyrotat ovat luonnostaan älykkäitä, sopeutuvaisia ja oppivaisia lemmikkejä. Niillä on huono näkö, mutta ne suunnistavat erittäin tarkan hajuaistinsa avulla, mikä auttaa muunmuassa muistamaan kulkureitin josta ne ovat aiemmin kulkeneet. Rotat rakastavat myös kiipeilyä ja ovat uteliaita ympäristöstään, siksi agility on erittäin mukavaa puuhaa rotalle ja vaikkapa kiva aktiivinen harrastus omien lemmikkirottien kanssa.

Miten kesyrotta suorittaa agilityä?
Kesyrottien agility on helppoa, rottaa ohjataan radalla joko käsillä, makupaloilla ja/tai äänellä, missään vaiheessa rottaa ei saa pakottaa tai säikäyttää kulkemaan eteenpäin tai suorittamaan esteitä. Rotta yleensä menee ensiksi haistellen ja varovasti eteenpäin, joskus myös jotkin esteet voivat hieman jännittää, jos rottaa pelottaa niin kannattaa yrittää estettä myöhemmin ja ottaa syliin vaikka rapsutteluun hetkeksi. Joskus myös rotalle kuten ihmisillekin tulee huonoja päiviä jolloin agility ei maistu, yritä silloin vaikka joku toinen päivä uudestaan.

Minkälaisia esteet ovat?
Hyväksi todettu materiaali esteille on vaneri, jotka on maalattu ihan tavallisella huonekalumaalilla. Vaneri on sopivan kestävää ja maalattuna kestää myös hieman pesua ja pyyhkimistä. Omia esteitä voi rakennella vaikkapa myös puusta ja pellistä, tarkasta vain ettei esteissä ole mitään terävää joka voisi vahingoittaa rottaa.

Suomen Kesyrottayhdistys ry on suunnitellut agilityesteet joita käytetään näyttelyiden yhteydessä useimmiten järjestettävissä agilitykilpailuissa. Niihin kuuluu silta (1), A-este (2), tunneli (3), köysieste (4) ja keinueste (5). Champion-luokassa on lisäksi pujottelueste ja hyppyeste.

Onko olemassa kesyrottien agilitykilpailuja?
Kesyrottien agilitykilpailuja järjestetään. Niissä on aina viisi estettä, jotka sijoitetaan yleensä isolle pöydälle. Rataa kierretään vastapäivään, tosin Champion-luokassa kulkusuunta arvotaan, kuten myös viisi suoritettavaa estettä ja missä järjestyksessä ne suoritetaan. Radan viisi nopeiten suorittanutta rottaa saavat pisteitä sijoituksensa mukaan, kolmelle parhaalle jaetaan lisäksi ruusuke. Agilitytuomari jakaa myös tuomarin suosikki-ruusukkeen rotalle, jonka suorituksesta tai olemuksesta on erityisesti pitänyt. Lisäksi voidaan jakaa erikoispalkintoja joillekin rotille, jotka ovat esimerkiksi hassutelleet jotain suorituksessaan.

Kilpailun kulku
Agilitykilpailuissa on kolme luokkaa: urosten ja naaraiden luokka, kilpailuissa jo aiemmin kilpailleet, sekä 45 pistettä keränneet agility champion-rotat omassa champion-luokassaan. Kukin luokka juostaan erikseen ja mainitussa järjestyksessä. Kilpailuihin saa osallistua väriin ja karvamuunnokseen katsomatta kaikki rotat, kuitenkin näyttelysääntöjen mukaan, eli rotan pitää olla vähintään 2kk vanha, terve ja kiltti.

Kilpailun kulkua valvoo ja tuomaroi kesyrottayhdistyksen hyväksymä ja kouluttama virallinen agilitytuomari. Kilpailussa on ajanottaja, joka ottaa aikaa kunkin rotan suorituksesta.

Ennen kilpailun alkua rata yleensä kootaan paikalleen ja jokaisella on mahdollisuus käydä radalla harjoittelemassa ja kokeilemassa. Jokaisella rotalla on kaksi yrityskertaa, yleensä toisella juoksukerralla rotta juoksee radan jo varmemmin ja paremmin kun muistaa kulkeneensa reitillä jo aiemmin. Jos rotta hyppää pois esteeltä tai yrittää kiertää, se nostetaan takaisin suoritettavan esteen eteen. Uroksille annetaan maksimiaika suoritukselle, se on 2 minuuttia ja 30 sekuntia, naarailla ja agilitychampion-luokassa aikaa on 2 minuuttia. Jos rotta ei ole suorittanut kyseisessä ajassa rataa loppuun, se ei saa hyväksyttyä aikaa.

Voinko harjoitella kesyrottani kanssa agilityä kotona?
Tottahan toki, voit myös rakentaa pahvista ja muista materiaaleista erilaisia esteitä, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kaikista paras olisi, jos saat esteradan rakennettua pöydän päälle, mutta myös lattialle, varmista vain ettei lattia ole kovin kylmä ja ettei rottasi saa vetoa vilustumisen varalta. Voit myös kokeilla erilaisia tapoja houkutella rottaa kulkemaan eteenpäin. Yleisin tapa on takapään hellä rapsuttelu ja suulla maiskuttelu, mutta myös makupalat ja koirienkin koulutuksessa käytettävä naksutin ovat hyviä vaihtoehtoja. Huomio, että rotta ei kovin kauan jaksa kerrallaan, pitäkää vaikka syli- tai herkkutaukoja ja kokeilkaa myöhemmin tai seuraavana päivänä uudelleen ja pitäkää hauskaa!

Mistä saan lisätietoja agilitystä?
Suomen kesyrottayhdistyksen sivuilta kohdasta "toimihenkilöt löydät agililityvastaavien yhteystiedot.
Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse jos sinulla on kysyttävää kesyrottien agilitystä ja vaikkapa seuraavasta mahdollisesta kilpailusta.

Teksti: Petra Pajunen/ SKeY ry
Suomen kesyrottayhdistyksen kotisivut: www.kesyrottayhdistys.fi

 

Aktiiviseen elämään

Tuotteita kesyrotan agilitytreeneihin