Mikä ihmeen ultraäänihammashoito?

Ultraäänellä tehtävä hammashoito on viime vuosina ollut monien huulilla – koirien ja kissojen huulilla se on ihan kirjaimellisesti, ihmisten huulilla internetin monien keskustelujen ansiosta.
Mikä ihmeen laite tämä siis oikein on?

Mikä se on?
Ultraäänellä toimiva koirien ja kissojen hampaiden puhdistuslaite näyttää ulkoisesti tavalliselta sähköhammasharjalta, mutta ei kuitenkaan ole aivan samanlainen. Ensinnäkin se on lähes äänetön. Sen käyttö normaaliin hammasharjaan verrattuna eroaa myös siten, ettei ultraäänipuhdistajalla hangata hampaita, vaan laitetta pidetään paikallaan puhdistusta kaipaavan hampaan päällä. Lisäksi tällä puhdistajalla on ihan oma hammastahnansa.

Miten se toimii?
Salaisuus on ultraääni.
Harjasosan alla on mikrosiru, joka ohjaa ultraäänen hampaiden pinnoille. Ultraääniaallot vähentävät bakteereita ja muita mikrobeja hampaiden pinnoilta ja ientaskuista. Ultraääni yhdessä nanokuplahammastahnan kanssa auttaa ehkäisemään plakin muodostumista, sekä pehmentää hammaskiveä, jolloin sitä on helpompi poistaa.
Plakki, josta muodostuu hammaskiveä, kertyy terveessä suussa ensin hampaan näkyville osille ienrajaan, josta se hoitamattomana leviää hiljalleen myös ientaskuihin ja hampaan juureen aiheuttaen tulehduksia. Tulehtunut ien taas on “väljä” ja päästää bakteereja muhimaan ientaskuihin. Siksi hammaskiven kertyminen näkyvillekin osille pitäisi estää.
Mikäli hammaskiveä on jo ehtinyt kertyä ientaskuihin, on sen poistaminen mahdollista vain eläinlääkärissä. Säännöllinen ultraäänihoito eläinlääkärin suorittaman kokonaisvaltaisen hammaskiven poiston jälkeen ehkäisee tehokkaasti uuden hammaskiven muodostumista.

Korvaako ultraäänipuhdistus eläinlääkärin?
Ei. Tämä ei ole ihmelaite, joka korvaisi eläinlääkärin tekemät säännölliset hammastarkastukset tai rauhoituksessa tapahtuvat perusteelliset hampaiden puhdistukset. Sellaista laitetta ei ole vielä keksitty.
Ultraäänihammasharja on tehty käytettäväksi ennaltaehkäisevänä hoitona, aivan kuten hampaiden harjaaminenkin. Perinteiseen harjaamiseen verrattuna se on kuitenkin parempi vaihtoehto. Se on lemmikille miellyttävämpi ja se puhdistaa hampaat tavallista hammasharjaa tehokkaammin, sillä ultraääni poistaa hampaiden pinnalle kertyneitä bakteereja, joista plakki – ja sitä kautta hammaskivi, saavat alkunsa.

Säännöllisyys on kaiken a ja o
Hammaskiven muodostuminen on hyvin yksilöllistä: toiset saavat sitä herkemmin kuin toiset. Olipa kyseessä enemmän tai vähemmän hammaskiveä saava lemmikki, on sen hampaiden säännöllinen kotihoito osa vastuullista eläimen pitoa.
Mitä säännöllisemmin suuta puhdistetaan, sen parempi. Tämä siksikin, että mahdolliset ongelmat suussa huomataan sitä aikaisemmin, mitä useammin lemmikin suuhun kurkistellaan. Säännöllisestä kotihoidosta huolimatta myös säännölliset eläinlääkärin tarkastukset kuuluvat asiaan, aivan kuten ihmisilläkin hammaslääkärikäynnit. Eläinlääkärikäynnillä ei voi korvata kotihoitoa eikä kotihoidolla eläinlääkärikäyntiä. Säännöllisellä kotihoidolla voit kuitenkin säästää koirasi tai kissasi turhilta hammaskivuilta, ehkä myös hampaan poistoilta ja sitä kautta säästät myös kuluissa.

Hampaiden puhdistaminen kuuluu palveluihimme
Monissa myymälöissämme on tarjolla hampaiden ultraäänipuhdistus kätevänä palveluna. Hampaanpuhdistuksia suorittava henkilökunta on saanut käytännön koulutuksen ultraäänilaitteen ja hammasinstrumenttien käyttöön. Puhdistuksessa käsitellään hampaat ultraäänilaitteella ja rapsutellaan pehmennyttä näkyvää hammaskiveä siltä osin, kun se eläimen ehdoilla on myymälässä mahdollista. Ientaskuista ja muuten hankalista paikoista ei ilman nukutusta ole mahdollista poistaa hammaskiveä.
Henkilökunnalta lemmikin omistaja saa myös opastusta laitteen kotikäyttöä varten.
Mikäli hoidon yhteydessä havaitaan siihen tarvetta, ohjaa henkilökunta lemmikin omistajaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.

 

Suun hyvinvointiin!

Ultraäänilaitteet ja puhdistuspalvelu