Jyrsijät ja kanit Terraario Linnut

Mistä hankkisin pikkulemmikkini?

Mistä hankkisin pikkulemmikkini?

Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Monella saattaa mielessä pyöriä kysymys mistä lemmikki on viisainta hankkia.

Kanin, marsun tai muun pikkulemmikin hankkijaa saattaa mietityttää, mistä uusi perheenjäsen onkaan turvallisinta hakea. Hakeutuako kasvattajan vai eläinkaupan suuntaan?
Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, kunhan eläimen myyjä on kaikin tavoin luotettava ja asiantunteva.

Kerromme tässä blogissa eläinten myymisestä Faunatar-myymälöissä.

Faunattaren toiminta on valvottua

Toisin kuin kotona, ovat eläinkaupoissa myytävät eläimet jatkuvan julkisen tarkkailun alla. Joka päivä kymmenillä ihmisillä on mahdollisuus nähdä eläinten olot ja tehdä niistä omat johtopäätöksensä.
On erittäin tärkeää nähdä minkälaisissa oloissa eläin on ollut ennen muuttoa uuteen kotiinsa, näin eläimen ostoa harkitseva voi jo ennen ostopäätöstä rauhassa todeta millaisissa oloissa kyseinen eläin on, ja kuinka sitä hoidetaan.
Faunatar-myymälöissä näkyvillä olevat eläinhuoneet ja muut pitopaikat mahdollistavat myös sen, että mikäli eläinten oloissa olisi selkeitä puutteita tai virheitä, voisi kuka tahansa puuttua tilanteeseen vaikkapa tekemällä eläinten oloista eläinsuojeluilmoituksen, jolloin puutteiden korjaamiseen päästäisiin nopeasti kiinni. Tässäkin mielessä eläinkauppojen "julkisuus" on vain hyvä asia.
Vielä asiakkaitakin kriittisemmin myymälöidemme tasoa ja toimintaa tarkkailevat Suomen viranomaistahot. Kotioloissa toimivia kasvattajiia viranomaiset eivät ilman erillistä syytä käy katsomassa, mutta eläimiä myyviin liikkeisiin tehdään tarkastuksia kunnaneläinlääkärien voimin.
Näissä virallisissa tarkastuksissa Faunatar-ketjun myymälät ovat aina saaneet huomattavan määrän positiivista palautetta, josta olemme erityisen iloisia. Koemme viralliset tarkastukset koko alamme -ja ennen kaikkea eläinten- kannalta äärimmäisen tärkeiksi, ja soisimmekin niitä tehtävän vielä nykyistä paljon enemmän.

Faunattaren henkilökunta on koulutettua

Aikoinaan lemmikkieläinalalle ei ollut olemassa omaa koulutustaan lainkaan, mutta Faunatar-ketjun kauppiaiden toiveena oli kehittää alan ammattitaitoa virallisella koulutuksella, ja asiaa alettiin viemään eteenpäin.
Virallisen ammattitutkinnon kriteerit kehitettiin opetusministeriössä ja Amiedu järjesti tutkintoon valmistavan koulutuksen. Koulutus kulkee nimellä Eläintenhoitajan ammattitutkinto, eläinkaupan osaamisala.
Koulutus sisältää kolme opintokokonaisuutta:
eläinkaupan tuotetuntemus ja myyntityö, asiakaspalvelu eläinkaupassa sekä eläinten hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Koulutuksessa käydään läpi mm. akvaariot, kanit ja jyrsijät, koiran ja kissan ravitsemus, eläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi, aseptiikka ja hygienia, asiakaspalvelu, myyntityö ja monet muut tärkeät asiat.
Pilottiryhmämme valmistui jo vuonna 2002. Valtaosa vakituisesta henkilökunnastamme on suorittanut tämän ammattitutkinnon ja uusia Faunatar-ketjun oppisopimusopiskelijoita valmistuu edelleen tasaiseen tahtiin.
Eläintenhoitajan ammattitutkinnon lisäksi henkilökuntaamme on koulutettu muun muassa koirien ja kissojen ultraäänihammashoitoihin, sekä koirien trimmaukseen ja turkinhoitoihin.
Koulutusten lisäsksi iso osa henkilökunnastamme on alalla ollut erittäin kauan, jopa yli 20 vuotta. Niinpä yli satapäisestä porukastamme löytyy kunnioitettava määrä tietotaitoa. Tätä ammattitaitoamme ylläpidämme erilaisin koulutuspäivin, sekä jakamalla tietoa eri myymälöidemme välillä aktiivisella kanssakäymisellämme. Voimme siis hyvällä omallatunnolla sanoa olevamme alan asiantuntijaliike.

Eläimet kotoisin luotettavilta kasvattajilta

Myymälöihimme saapuvat eläimet ovat kotoisin ainoastaan luotettaviksi toteamiltamme kasvattajilta sekä asiakkaidemme rakkaudella kotona kasvattamista poikueista. Haluamme välttää eläinten pitkiä kuljetusmatkoja kasvattajalta myymälään, joten suosimme ennen kaikkea kotimaisia kasvattajia.
Eikä liene yllätys, että me faunatarlaiset olemme erittäin eläinrakasta sakkia, josta syystä meistä monet itsekin kasvattavat kaneja, marsuja, hamstereita ja muita pikkulemmikeitä, akvaariokaloja ja erilaisia terraarioeläimiä. Kun tuomme näitä omia kasvattejamme myymälöihimme myyntiin voimme olla 100% varmoja siitä, että eläin on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla sen ensihetkistä alkaen.

Ostajan turvana kuluttajansuojalaki

On hyvä muistaa, että lemmikkieläinliikkeen toimintaa säätelee kuluttajansuojalaki, joka ei anna suojaa silloin, kun eläin hankitaan yksityiseltä sektorilta. Yksityissektorilla kauppaan sovelletaan kauppalakia, jonka säännökset virheen määrittelyn osalta ovat kuluttajansuojalakia vastaavia, mutta silti yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ostajan velvollisuudet ovat suuremmat kuin kuluttajakaupassa. Yksityissektorilla kuluttaja ei myöskään voi turvautua kuluttajaneuvonnan apuun.

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaatti

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmän tavoite on kehittää eläinkauppa-alaa ja eläinkaupoissa pidettävien eläinten hyvinvointia, sekä ylläpitää henkilökunnan asiantuntemusta. Vain todella laadukas liike voi ansaita sertifikaatin ja siitä kertovan keltaisen tähden.
Tällä hetkellä noin 80% sertifioiduista eläinkaupoista on Faunattaria.

Eläimen paperiasiat kunnossa

Jokaiselle eläimelle annamme mukaan kirjalliset hoito-ohjeet. Nämä löytyvät myös verkkosivuiltamme.
Teemme eläimen myynnistä kauppakirjan ja tarvittaessa mukaan tulee myös eläimen hoitokirja (esim. käärmeiden ruokintapäivät ja muita tietoja sisältävä oma dokumenttinsa).
Lisäksi Faunatar-myymälöissä myytäville eläimille annetaan mukaan kyseisen eläimen kasvattajalta saatu sukutaulu, rekisteritodistus tai kirjoittamamme syntymätodistus sekä tarvittaessa Cites / EU-todistus tai alkuperätodistus.

Myymme vain lajeja, jotka sopivat lemmikiksi

On myös sellaisia pieneläinlajeja, joita emme myy lainkaan. Osa lajeista kaipaa niin paljon tilaa ja virikkeitä, ettemme mielestämme voi niille tyydyttäviä oloja tarjota, vaikka eläinten pitopaikkamme Suomen eläinsuojelulainsäädännön asettamat vaatimukset täyttävätkin - tai itse asiassa ylittävät. On myös muita syitä, miksemme pidä joitain lajeja myynnissä - emme, vaikka niitä Suomessa muualla kenties myydäänkin. Emme myy lajeja, joiden myyntiä lainsäädäntö suojaa ( Suomen luonnonsuojelulaki, CITES‐lainsäädäntö, EU‐lajiliitteet sekä EU:n vieraslajilistat.), emmekä lajeja joiden pitäminen lemmikkinä on mielestämme muutoin eettisesti arveluttavaa esimerkiksi lajin luonteen, koon tai esim. terveydellisten ongelmien vuoksi.

Myymme vain hyviin koteihin

Eläimiä myydessämme ei meille ole itsetarkoitus saada myyntiä, vaan varmistaa, että eläin pääsee varmasti hyviin ja huolehtiviin käsiin. Tästä syystä osaamme kieltäytyä myymästä eläintä mikäli tunnemme, ettei eläimen ostaja pysty tarjoamaan eläimelle sen kaipaamia olosuhteita. Mielestämme tämä on vastuullisen myyjän velvollisuus eläimiä kohtaan. Keskustelemmekin ostoa suunnittelevan asiakkaan kanssa mahdollisimman laajasti eläimen tarpeista, jotta eläin päätyy varmasti kotiin, jossa sen tarpeista ollaan tietoisia - ja halukkaita hoitamaan eläin mahdollisimman hyvin. Hyvinhoidetusta ja onnellisesta lemmikistä on myös sen omistajalle iloa mahdollisimman paljon.

Olemme tukena myös kaupan jälkeen

Neuvomme lemmikin hankkijaa mielellämme jo hyvissä ajoin ennen hankintaa, sillä pienenkin lemmikin omistaminen tuo mukanaan suuren vastuun. Emme myöskään unohda meiltä lemmikin hankkinutta lemmikin omistajaa, vaan neuvomme mahdollisissa ongelmissa aina jos tarvetta ilmenee - ja ilman muuta kuulemme mielellämme muutenkin, mitä meiltä omaan kotiinsa lähteneelle pikkuystävälle kuuluu. Olemme aina valmiita vastaanottamaan terveisiä uudesta kodista!

Ülesse