Muutto ja akvaario

Oletko muuttamassa uuteen kotiin ja edessä on myös akvaarion siirto uuteen osoitteeseen? Tästä artikkelista löydät muutaman vinkin siihen, kuinka muutto sujuu mahdollisimman helposti ja turvallisesti kalojen kannalta. Hyvin valmisteltu muutto suojaa paitsi akvaariota ja sen asukkeja ongelmilta uudessa osoitteessa, on myös harrastajalle mukavampaa ja säästää ylimääräistä työtä.

VALMISTELUT

Muuttoon on hyvä valmistautua jo pari viikkoa ennen itse H-hetkeä.
Aloita tihennetyt vedenvaihdot noin kaksi viikkoa ennen muuttoa vaihtamalla vettä pari kertaa viikossa. Jos altaassa on hiekkapohja, kannattaa se lapota huolellisesti joka vedenvaihtokerralla, näin pääset pienemmällä vaivalla uudessa osoitteessa hiekanpesuvaiheessa.
Hanki jo valmiiksi kalojen siirtoon tarvittavat välineet: ovathan haavit kunnossa? Tarvitseko kalapusseja tai ämpäreitä? Vinkki: kalapusseja voit ostaa lähimmästä Faunatar-myymälästäsi.
Noin viikko ennen muuttoa kalat on hyvä laittaa paastolle, jotta niiden suoli olisi mahdollisimman tyhjä itse muuttopäivänä. Pienille poikasille paastoa ei voi näin pitkään pitää, kalojen iästä ja koosta riippuen parin päivän paasto on sopivampi.
Akvaarion paikka on hyvä miettiä huolellisesti valmiiksi uudessa asunnossa mittanauhaa apuna käyttäen, sillä tyhjässä asunnossa silmä voi valehdella. Näin voit olla varma, että akvaario sopii sille suunniteltuun paikaan.

MUUTTOPÄIVÄNÄ

Muuttopäivänä akvaarion olisi hyvä olla viimeinen asia, joka puretaan vanhassa asunnossa ja ensimmäinen, joka laitetaan uudessa asunnossa paikoilleen. Suositeltavinta olisikin jättää akvaarion muutto ihan viimeiseksi, jos se vain on mahdollista. Näin altaan muuttoon voi keskittyä parhaiten.
Ota akvaarion vettä ämpäriin tai saaviin ja laita suodatin pyörimään siihen muun akvaarion purkamisen ja pakkaamisen ajaksi. On erittäin tärkeää, että suodatin on viimeinen asia, joka kytketään irti pistorasiasta ja ensimmäinen, joka uudessa asunnossa kytketään seinään. Mitä lyhyemmän aikaa suodatin on pysähdyksessä, sen parempi. Jos käytössä on ulkosuodatin, se kannattaa tyhjentää muuton ajaksi, jottei sen sisällä seisova hapeton vesi tapa hyvää hajottajabakteerikantaa ja aiheuta ongelmia altaassa muuton jälkeen. 
Aloita muutto tyhjentämällä akvaario puoliväliin. Tämä helpottaa somisteiden ja kasvien poistamista altaasta. Siirrä somisteet esimerkiksi muovilaatikkoon tai jätesäkillä vuorattuun tukevaan pahvilaatikkoon. Kasvit voit kuljettaa ilmalla täytetyissä kalapusseissa. Kasvit pärjäävät muuton ajan ilman vettä, kunhan kasvit pysyvät kosteana.
Tämän jälkeen laske vesi niin alas, että kalat on helppo pyydystää.
Hiekka on helpointa pakata ämpäreihin, mikäli et aio vaihtaa pohjamateriaalia muuton yhteydessä. Valuta mahdollisimman paljon vettä pois hiekasta.

KALOJEN PAKKAUS

Kalat pakataan kalapusseihin, kannellisiin ämpäreihin tai muihin sopiviin kannellisiin astioihin siten, että akvaariovettä on kuljetusastian tilavuudesta noin 1/3.
Pussit ja ämpärit suojataan lämpötilavaihteluilta ja valolta käärimällä ne esimerkiksi sanomalehteen tai siirtämällä ne styroxlaatikkoon. Vaikka ilma olisi lämmin, pussit ja ämpärit tulee suojata valolta, sillä pimeässä matkustaessaan kalat stressaavat siirtoa vähemmän.
Pakkaa jokainen kalalaji erikseen. Huomioi mahdolliset lajikohtaiset erityispiirteet kuljetuksen suhteen. Esimerkiksi Corydoras-suvun monniset voivat kuljetuspussissa keikkuessaan stressaantue ja erittää kuljetusveteen aineita, jotka ovat erittäin haitallisia muille kaloille. Pakkaa kalat väljästi, jotta jokaiselle varmasti riittää happea koko matkan ajaksi. Jos muuttomatka on pitkä, pyydä lähimmästä Faunatar-myymälästäsi ohjeet kalojen siirtoon pitkällä matkalla.

UUDESSA ASUNNOSSA

Laita ensimmäisenä (sisä)suodatin pyörimään ämpäriin tai saaviin, jotta hyödylliset bakteerit suodatinmateriaaleissa eivät kuole.
Aseta jalusta vatupassin avulla suoraan ja nosta akvaario sen päälle. Tarkista tämän jälkeen vatupassilla, että allas on joka suuntaan suorassa.
Vaikka laittaisit vanhan pohjamateriaalin akvaarioon, tulee se pestä, jotteivat matkan aikana mahdollisesti hiekkaan kuolleet hajottajabakteerit aiheuta ongelmia uudessa altaassa.
Kun pohjamateriaali on pesty, laitetaan se akvaarioon ja akvaario täytetään puolilleen sopivanlämpöisellä vedellä. Vanhaa akvaarion vettä ei tarvitse tuoda mukana, sillä hyödylliset hajottajabakteerit elävät pääasiassa suodattimessa, pohjamateriaalissa ja pinnoilla, eivät niinkään vedessä.

Laita akvaarioon kaksinkertainen annos vedenparannusainetta (esim. JBL Biotopol) ja siirrä suodatin akvaarioon.
Lisää jokin ajan kuluttua bakteeritiivistettä (esim. JBL Denitrol) valmistajan ohjeen mukaan. Lisää altaaseen loppu tekniikka, asettele somisteet paikalleen, istuta kasvit ja täytä allas loppuun.
Muista, ettei lämmitintä saa kytkeä seinään heti altaan täytön jälkeen, vaan sen tulee antaa olla altaassa n. 15-30 min, jotta lämmittimen termostaatti ehtii kalibroitua.
Kun kaikki on akvaariossa valmista, kotiuta kalat laji kerrallaan hitaasti akvaarioon. Erillisen kalojen kotiutusohjeen saat lähimmästä Faunatar -myymälästäsi.
Seuraa vesiarvoja päivittäin seuraavan kolme viikkoa, sillä akvaario on nyt käytännössä vastaperustettu ja ammonium- ja/tai nitriittipiikki ovat mahdollisia. Ruoki myös kaloja erityisen niukasti saman ajan, samasta syystä.