Nanoakvaario - vedenalainen minimaailma

Nanoakvaariolla tarkoitetaan pienikokoista, esimerkiksi 20-40 litraista akvaariota. Aikaisemmin näin pienten altaiden hoitoa pidettiin lähes mahdottomana, mutta akvaariotekniikan ja hoitotuotteiden kehittyessä voi näidenkin minimaailmojen hoitaminen olla helppoa ja antoisaa.
Nanoaltaalla luot kauniin yksityiskohdan kotiin tai vaikka toimistoon. Se ei vie paljon tilaa, mutta antaa paljon!

Koska vesimäärä on pieni, tulee nanoaltaiden kanssa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, jotta akvaario olisi mahdollisimman toimiva niin akvaarion hoitajan, kuin sen asukkienkin kannalta.
Mitä nanoakvaarioon voi laittaa?

KASVIT ja SOMISTEET
Nanoaltaan somisteiksi sopivat yleensäkin akvaarioissa käytettävät somisteet, kuten tehdasvalmisteiset akvaarion pohjakoristeet, juurakot, kivet ja muut akvaariokäytössä turvalliset koristeet. Kasveina suosittuja ovat pienikokoiseksi jäävät lajit, kuten hentojatulinsammal (Monosolenium tenerum), Carolinan kääpiöruoho (Lilaeopsis carolinensis), Hapsilaikku (Eleocharis acicularis), Hapsurotala (Rotala wallichii) ja monet muut.
Moni nanoharrastaja pitää altaansa vain kasveja sisältävänä sisustuselementtinä, ja tämä toimiikin oikein hyvin. Kaunis, pieni pala elävää vedenalaista maailmaa voi kuitenkin sisältää muutakin kuin kasveja ja somisteita.

KALAT
Pieni akvaario ei sovi kaikille kaloille. Monet kalat vaativat asuintilaa huomattavasti enemmän, kuin nanoaltaassa on mahdollista niille tarjota. On kuitenkin muutamia kalalajeja, joille nanoakvaariokin voi kodiksi sopia. Pienistä särkikaloista löytyvät esimerkiksi kääpiörasbora (Boraras maculatus), hehkurasbora (Boraras brigittae) ja helmiseeprakala (Danio margaritatus), joita voi 40 litraiseen nanoon hankkia.

SUKARAVUT
Alle 40 litraiseenkin nanoakvaarioon asukkeina sangen mielenkiintoisia ovat erilaiset sukaravut. Sukarapujen suosio kasvaa jatkuvasti niiden hauskan, värikkään ulkonäön vuoksi. Niitä pidetään paljon myös tavallisissa seura-akvaarioissa, mutta erityisesti nanoaltaiden harrastajille sukaravut ovat se "hittijuttu".
Sukaravut viihtyvät porukalla, joten niitä on hyvä hankkia vaikkapa kymmenkunta. Eri lajien sukarapuja voi pitää samassa akvaariossa, kunhan lajien lämpötilavaatimukset ovat toisiaan vastaavat.

Sukarapujen ruokavalio koostuu levistä ja pehmeistä kasvinosista, ne syövät mielellään myös raatoja. Sukaravuille sopivia ruokia ovat pienet rapupelletit ja kalojen hiutaleruoka, lisäksi voidaan antaa pienenpieniä kalanpaloja.

Pienten rapujen elämän seuraaminen on hauskaa hommaa ja erityisen kiitollista eläinten hoito on silloin, kun sukaravut saavat poikasia. Tuli-ja laavasukarapujen lisääntyminen makeassa vedessä on täysin mahdollista, pienten rapuvauvojen kasvattaminen antaakin harrastukselle aivan uudet ulottuvuudet.
Sukarapujen hoidosta löydät lisää sivuiltamme kohdasta RAVUT.

ALTAAN HANKINTA JA PERUSTAMINEN
Verkkokaupassamme ja myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia nanoaltaita. Nanoaltaan perustaminen tapahtuu pitkälti samaan tapaan, kuin minkä tahansa akvaarion perustaminen. Myymälöidemme henkilökunta kertoo mielellään lisää erilaisten nanoaltaiden hinnoista, saatavuudesta ja hoidosta, tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!

 

Pieni on kaunista

Sukella nanomaailmaan