Pentutehtailu kuriin

Koiran hankinnan tulisi olla iloinen tapahtuma ja yhteisen elämän uuden perheen jäsenen kanssa onnellista niin koiralle kuin omistajallekin. Aina näin ei kuitenkaan ole. Koirien suuri kysyntä ja asiallisesti kasvatettujen rotukoirien korkeat hinnat ovat houkutelleet sekaan koirien hyvinvoinnista piittaamattomat, helpon rahan perässä juoksevat pentutehtailijat.

Koiraa hankittaessa on hyvä kyetä tunnistamaan erot luotettavan kasvattajan ja hämärän pentutehtailijan välillä.

Kiire kaupan teossa
Pentutehtailija myy koiranpennun kenelle vain, missä vain, milloin vain. Koiran tulevaisuudella ei hänelle ole merkitystä, pentutehtailijaa kiinnostaa vain raha. Saadakseen kaupan pikaisesti aikaan hän myy pennut ennen luovutusikää ja saattaa uhata koiran lopettamisella, jollei kauppoja tule. Tärkeintä hänelle on, että koira vaihtaa omistajaa mahdollisimman pian.

Sen sijaan asiallinen kasvattaja ei hosu kaupanteon kanssa. Hän luovuttaa pennut vasta, kun ne ovat luovutusikäisiä. Pentua ei yleensä voi edes varata pelkällä puhelinsoitolla, vaan kasvattaja haluaa tavata pennun tulevat omistajat selvittääkseen, että ostaja on perehtynyt koiran hoitoon ja valmis huolehtimaan koirasta sen loppuelämän ajan. Kunnon kasvattaja osaa sanoa ostajalle ”ei”, jos tulevassa kodissa olosuhteet eivät vastaa koiran tarpeita. Hän on koiran omistajan tukena oston jälkeenkin, koiran koko elämän ajan. Hän neuvoo, opastaa, pitää yhteyttä, monesti kasvattajasta tuleekin koiran omistajalle hyvä ystävä.

Ei kauppakirjaa, ei rekisteritodistusta
Koirasta –myös sekarotuisesta- on hyvä tehdä asiallinen kauppakirja. Suomen Kennelliiton sivuilla on kauppakirjapohja, johon voi tutustua tästä
Mikäli myyjä ei suostu tekemään kauppakirjaa, ei kauppoja kannata tehdä.

Puhdasrotuiselle koiralle kasvattajan tulee antaa mukaan rekisteritodistus ilman erillistä maksua. Jos myyjä sanoo rekisteripapereiden olevan Kennelliitossa työn alla, tarkista Kennelliitosta, että pentue on ilmoitettu rekisteröitäväksi.

Pentu vaihtaa omistajaa parkkipaikalla
On erittäin tärkeää nähdä, millaisissa oloissa pentu on kasvanut ja minkälainen on pentueen emä. Pentutehtailija tuskin päästää ostajia sotkuisiin tiloihinsa, vaan tuo pennun sovittuun paikkaan, esimerkiksi huoltoaseman parkkipaikalle tai suoraan ostajan kotiin. Tässä kohtaa varoituskellojen tuli soida: miksei ostajalla ole mahdollisuutta nähdä emää ja pentueen oloja?

Mitä pentutehtailu aiheuttaa?
Pentutehtaan koirat saattavat viettää koko elämänsä pienessä kuljetusboksissa, jotta koiria mahtuisi tehtailijan tiloihin mahdollisimman paljon. Pentutehtailija ei huolehdi koiriensa terveydestä maksamalla eläinlääkärikuluja. Koirien madotukset, rokotukset ja muu terveydenhuolto on retuperällä, josta seuraukset näkyvät ikävällä tavalla, koirien kustannuksella. Koska koirien annetaan pentutehtaassa lisääntyä yleensä täysin holtittomasti, ei myyjällä ole mitään käsitystä niiden sukulinjoista, sisäsiittoisuudesta tai mahdollisesti periytyvistä sairauksista. Turkin, kynsien ja hampaiden hoito on pentutehtaassa vieras käsite. Oikeanlainen ruokinta, ulkoilu ja virikkeet ovat asioita, joita pentutehtaan koirat eivät osakseen saa. Kaikista rankinta pentutehtailu on emoille, joiden ainoa tehtävä on synnyttää uusia pentuja. Huonokuntoinen, aliravittu, joka juoksusta tiineenä oleva emo ei pysty hoitamaan pentujaan, jotka kärsivät kasvuhäiriöistä ja lukemattomista sairauksista. Pentu, joka saa huonon alun elämälleen, saattaa osoittaa sairauden merkkejä vasta uuteen kotiin saavuttuaan, jolloin kalliitkaan eläinlääkärikulut eivät enää välttämättä riitä sitä pelastamaan. Aivan liian usein pentutehtaan pennuilla on aivan liian lyhyt elämä.

Älä osta koiranpentua pentutehtaasta edes säälistä, vaan ota yhteys eläinsuojeluvalvojaan tai kunnan- tai kaupungineläinlääkäriin mikäli epäilet eläinten huonoa hoitoa.

Mistä on turvallista ostaa koiranpentu?
Suomessa on runsaasti luotettavia, koiriaan aidosti rakastavia kasvattajia. He täyttävät ne vaatimukset, jotka asiallisen kasvattajan tuleekin täyttää. Heidän kanssaan asioidessa koiran hankinta on juuri niin iloinen tapahtuma, kuin sen pitäisikin olla.
Mikäli suunnitelmissasi on rotukoira, löydät erirotujen kasvattajien yhteystietoja Suomen Kennelliiton Rotujärjestöjen kautta.

 

Uusi pentu talossa?

Vinkit pienelle koirakaverille