Rauhallinen kesä ilman kiusaavia hyönteisiä

Kesäaikaan moni kissan-ja koiranomistaja tuskailee hyttysten, paarmojen, polttiaisten ja etenkin punkkien torjunnan kanssa. Hyönteiset eivät ole pelkästään ulkoinen riesa vaan usein puremista aiheutuu kutiavia, punoittavia sekä allergisia reaktioita, joilla voi olla eläimiin jopa psyykkisiä vaikutuksia. Lisäksi punkit levittävät kiinnityttyään erilaisia bakteereja ja viruksia mm. borrelioosia, jotka ovat myös ihmisille vaarallisia.

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia niin kemiallisia kuin luonnonaineista valmistettuja tuotteita; pantoja, suihkeita, valeluliuoksia, suojaavia vaatteita ja tarvikkeita. Osa aineista toimii nimenomaan karkotteena, jolloin tarkoituksena on ehkäistä hyönteisen kontakti eläimeen kokonaan. Osa valeluliuoksista ja vaatteista on valmistettu kemiallisista aineista, jotka karkottavuuden lisäksi tuhoavat aineen/vaatteen kanssa kosketuksiin joutuvan hyönteisen.

Permetriini

Permetriini on synteettinen kemikaali, jota käytetään tuholaismyrkyissä. Permetriinin toimivuus perustuu hyönteisten hermojärjestelmän tuhoamiseen. Tämä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta nisäkkäille permetriini on vaaraton. Kissojen tiedetään olevan permetriinille herkempiä, etenkin kissan altistuttua suurille annoksille. Permetriiniä sisältäviä tuotteita ei näin ollen tule käyttää kissalla ja nämä tuotteet tulee pitää säilyttää kissan ulottumattomissa. Kaloille ja muille vesieliöille permetriini on hyvin myrkyllistä. Permetriiniä käytetään laajalti maataloudessa ja mm. tehoaineena täishampoissa.

Permetriini toimii sekä karkottavana että tuhoavana aineena hyönteisiin. Markkinoilla olevat tuotteet, jotka on käsitelty permetriinillä tehostavat entisestään hyönteisongelman hoitoa ja tuovat aivan uudenlaisen lähestymistavan perinteisiin suihkutettaviin tuotteisiin verrattuna. Vaate tai muu tuote, jonka kankaaseen on ”istutettu” permetriiniä, voidaan pukea koiran päälle ulkoiltaessa ja poistaa sisätiloissa. Permetriini ei imeydy koiran iholle tai turkkiin, vaan pysyy kankaassa. Hyönteinen, joka on kosketuksissa kankaan kanssa, tuhoutuu muutamassa minuutissa. Permetriini ei myöskään tuota voimakasta tuoksua, jolloin tuote soveltuu käytettäväksi mm. metsästyskoirilla. Permetriini voi olla mieluinen vaihtoehto myös niille asiakkaille, jotka muutenkin pyrkivät välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Eteerisiä öljyjä

D-limoneeni on voimakas hajuste, jota käytetään myös muiden eteeristen öljyjen synteesissä. Esimerkiksi appelsiinin eteerinen öljy sisältää runsaasti D-limoneeni -antioksidanttia, joka edistää solujen uusiutumista.
Seetripuusta peräisin olevan seetriöljyn voimakas tuoksu on jo antiikin ajoista alkaen ollut suosittu eteerinen öljy. Sen voimakas tuoksu karkottaa tuholaisia ja sitä käytetään monin muinkin tavoin kosmetiikassa ja parfymeissa.
Luonnollista minttuöljyä käytetään mm. täiden hävittämiseen, ja sekin on suosittu luonnontuote myös ihmisten kauneudenhoidossa.
Eukalyptus rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja toimii antibakeetrisena suojana haittatekijöitä vastaan. Eukalyptus on myös tehokas karkote voimakkaan tuoksunsa ansiosta.

Hyönteisten saalistustavat ja suojautuminen

Hyönteiset saalistavat niin näkö- kuin hajuaistinsa avulla. Harhauttamalla näitä aisteja, voidaan lemmikkejä suojella hyönteisten puremilta ja niistä aiheutuvilta taudeilta ja allergisilta reaktioilta. Luonnonaineista karkoittavia ovat esimerkiksi neempuuöljy, sitruunaöljy, pomeranssiöljy, teepuuöljy, plasamipelargininkukkaöljy, laventeliöljy ja neilikkaöljy. Nämä voimakkaat tuoksut koiran turkissa sekoittavat hyönteisten hajuaistia ja siten helpottavat koiran oleskelua ulkona kesäaikaan. Luonnonöljyihin perustuvat tuotteet ovat usein suihkemuodossa, jolloin tuotetta suihkutetaan tarvittaessa turkkiin etenkin paikkoihin, joissa iho on ohutta kuten korvantaustat, nivuset, kainalot sekä vatsanalus.

Osa hyönteisistä saalistaa hajuaistinsa lisäksi myös näköaistin avulla. Punainen väri on luonnossa harvinainen ja esimerkiksi paarma ei näe punaista väriä lainkaan. Pukemalla koira punaiseen asuun, saa koiran ikään kuin näkymättömäksi.

Konsteja on siis monia, mutta vielä ei ole keksitty 100% suojaa antavaa tuotetta. Millekään luonnontuotteelle tai kemialliselle valmisteelle ei täten voi luvata 100% suojaa hyönteisiä vastaan.

Eroon kiusaavista hyönteisistä

Tuotteita rauhalliseen kesään