Saako kissasi tarpeeksi lihaa?

Kissan ruokavalio perustuu eläinperäiseen proteiiniin.

Monet eläimet syövät luonnossa sekä lihaa, että kasviksia. Kissaeläimet sen sijaan ovat puhtaasti lihansyöjiä, niiden ruokavalio perustuu eläinperäiseen proteiiniin. Kaikkein luonnollisinta ravintoa kissalle olisi se, mitä se luonnossakin pyydystäisi, eli lintuja, jyrsijöitä, sammakkoeläimiä ja hyönteisiä. Kotikissan kanssa tällainen ei kuitenkaan ole kaikkein helpointa järjestää, joten tyypillisesti kissalle tarjotaan valmisruokaa. Kissojen valmisruokia on saatavilla lukemattoman paljon erilaisia. Lähes jokaisen purkin ja pussin kyljessä lukee ruoan olevan juuri se oikea kissallesi, mutta onko näissä ruoissa sitten eroa keskenään?
On. Paljonkin.

Onko halpa hyvää?

Kissanruokaa ostaessa on suuri houkutus päätyä hankkimaan kisulle se hinnaltaan halvin ruokapurkki tai -pussi, mutta on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään, miksi ruoka on juuri niin halpaa, kuin se on. Halvan hinnan takana piilee kovin usein tuotteen edulliset valmistuskustannukset, jotka kertovat suoraan ruoan raaka-aineiden laadun ja koostumuksen. Halvinta ruoka on valmistaa halvoista raaka-aineista, eli viljoista ja laadultaan heikosta lihasta, joten ravitsemuksellisesti halvat ruoat tuskin täyttävät kissan vaatimuksia.

Mikä vika viljassa?

Kissa ei halparuokien täyteaineena olevaa viljaa pysty juurikaan hyödyntämään. Lisäksi viljat voivat aiheuttaa kisulle löysän vatsan ja tehdä sen ulosteesta haisevaa. Kaiken kukkuraksi viljat ärsyttävät useiden kissojen suolistoa ja edesauttavat ylipainon kertymistä.

Kun ruoassa on riittävän monipuolisesti hyvälaatuista lihaa, se maksaa hieman enemmän kuin marketin hyllyn halvin vaihtoehto, mutta hyvään ruokaan satsaaminen on sen väärti: kissasi kiittää kiiltävällä turkillaan ja terveellä elämällä.

Eroja lihapitoisuuksissa

Minkälaisia lihapitoisuuksia kissanruoissa sitten on?
Eroja on valtavasti. Laadultaan heikommissa vaihtoehdoissa lihapitoisuus saattaa jäädä jopa 4 % tietämille, harvemmin edes lähelle 10 %, eli tällaisissa ruoissa lihaa on tosiasiassa mukana todella vähän.
Erikoisliikkeiden ruokamerkit, kuten Arden Grange ja Little BigPaw sisältävät noin 50 % ja jopa 70% lihaa.

Kasviperäistä kuitenkin mukana, mutta miksi?

Kaikissa valmisruoissa on jonkin verran kasviperäisiä raaka-aineita mukana. Kunhan niiden määrä pysyy hallittuna, laatu korkeana ja kunhan ne ovat huolella reseptiin valittu, on niiden mukana olo perustelua. Monet kasvit sisältävät mm. kuitua, antioksidantteja, flavonoideja, vitamiineja ja muita ravinteita, joten ne osaltaan tukevat kissanruoan kokonaisvaltaisuutta ja auttavat kissaa pysymään terveenä ja onnellisena.

 

Lihansyöjän suosikkeja

Kissaihmisten valinnat