Turvallista joulunaikaa Faunatar

Jouluaatto on jo aivan nurkan takana ja useimmissa lemmikkikodeissa jouluvalmistelut ovat jo käynnissä. Joulu ja sen odotus ovat ihanaa ja taianomaista aikaa, mutta tuovat mukanaan muutamia riskejä lemmikkien koteihin. Joulu tuo mukanaan toinen toistaan houkuttelevampia ruokia ja herkkuja sekä mielenkiintoisia koristeita, kuten kynttilöitä, joiden kanssa lemmikille voi käydä hassusti. Joulua ei kuitenkaan tarvitse viettää kynsiään pureskellen vaan juhlapyhät voi viettää hyvin ja turvallisin mielin, kunhan tiedostaa juhlan mukanaan tuomat riskitekijät ja toimii niiden mukaan. Lemmikin jouluun on parasta varustautua luvallisin, lemmikille turvallisin herkuin ja leluin. Lisäksi kaappiin on hyvä varata eläimille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita sekä tyynnyttäviä tabletteja tai feromonivalmisteita ja tallentaa päivystävän eläinlääkärin numero puhelimeen kaiken varalta. 

Joulun aikaan tekisi tietenkin kovasti mieli hemmotella myös lemmikkiä ihanilla jouluherkuilla. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jotkin niistä ovat lemmikille jopa hengenvaarallisia. Jouluhuumassa voi helposti unohtua että, suklaan sisältämä teobromiini on erittäin myrkyllistä lemmikeille, erityisesti koirille ja kissoille. Suklaat tuleekin siis syödä vain ihmisten kesken ja hankkia lemmikin jouluherkuiksi vain lemmikeille tarkoitettuja herkkuja, esimerkiksi koiransuklaata. Mikäli lemmikki on kuitenkin päässyt ihmisten suklaata syömään, tulee olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin, joka arvioi hoidontarpeen. Suklaamyrkytyksen oireet voivat alkaa vasta vuorokauden kuluttuakin, joten eläinlääkärin arvio vähintään puhelimitse on aina tarpeen. Myös viinirypäleet ja rusinat ovat kissoille ja koirille erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa munuaisvaurioita.

Ihmisten jouluruoat ovat yleensä myös kovin suolaisia ja rasvaisia, eivätkä tästä syystä sovellu lemmikkien joulupöytään. Suolaiset ja rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa lemmikille ruoansulatusvaivoja kuten närästystä, vatsakipua ja ripulia. Pieni määrä porkkanalaatikkoa koiran joulukuppiin ei toki ole vaarallista, mutta paras vaihtoehto lemmikin jouluaterialle on valita lemmikille tarkoitettuja tuotteita.  

Joulukukat ja erilaiset koristeet luovat ihanaa jouluista tunnelmaa kotiin kuin kotiin, eikä niitä ole, myrkyllisimpiä joulukukkia lukuunottamatta, mitään syytä jättää pois lemmikkikodistakaan, kunhan huolehditaan niiden turvallisesta sijoittelusta. Monet joulukukat ovat myrkyllisiä niin ihmisille kuin lemmikeille ja vaikka kaikki niistä eivät aiheuta hengenvaarallisia oireita, ne voivat aiheuttaa voimakkaita ja pitkäaikaisiakin ärsytysoireita. Myrkyllisiä ja ärsytysoireita aiheuttavia kukkia ovat muun muassa hyasintti, joulutähti, amaryllis, jouluruusu, tulppaanit ja misteli. Joulukaktus on lemmikeille turvallinen, vaikka sitä pääsisi vähän nakertamaan. Kissan kiinnostusta joulukukkiin voi vähentää tarjoamalla sille luvalliseksi syötäväksi kissanruohoa.

Kynttilät ovat joulun ikonisimpia koristeita ja monen mielestä joulu ei ole joulu ilman tunnelmallista kynttilänloistetta. Kynttilät ovat myös lemmikkikotiin sopiva tunnelmanluoja kunhan ne sijoitetaan niin, ettei lemmikki pääse polttamaan itseään niihin tai pudottamaan niitä. Nykyään on saatavilla todella kauniita LED-kynttilöitä. Älä koskaan jätä lemmikkejä ja palavia kynttilöitä samaan tilaan valvomatta.

Lahjanarut ja muut koristeet kiinnostavat erityisesti kissoja ja syötynä nämä materiaalit voivat aiheuttaa suolistovaurioita ja jopa suolistotukoksen. Tällaiset koristukset onkin parasta sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin ja tarjota joulutunnelmaa lemmikille esimerkiksi hauskojen joululelujen muodossa. 

Turvallisiin jouluherkkuihin ja leluihin voit tutustua täällä.