UniTupa on talvilepopalvelu kilpikonnille

Moccachino eli "Mocca"

Suklaakahvista nimensä saanut Moccachino, kavereiden kesken Mocca, on nelivarvaskilpikonna. Mocca oli noin kaksivuotias, kun se muutti Itiksen Faunattaresta omaan kotiinsa, Laura Salokankaan hellään huomaan.

"Olen allerginen kaikille karvaisille eläimille, mutta jokin lemmikki oli silti toiveissa. Kilpikonnaa mietimme tosi pitkään - hankimme tietoa hoidosta ja puntaroimme sopisiko konna meille. Lopulta päätimme sen hankkia ja valinta oli täysi kymppi. Mocca on osoittautunut persoonalliseksi ja aivan ihanaksi tyypiksi."

Mocan hoito on kotona sujunut hyvin, mutta konnalle tärkeän talvilevon järjestäminen hieman jännitti. "Olemme lukeneet talvilevosta paljon ja tuntui, että sen toteuttaminen on aika tarkkaa puuhaa. Lisäksi ongelmana oli, ettei meillä kotona ole oikein fiksua paikkaa talvilepoa viettävälle konnalle. Kun kuulimme, että Itiksen Faunattaressa on tarjolla kilpikonnien talvilevon järjestämistä varten oma palvelunsa, päätimme tarttua tilaisuuteen ja veimme Mocan heille."

Talvilepo asiantuntijan luona on helppo ratkaisu

Monia konnaharrastajia oikeanlaisen talvilepokauden, eli brumaation, järjestäminen tuntuukin hieman jännittävän. Kuinka konna paastotetaan ennen lepoa, pitääkö sitä kylvettää, missä tahdissa lämpöä lasketaan, minne konna sijoitetaan, miten sitä tarkkaillaan – monia kysymyksiä nousee mieleen.

Onneksi tähän on helppo ratkaisu.
”Päätimme tarjota asiakkaillemme palveluna konnien talvehdittamisen, sillä pystyn järjestämään isommallekin konnaporukalle ihanteelliset olot talvikautta ajatellen” kertoo Faunatar-ketjun toimitusjohtaja Johanna Valo, innokas kilpikonnaharrastaja itsekin.

Johanna vie talvehtivat konnat kotiinsa. Täällä hänellä on rakennus, josta löytyy talvehtimaan saapuvien konnavieraiden UniTupa. Konnat tuodaan Faunattareen niiden ollessa täysin hereillä ja aktiivisena. Asiakkaan ei näin ollen tarvitse kotona varautua talvikauteen millään tavoin.

"Vien konnat UniTupaan ja niille järjestetään talvikautta enteilevä paasto. Ennen paastoa kunkin konnan yleiskunto tarkistetaan punnitsemalla ja mittaamalla konnna, sekä katsomalla silmämääräisesti konnan kynnet, nokka ja muut ulkoiset merkit. Tältä pohjalta kullekin konnalle arvioidaan sopivan lepoajan pituus" Johanna kertoo.

Konnille varatussa UniTuvassa on mahdollisuus säädellä lämpötilaa tarkasti, juuri sopivaksi. ”Levon aikana lämpötilan tulee pysyä noin viiden asteen paikkeilla, jotta kaikki sujuu hyvin. Lämpötilaa tarkkaillaan jatkuvasti, se käydään tarkistamassa vähintään kolme kertaa päivässä ja tarpeen vaatiessa sitä säädetään oikeaan suuntaan.”
Talvehtimiseen päästään laskemalla lämpötilaa pikkuhiljaa, kunnes saavutetaan lepokaudelle ideaali lämpö. Tässä lämmössä konnat pidetään yksilöllisesti konnan iän, kunnon ja talvehtimishistorian mukaan vähintään kuukauden ajan. Tämän jälkeen konnaa herätellään viikko-pari, jonka jälkeen se voi lähteä kotimatkalle.

Yksilöllistä hoitoa

Kukin konna on oma yksilönsä. Konnan ikä, koko, peruskunto ja aiemmat talvilevot otetaan huomioon talvikauden suunnittelussa. Jokaiselle tehdään oma hoitosopimus ja kunkin konnavierailijan omaan hoitopäiväkirjaan merkitään painonkehitys ja muut tärkeät tiedot levon ajalta.

”Konnan tullessa UniTupaan se punnitaan ja mitataan, jotta saamme selville sen painon ja pituuden suhteen. Yli-tai alipaino ei konnillekaan ole hyväksi, joten tieto on lepoakin ajatellen tärkeä. Painoa pidämme koko lepokauden ajan silmällä punnitsemalla konnat kerran viikossa. Paino merkitään ylös kunkin nukkujan hoitopäiväkirjaan. Konnan omistaja saa nämä tiedot mukaansa kun hän hakee konnan kotiin.”

Mocca-konnalla paino käyttäytyi normaalisti koko levon ajan ja vierailu sujui muutenkin kaikin puolin kunniakkaasti. Se meni kiltisti nukkumaan ja herätessään söi hyvin.
Luovuttamistilanteessa Mocan paino oli aavistuksen enemmän kuin talvilepoon saavuttaessa, joten herääminenkin sujui mallikkaasti.
Lauran mukaan Mocalle on sapuska maistunut levon jälkeen hyvin ja se puuhailee omia juttujaan kuten ennenkin. "Mocca on virkeä ja tosi hyvässä kunnossa".

Hoidon yhteydessä Mocan kynnet leikattiin ja hieman pitkäksi venähtänyt nokka lyhennettiin sopivan pituiseksi. Niinpä kevään ja herkullisten voikukanlehtien odottelu alkaakin koiraaksi arvioidun Mocan kohdalla sangen aurinkoisissa merkeissä.

Tietoa palvelusta

Useille maakilpikonnille talvilepokausi eli brumaatio talven kylmimpään aikaan kuuluu konnan luontaiseen vuosirytmiin. Brumaatio ehkäisee elimistön rasvoittumista ja tasaa konnan kasvua, lyhyesti sanottuna pidentää konnan ikää.

Maakilpikonnien talvehdittamispalveluun tuleva kilpikonna tuodaan Faunatar-myymälään konnan ollessa täysin hereillä, eli kun se syö normaalisti ja on aktiivinen.
Talvilepoon saapuvan kilpikonnan kunto arvioidaan konnakohtaisesti. Omistajan kanssa sovitaan hoidon yksityiskohdat – esimerkiksi onko tarvetta kynsien tai nokan lyhennykselle.

Hoidosta kirjoitetaan hoitosopimus, jossa mainitaan tarvittavat yksityiskohdat hoidon suhteen.
Hoidon pituus vaihtelee konnakohtaisesti. Konnan ikä, peruskunto ja lepohistoria määrittävät sen kauanko konnan lepoajaksi suunnitellaan. Brumaatioon menevän ajan lisäksi hoitoaikaan kuuluvat konnan valmistelu lepoon sekä konnan herätys. Myös kuljetukset myymälän ja UniTuvan välillä sisältyvät palvelun hintaan.
Lepoon valmistautuvia konnia paastotetaan ja varmistetaan, ettei niiden elimistössä ei ole lainkaan ruokaa niiden aloittaessa levon. Tämä siksi, että brumaation aikana konnan elimistö ei toimi riittävän tehokkaasti sulattaakseen ruoan normaalia vauhtia, josta syystä elimistöön jäänyt ruoka voi suolistossa pahentuessaan aiheuttaa isompiakin ongelmia.

UniTuvassa kukin konna sijoitetaan omaan talvehdituslaatikkoonsa levon ajaksi, jotta niiden yksilöllinen hoito ja tietenkin unirauha olisi taattua.
Levon jälkeen konnat herätellään lämpötilaa nostamalla. Kunkin unenpöppöröisen kilpikonnan ruokahalua ja suolen toimintaa seurataan tiiviisti ja päiväkirjaan merkitään ylös painon lisäksi suolen toiminta. Kun UniTuvan vierailijan elimistö toimii jälleen normaalisti ja tuvassa nukkumassa käynyt konna on taas virkeä ja aktiivinen oma itsensä, on se valmis siirtymään takaisin omaan kotiinsa.

Maakilpikonnalle

Maakilppareiden suosikit