Tutkimus todistaa: virikkeet tekevät hamsterin onnelliseksi

Hamsterit ovat suosittuja lemmikkejä, ja tutkimus on paljastanut, että hamstereille tarjotut riippukeinut ja pehmeät pesämateriaalit tekevät niistä onnellisempia. Vaikka tämä sinänsä ei ehkä kuulosta kovin yllättävältä, on aina haasteellista tutkia, milloin eläin on oikeasti onnellinen ja milloin ei - mistä ihminen voisi tietää mitä pienen eläimen pään sisällä tapahtuu?
Nyt tätä asiaa on tutkinut Liverpoolilaisessa John Mooren yliopistossa toimiva tohtori Emily Bethell.

Emilyn työryhmä tutki hamstereiden käyttäytymistä sijoittamalla niiden pitopaikkaan erilaisia juomapulloja  – osassa oli makeaa, osassa kitkerää juotavaa. Melko pian hamsterit oppivat menemään sen juoman luokse, joka oli niiden mielestä parhaimman makuista ja lopettivat kitkerien juomien maistelun kokonaan.

Kun hamsterit olivat oppineet käyttämään niille mieluisinta juomapulloa, työryhmä antoi osalle hamstereista riippumattoja, pehmeitä pesävanuja, nakerreltavaa ja muita virikkeitä.  Osa hamstereista pidettiin yksinkertaisesti sisustetuissa pitopaikoissa ilman sen erikoisempia virikkeitä. Piakkoin tämän jälkeen tutkijat sijoittivat juomapuollot uusiin paikkoihin ja tarkkailivat hamstereiden käytöstä: olisivatko virikkeellisessä ympäristössä eläneet hamsterit optimistisempia, uskaltaisivatko ne itsevarmemmin tutkia uusia asioita, kuin ilman virikkeitä eläneet hamsterit? Olivat.

Tästä tutkijat tekivät johtopäätöksen, että virikkeellisyys nostaa eläimen onnellisuutta, sillä eläimen onnellisuuden mittaamisessa on huomioitava eläimen luontainen optimistisuus, luontainen halu selviytyä. Optimistinen eläin hankkii ruokaa, juotavaa, suojapaikan, lisääntymiskumppanin ja niin edelleen. Mikäli eläin ei ole optimistinen, se muuttuu apaattiseksi ja tämä tahto selviytymiseen hälvenee, uusien asioiden tutkiminen jää vähemmälle.

Tutkimuksen tulos ei sinällään yllätä, mutta vahvistaa edelleen uskoamme siihen, että aktiivinen eläin on onnellinen eläin – olipa kyseessä hamsteri tai mikä tahansa muu lemmikki!

Lähde >>

Alla muutama myymälöissämme kuvattu video, joissa virikkeistään nauttivat muutkin lemmikit, kuin hamsterit :)