Eettisyys on Faunattaressa iso juttu

Eettisyydestä se alkoi

Lemmikkieläinliikkeiden toiminta aikoinaan oli kovin erilaista kuin nykyään.
Ymmärrys pikkulemmikeiden, akvaarioiden, lintujen ja terraarioeläinten hoidosta oli lapsenkengissään. Erilaisia lemmikeitä omistanut Johanna Valo halusi tuoda esille lemmikeiden oikeanlaisen hoidon tärkeyden ja asiaa pohdittuaan päätteli, että voidakseen parhaiten vaikuttaa oikean tiedon jakamiseen oli hänen toimittava itse.
Tämä palava halu jakaa oikeaa tietoa ja vaikuttaa eläinten hyvinvointiin aikaansai Faunattaren, jonka toimitusjohtajana Johanna tänä päivänä edelleen toimii.

Eettisyys Faunatar-myymälöissä

Faunatar-myymälöissä eläinten hyvinvointi menee kaiken edelle. Aamulla myymälään ensimmäisenä töihin tuleva tarkistaa, että myymälän omilla eläimillä on kaikki hyvin. Kukin karvakorva ja pikkupirpana saa oman huomionsa pehkujen siivouksen, ruokinnan ja muiden hoitotoimenpiteiden kautta. Karvoja kammataan, kynsiä leikataan, kukin pikkukaveri huomioidaan ja hoidetaan yksilöllisesti.
Eläintemme pitopaikat ovat tasokkaat. Jyrsijät, linnut, kanit ja monet muut majailevat eläinhuoneissa, jotka pidetään ensiluokkaisen puhtaina ja raikkaina. Eläinhuoneessa eläimet voivat olla rauhassa, mutta toisaalta niiden katselu on helppoa.

Kullekin eläimelle tarjotaan mukavasti virikkeitä sisältävä ja Suomen eläinsuojelulain suosituksia reilusti isompi pitopaikka - siitäkin huolimatta, että eläinten keskimääräinen oloaika myymälöissämme on lyhyt. Omaan kotiin pääsy on kauttamme ripeää.
Pitopaikkojen virikkeellisyys antaa eläimillemme mukavasti puuhaa, ja katsojille kivoja vinkkejä omien eläintensä hoitoon.

Eläinhuoneiden takaosat ovat rauhallisia ja turvallisia paikkoja, joissa voimme tarjota kaneille ja muille isommille eläinystäville mahdollisuuden lisäliikuntaan lattialla juoksentelun muodossa. Jos siis huomaat vaikkapa myyntieläimemme pitopaikan olevan tyhjä on mahdollista, että kyseinen kaveri on takahuoneen puolella loikkimassa ja maailmaa tutkimassa.
Liikunnan tarpeen täyttämiseksi muutamiin myymälöihimme on myös rakennettu erittäin tilavat "pupulat" ja "marsulat", joissa eläimillämme on useampi neliömetri tilaa juoksennella ja puuhata.

Eläinten ruokintaan kiinnitämme suuren huomion, jokainen pikkukaveri saa juuri sille sopivaa sapuskaa. Täysrehut ja lisäruoat tarjotaan tuoreina ja hyvälaatuisina, vitamiinit ja hivenaineet huolehditaan niille, joilla siihen on erillinen tarve. Pidämme myös herkkupäiviä - herkkua voi olla tuoreruoka, valmiit herkkuvalmisteet tai vaikkapa jauhomato hamsterille - vaihtoehtoja on paljon.

Eettisen Eläinkaupan sertifikaatit

Faunatar on alusta asti ollut mukana jo vuonna 2003 alkunsa saaneessa Eettisen Eläinkaupan Sertifiointiprojektissa - ja mukana olemme edelleen. Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmä kehittää eläinkaupan alaa ja eläinkaupoissa myytävien tai niissä pidettävien eläinten hyvinvointia, sekä ylläpitää henkilökunnan asiantuntemusta. Projektin toinen keskeinen tavoite on lisätä lemmikkieläinten omistajien tietämystä lemmikkiensä hyvinvointivaatimuksista.
Näihin tavoitteisiin pyritään laatusertifikaattijärjestelmän avulla. Asiantuntijat ovat laatineet eläinkaupoissa myytäville eläinlajeille tai lajiryhmille hoito- ja olosuhdestandardit, joiden noudattamiseen sitoutuminen on edellytys sertifikaatin saamiselle. Eläinten olojen lisäksi vaatimuksiin kuuluu, että myymälän tuotevalikoima on eläimille turvallinen ja suositeltava. Näin ollen vain laadukas liike voi ansaita sertifikaatin ja siitä kertovan keltaisen tähden, ja olemme iloisia siitä, kuinka monelle myymälällemme tuo tähti on jo myönnetty.
Tästä kokonaisuudesta voit lukea tarkemmin sivuiltamme kohdasta EESP

Eläinten myynti

Eläinten myyminen Faunattaressa on eettistä, sillä eläinten hyvien olojen lisäksi valtaosa henkilökunnastamme on suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon. Näin eläinten hoito, sekä asiakkaille kerrotut hoito-ohjeet ovat kullekin lajille parhainta mahdollista.
Mielestämme hyvään etiikkaan kuuluu myös se, ettei eläinkaupan valikoimista löydy sellaisia eläinlajeja, jotka eivät eläinkaupan tiloihin sovi joko valtavan liikunnantarpeensa tai muun seikan vuoksi. Tästä syystä Faunatar-ketju ei myy esimerkiksi frettejä. Emme myöskään ota valikoimiimme sellaisia lajeja, joiden hoidosta ei ole saatavilla riittävästi tietoa, tai eläimiä, joiden liiallinen jalostus on aiheuttanut eläimelle terveydellisiä ongelmia - esimerkkinä ylijalostetut kultakalat. Luonnosta pyydettyjä lintuja tai terraarioeläimiä ei mielestämme saisi myydä lainkaan - näitä ei meiltä löydykään.

Eläinten myynti oikeanlaisiin olosuhteisiin kuuluu mielestämme hyvän myyjän etiikkaan. Oikeanlaiset olosuhteet ja oikeat hoito-ohjeet antavat uuden lemmikin hankkivalle harrastajalle hyvät eväät siihen, että eläin elää onnellisen ja pitkän elämän. Myymme eläimet koteihin, joissa niiden hyvinvointiin ollaan valmiita panostamaan. Tästä syystä osaamme myös sanoa ei. Emme myy eläimiä hetken mielijohteen aiheuttamaan ostointoon, yllätyslahjaksi, tai esimerkiksi alaikäisille ilman huoltajan suostumusta. Uutta eläintä -vaikkapa vain pientä akvaariokalaa- suunnittelevan kanssa keskustelemme tovin jos toisenkin, jotta ostajalla on mahdollisuus kuulla suunnittelemansa lajin hoidosta kaikki tarpeellinen. Kirjallisia hoito-ohjeita saa myymälöistämme maksutta mukaan, lisäksi ne löytyvät täältä kotisivuiltamme kohdasta hoito-ohjeet.

Olemme aina valmiita kertomaan hoitovinkkejä ja kuulemaan meiltä kodin löytäneen eläimen kuulumisia. Olemme iloisia, kun voimme olla osana antoisaa, mielenkiintoista ja ennen kaikkea eettistä eläinharrastusta.