Faunattaren tarina

Lemmikkieläinliikkeiden toiminta oli aikoinaan kovin erilaista kuin nykyään. Osaaminen ja asenteet pikkulemmikeiden, akvaarioiden ja monien muiden hoitoon liittyen oli lapsenkengissään. Kaikkein suurimmat puutteet lajien hoidon suhteen löytyivät terraarioeläinten kohdalla. Terraarioeläimiä ei osattu hoitaa, ei kasvattaa, eikä niitä maahantuotu ammattimaisesti, eläimiä kunnioittaen. Yksittäiset eläinkaupat ostivat mitä saivat, tuoden maahan eläimiä, jotka lähes aina olivat luonnosta pyydettyjä. Näitä liskoja, käärmeitä ja muita reppanoita myytiin harrastajille tietämättä useinkaan eläimen tarkkaa lajia, puhumattakaan olosuhdevaatimuksista tai ruokavaliosta. Tähän epäkohtaan kiinnitti huomionsa terraarioharrastaja Johanna Valo, joka joutui ikäväkseen huomaamaan, ettei viranomaisilla ollut pyynnöistä huolimatta aikaa reagoida näihin räikeisiin puutteisiin.

 

Faunatar - syntynyt Suomessa


Terraarioeläinten puutteellisia oloja ja ihmisten suhtautumista pohdittuaan Johanna päätteli, että voidakseen parhaiten vaikuttaa epäeettiseen tilanteeseen oli hänen parasta toimia itse.


Johanna aloitti pienimuotoisen terraarioeläinten maahantuonti- ja kasvatustoiminnan. Hän etsi kasvattajia Euroopasta löytääkseen lajeja, joita ei tarvinnut pyydystää luonnosta. Tiedon keruu ennen internetin loputonta tarjontaa oli työlästä, mutta omat kokemuksensa, ulkomaiset kontaktit, kirjallisuus ja muutama suomalainen asiantuntija apunaan hän otti joka lajin vaatimuksista mahdollisimman tarkkaan selvää. Pikkuhiljaa, laji kerrallaan syntyivät ensimmäiset suomenkieliset hoito-ohjeet kaikille myynnissä olleille terraariolajeille.


Eläinten hoitoon Johanna keskittyi tiukasti. Kaikki tulokkaat loishäädettiin, karanteenattiin ja ruokittiin hyvin ennen eteenpäin luovutusta. Valikoimiin tulivat myös terraarioeläimille tarpeelliset hoitovälineet, tekniikka, ruoat ja lisäravinteet, joiden avulla eläinten asiallinen hoitaminen mahdollistui.

 

Tietoa jakoon muillekin


Tiedon jakamisen Johanna tunsi alusta asti tärkeäksi, joten hän järjesti suomalaisille eläinkauppiaille luentoja terraarioeläinten vaatimuksista ja hoidosta, näin eläinten olojen paraneminen levisi mahdollisimman tehokkaasti eläimiä myyville eläinkauppiaille.


Toiminta sai niin hyvän vastaanoton, että se kasvoi ja kuihdutti pois vanhanaikaisen asenteen terraarioeläimiä kohtaan. Tämä ei kuitenkaan Johannalle vielä riittänyt, vaan hän halusi vielä varmistaa että viesti menee myös harrastajalle, eläimen lopulliseen kotiin saakka. Päästäkseen vaikuttamaan myös tällä saralla Johannan piti päästä suoraan harrastajien ja asiakkaiden pariin. Niinpä, kun lähelle oli valmistumassa uusi kauppakeskus, varasi hän siltä pienen liikehuoneiston ja avasi ensimmäisen vähittäismyymälänsä. Faunatar oli syntynyt.

 

Kasvava ketju


Vuosien kuluessa perustettiin uusia Faunatar-myymälöitä. Matkan varrella Faunatar kasvoi myös Eläinsoppi-ketjun myymälöiden liittyessä mukaan ketjuun. Vaikka nykypäivän Faunatar onkin kasvanut noin kolmenkymmenen liikkeen franchising-pohjaiseksi ketjuksi, on alkuperäinen eettisiin arvoihin perustuva ajatus yhtä vahva kuin aluksikin. Johannan eläinrakkaus ei liiketoiminnan kasvaessa ole kadonnut, vaan se on jalostunut mahdollisuudeksi ihan oikeasti vaikuttaa eläinten oloihin ja suomalaiseen lemmikkieläinalaan.

 

Eläinkauppiaiden ammattitutkinnon kehittäminen


Faunatar-ketjulla on vuosien varrella ollut useita eri tapoja vaikuttaa positiivisesti niin eläinten oloihin kuin ihmisten asenteisiinkin. Yhtenä merkittävänä asiana on suomalaisten eläinkauppiaiden koulutus. Aikoinaan lemmikkieläinalalle ei ollut olemassa omaa koulutustaan, mutta Faunatar-ketjun kauppiaiden toiveena oli tehdä tälle asialle jotain. Virallisen ammattitutkinnon kriteerit kehitettiin opetusministeriössä. Amiedu (nykyään Taitotalo) järjesti tutkintoon valmistavan koulutuksen, jota olemme ketjuna olleet myös aloittamassa pilottiryhmällämme jo vuonna 2002. Tämä ammattitutkinto on edelleen voimissaan, kouluttajien keskuudessa vilahtelee nykyään myös Faunatar-ketjun kauppiaita, josta olemme erityisen iloisia.


Faunatar-ketjun vakituisesta henkilökunnasta valtaosa on tämän eläintenhoidon ammattitutkinnon suorittanut, lisäksi henkilökuntaamme on koulutettu mm. koirien turkinhoitoihin ja ultraäänihammashoitoihin.

 

Eettinen Eläinkauppa


Faunatar on alusta asti ollut mukana jo vuonna 2003 alkunsa saaneessa Eettisen Eläinkaupan Sertifiointiprojektissa - ja mukana olemme edelleen. Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmä kehittää eläinkaupan alaa ja eläinkaupoissa myytävien tai niissä pidettävien eläinten hyvinvointia sekä ylläpitää eläinliikkeiden henkilökunnan asiantuntemusta. Projektin toinen keskeinen tavoite on lisätä lemmikkieläinten omistajien tietämystä lemmikkiensä hyvinvointivaatimuksista.

 

Tukijana SEELin toiminnassa


Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry (SEEL) on joukon suomalaisia yhdistyksiä perustama liitto. Sen tavoitteena on edistää eksoottisten eläinten vastuuntuntoiseen lemmikkinä ja harraste-eläimenä pitämiseen liittyviä asenteita sekä turvata harrastuksen jatkuminen Suomessa tulevaisuudessakin. Faunatar-ketju tukee SEELin toimintaa, sillä tietoa eksoottisten eläinten hoidosta tulee edelleenkin jakaa, ja turvata näin eläinten oikea hoito.

 

Yhteistyötä harrastajayhdistysten kanssa


Suomi on erilaisten yhdistysten luvattu maa, joten eläinharrastukseenkin liityviä yhdistyksiä maastamme löytyy loputtoman paljon. Teemme aktiivista yhteistyötä yhdistysten kanssa mm. järjestämällä tapahtumapäiviä, joissa tarjoamme yhdistyksille mahdollisuuden kertoa toiminnastaan, myydä yhdistystuotteitaan ja ennenkaikkea jakaa tietoa edustamansa eläimen tai eläinrodun oikeasta hoidosta.

 

Eläinrakkaus vie eteenpäin


Vuosien varrella Faunatar-ketjuun on liittynyt toinen toistaan innokkaampia ja innovatiivisempia työntekijöitä. Kauppiaina ketjussa toimii iloinen ja aikaansaava joukko suomalaisia yrittäjiä. Kaikkien ketjussa työskentelevien henkilöiden yhteinen nimittäjä on ehdoton eläinrakkaus. Eläinrakkaudesta kertoo sekin, ettei ketjussa ole myynnissä eläimiä, jotka mielestämme eivät eläinkauppojen rajattuihin tiloihin sovi lainkaan, mainittakoon fretti, preeriakoira, kääpiösiili ja moni muu. Näin ketjun myymälöissä voidaan tarjota kaikille myytäville eläimille parhaat mahdolliset olosuhteet ja oikeanlainen hoito.

 

Ketju täytti vuonna 2020 pyöreät 40 vuotta.


On ilahduttavaa todeta, kuinka puurtaminen eläinten olojen kohentamiseksi on Suomessa, suomalaisella asenteella ja kotimaisella ammattitaidolla onnistunut. Faunatar-ketju ei silti jää laakereilleen lepäämään, vaan uusien haasteiden ja uusien parannuskohtien löytäminen tulee jatkossakin olemaan tavoitteena matkallamme kohti aina vain parempaa suomalaista eläinkauppaa ja aina vain onnellisempia lemmikkejä.

© 2020 Faunatar