Golfodulcennuolimyrkkysammakko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

GOLFODULCENNUOLIMYRKKYSAMMAKKO
Phyllobates vittatus

Golfodulcennuolimyrkkysammakko on kestävä ja helppohoitoinen nuolimyrkkysammakko, joka lisääntyy helposti terraario-oloissakin. Tässä ohjeessa käsitellään golfodulcennuolimyrkkysammakon erityispiirteitä.

Laajemman, nuolimyrkkysammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen saat lähimmästä Faunatar -myymälästäsi, tai voit lukea sen sivuiltamme TÄÄLLÄ>>

Kuvassa lajin koiras kuljettamassa nuijapäitä veteen.

Tämä laji kasvaa n. 3 cm pitkäksi. Se on pohjaväritykseltään musta  ja  sen  selässä on kaksi oranssia raitaa, jotka yhdistyvät  kuonon  päässä  muodostaen U-kirjainta  muistuttavan  kuvion.  Jalat ja   vatsapuoli   ovat   sinisen   sävyiset mustilla kuvioilla. 

Luonnossa  lajia  tavataan Costra  Ricassa, Golfo Dulcen alueella, tästä lajin nimi.
Laji  viihtyy  sademetsien  pohjakerroksissa   ja viettää   aikaa   pääasiassa maan tasalla tai matalassa kasvillisuudessa kiipeillen.

Golfodulcennuolimyrkkysammakko on varsin äänekäs laji ja  koiraat  usein kurnuttelevatkin ahkerasti. Laji  on  melko  ujo ja  piiloutuu  usein nopeasti, jos sitä lähestytään.

TERRAARIO

Nämä  sammakot viihtyvät  hyvin  ryhmissä. Pienelle ryhmälle (4-6sammakkoa)  terraarioksi  riittää  45 x 60 x 45 cm kokoinen   terraario,   mutta   mitä suurempi, sen parempi.
Laji  on melkotaitavakiipeilijä,  joten terraariossa  tulee  olla  kestäviä  kasveja, oksia ja muuta kiipeilytilaa, jossa sammakot voivat liikkua.
Lajia tavataan luonnossa usein pienten purojen ja lammikoiden läheltä, joten  jonkinlainen  vesielementti  niiden terraariossa olisi hyvä olla.

OLOSUHTEET

Nuolimyrkkysammakot  ovat kotoisin trooppisista  sademetsistä, mutta ne elävät   pääasiassa   sademetsien pohjalla,  jossa  ilmakin  on  viileämpää. Sopiva lämpötila on 21-25 astetta. Terraarioon ei siis tarvitse laittaa erillistä lämmitystä,  mikäli  lämpötila  pysyy  sopivana.  Yöksi  lämpö  saa  laskea  muutaman asteen verran, noin 20 asteen tienoille. Kuten muutkin Phyllobates -suvun lajit, myös golfodulcennuolimyrkkysammakko   on hyvin herkkä   liian korkeille  lämpötiloille.  Yli  27  astetta voi  koitua  niille nopeastikin kohtalokkaaksi.

Nuolimyrkkysammakot   tarvitsevat hyvin   korkean   ilmankosteuden   voidakseen hyvin,  noin  75-95 %.  Liian  kuivassa sammakoiden aktiivisuus laskee ja ne alkavat piilotella enemmän.

LISÄÄNTYMINEN

Nämä sammakot useimmiten lisääntyvät    terraario-olosuhteissakin    hyvin helposti.   Jos   terraarion   olosuhteet ovat  kunnossa  ja  siellä  asuu  kumpaakin   sukupuolta,   sammakot   alkavat usein lisääntyä ihan itsekseen. Laji voi tarvita kuivan  lepojakson  lisääntymisinnon laukaisemiseksi, mutta lisääntyy usein ilmankin.

Sukupuolien erottaminen etenkin nuorista  eläimistä  on  haastavaa,  eikä kovin    helppoa    aikuisistakaan    eläimistä. Usein naaraat ovat koiraita suurempia,  mutta  tämäkään  ei  aina  pidä paikkaansa.
Sukukypsäksi golfodulcennuolimyrkkysammakko tulee yleensä noin  kymmenen  kuukauden iässä.
Lisääntymistä varten terraarioon laitetaan sopivia munintapaikkoja, kuten petrimaljoja, joiden päällä on puolikas kookospähkinä tai jokin muu piilo. Kutumaljaan voi laittaa esim. kostutettuja  tammenlehtiä,  luonnossa  laji munii   usein   kasvien   lehdille. Tästä huolimatta  laji  kuitenkin  useimmiten munii  kasvien  lehdille  jonnekin  päin terraariota  ja  munien  löytäminen  voi olla haastavaa.

Munat  ja  nuijapäät  voi  jättää  sammakoiden   hoidettavaksi,  mutta   varmimmin   ne   selviävät   ihmisen   hoidossa, jos  munat  löytyvät  ja  ne  voidaan poistaa terraariosta turvallisesti.
Luonnossa  koirashoitaa  munia,  joita naaras  munii  yleensä 7-21 kerrallaan.
Kun nuijapäät  ovat kuoriutuneet, koiras kantaa ne selässään veteen.
Lajin   nuijapäät voidaan   majoittaa yhdessäkin, sillä kannibalismia harvoin esiintyy,  mutta  yksittäin  asutettujen nuijapäiden  tarkkailu  on  helpompaa.
Nuijapäät hoidetaan kuten muidenkin lajien  nuijapäät. 
Muodonvaihdos  tapahtuu 60-80  vuorokautta  kuoriutumisesta.

MUUTA HUOMIOITAVAA

     Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
     Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
    Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista. 

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>