Kääpiöhamsterit

Myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia pikkulemmikeitä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien saatavuuksista, hinnoista ja hoidosta, sekä esittelee näiden nappisilmien tarvitsemia tuotteita mielellään. Tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!
Hoito-ohjeemme pohjautuvat Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmään, lisätietoja: www.eesp.fi.

KÄÄPIÖHAMSTERIT

Kääpiöhamstereita on useita erilaisia, yleisimmin Suomessa saatavilla olevat kuuluvat kahteen sukuun: Cricetulus ja Phodopus.
Näistä tavallisimpia ovat venäjänkääpiöhamsterilajit, talvikko (Phodopus sungorus), campbellinkääpiöhamsteri (Phopodus campbelli) ja roborovskinkääpiöhamsteri (Phodopus roborovskii).
Näiden lisäksi lemmikkinä pidetään myös kiinankääpiöhamsteria (Cricetulus barabensis).

Luonnossa kääpiöhamstereita esiintyy Siperiassa, Mongoliassa, Kiinassa, Kazakstanissa  ja Mantšuriassa. Kääpiöhamsterit elävät maahan kaivamissaan tunneleissa  ja  ovat aktiivisimmillaan öisin. Ne kuitenkin liikkuvat  jonkin  verran  myös  päivällä.     
Sukukypsinä  ne  saattavat  puolustaa  reviiriään  kiivaasti  muilta  löyhästi   asutetun   yhteisön yksilöiltä.  
Kääpiöhamsteri  on  sosiaalisempi kuin  kultahamsteri  (joka  on  täysin erakko), mutta aina on mahdollista, että  kaksi  kääpiöhamsteria  ei  reviirikiistojen vuoksi samassa terraariossa voikaan asustaa. Roborovskit  ja  campbellit  sopeutuvat lajikumppanin kanssa elämiseen yleensä  paremmin  kuin  talvikot  ja kiinankääpiöhamsterit,  nämä  kaksi lajia  onkin  viisainta  asuttaa  yksin. Pidä  siis  tilannetta  silmällä,  mikäli asutat  useamman  kääpiöhamsterin samaan asumukseen ja erota hamsterit omiin terraarioihinsa, mikäli riitoja tulee.
Kääpiöhamsterien näkökyky on heikko, mutta hajuaisti ja kuulo ovat loistavat. Kääpiöhamsterit kommunikoivatkin keskenään äänillä, joita ihmiskorva  ei  pysty  kuulemaan.
Kaikki   kääpiöhamsterit   ovat   perushoidoltaan  jokseenkin  samanlaisia.

KÄÄPIÖHAMSTERIHYBRIDIT
Kääpiöhamstereista kaksi lajia, talvikko ja campbelli, voivat risteytyä keskenään ja tuottaa lisääntymiskykyisiä poikasia. Lemmikkinä näiden kahden lajin kääpiöhamsteri on aivan yhtä suloinen ja hyvä, kuin puhtaatkin lajit, mutta lisäännyttämiseen hybridejä ei ole suositeltavaa käyttää, jotta lajien puhtaus ei katoa.
Hybridit eivät ole sallittuja Suomen Hamsteriyhdistys ry:n näyttelyiden ulkomuotoluokissa, mutta hamsterinäyttelyiden lemmikkiluokkiin hybridin voi ilmoittaa kisaamaan.
Faunatar-ketjun menettelytapa kääpiöhamstereiden myymisessä on, että vain ne talvikot ja campbellit, joilla on yksilön lajipuhtauden osoittama sukutaulu ja/tai hamsteriyhdistyksen rekisterinumero, voidaan myydä puhtaina talvikoina tai campbelleina. Sen sijaan kaikki ne talvikot tai campbellit, joilla ei ole sukutaulua/rekisteröintiä, myydään olettamuksella, että kyseessä voi olla hybridi.
Kuitenkaan edes rekisteripaperi ei täysin poissulje pois mahdollisuutta siihen, ettei kyseinen yksilö kantaisi geeneissään myös toisen lajin geeniä, sillä nykyään lähes kaikki Suomessa ja muuallakin myytävät campbellit kantavat geeneissään talvikon geeniä - ja toisinpäin. Tästä huolimatta myös Faunatar haluaa tukea suomalaista kääpiöhamstereiden kasvatustyötä huolehtimalla, etteivät hybridit tietoisesti lähde meiltä jalostuskäyttöön.

PITOPAIKKA

Kääpiöhamsteri on viisainta asuttaa  lasiseen  tai  muoviseen  jyrsijäterraarioon.  Kultahamstereille  ja muille  isommille  jyrsijöille  tarkoitetut  häkit  ovat  pinnaväliltään  usein kääpiöhamsterille  liian  väljiä,  niistä kääpiöhamsteri  saattaa hyvinkin mahtua karkaamaan. Markkinoilla on jonkin verran ns. hiiripinninnaisia häkkejä, joista kääpiöhamsteri  ei pääse  karkuun,  mutta  nämä  häkit ovat  yleensä  kokonsa  puolesta  liian pieniä, eikä niihin saa tarpeeksi pohjamateriaalia,  jossa  kääpiöhamsteri voisi kaivella. Pitopaikan minimimitat ovat 60 x 40 x 25 cm, mutta mitä suurempi, sen  parempi; luonnossa  hamsterit voivat  vaeltaa  yön  aikana  jopa  kilometrejä,  joten  liikaa  tilaa  hamsterille ei voi tarjota. Varmista asumuksen riittävä koko ja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Asumus sijoitetaan  vedottomaan paikkaan,   jonne   aurinko   ei   pääse suoraan  paistamaan.  Häkin  paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa, jotta  hamsteri  voi  nukkua rauhassa. Lisäksi hamsterin voi   valvotusti antaa  jaloitella  huoneiston  lattialla, kunhan  alue  on hamsterille turvallinen. Juoksupallo ei  ole  suositeltava  ulkoilutuskeino, sillä  hamsteri  ei  voi  itse  säädellä  rasituksen  kestoa, eikä suljetussa  pallossa voi tutkia ympäristöä.

TARVIKKEET

Pikkulemmikeiden tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Kuivikkeena   voidaan  käyttää esimerkiksi kutterinpurua, haapahaketta ja hamppua. Myös  turvetta  voi  käyttää  hamsterin   pohjamateriaalina. Voit  myös sekoittaa   useampaa   erilaista   pohjamateriaalia. 
Kuiviketta  laitetaan  vähintään  10 cm  paksuinen  kerros,  sillä  kääpiöhamsterit nauttivat kaivamisesta.
Kääpiöhamsteri   kaipaa  piilopaikkoja, joten asumuksen varusteina tulisi  olla myös pesämökki,  johon  hamsteri  pääsee  päiväsaikaan  nukkumaan. Pienet  jyrsijämökit, pahviputket, kukkaruukut, korkki-ja  puutunnelit ja  muut  turvalliset piilot ovat suositeltavia. Jos hamstereita  on  samassa tilassa useampi,  tulee  piiloja  olla  useampi kuin  hamstereita, jotta hamsterit eivät nahistele  niistä. On  tärkeää, että  mökin  ovet  ja  mahdolliset  ikkunat  ovat  niin  suuria,  että kääpiöhamsteri  mahtuu  kulkemaan  niistä vaivatta, eikä voi jäädä niihin jumiin.  Liikuntaa kääpiöhamsteri  saa paitsi asumustaan tutkiessaan, myös juoksupyörässä   juostessaan.  Juoksupyörää  valitessa  tulee  varmistaa sen   olevan   riittävän   suuri,   jotta kääpiöhamsteri  voi  juosta  selkä  suorassa; pyörän  halkaisijan  tulee  olla  vähintään 17cm - liian  pienessä   juoksupyörässä  hamsterille  voi   kehittyä selkäongelmia.
Lisäksi on hyvä tarjota kiipeilymahdollisuuksia, kuten tikapuita, oksia,  tasoja  ym.  Puhtaasta  paikasta kerätyt lehtipuiden oksat sopivat mainiosti, kääpiöhamsteri  myös  nakertelee  niitä  mielellään.  Jos oksat halutaan desinfioida, ne voi käyttää  50-100 asteessa saunassa/uunissa tunnin-parin ajan.
Hamsteri  käyttää   mielellään  pesänsä  pehmusteena  olkea, pehmeää  heinää, ekokuitua tai muuta hamsterille turvallista  materiaalia. Pesämateriaalien tulee olla vatsassa sulavia, joten  esim. pumpulia  ei saa antaa.  Villalankaa  tai  muuta  helposti   kynsien   ja   varpaiden   ympärille tarttuvaa  materiaalia  ei  myöskään saa häkkiin laittaa.
Kääpiöhamsterit    tarvitsevat    vähintään  muutaman  kerran  viikossa mahdollisuuden  hiekkakylpyyn.  Tähän  tarkoitukseen  sopiva  hiekka on ns.  chinchillan  kylpyhiekka. Hiekka sijoitetaan astiassaan esim. mökin  katolle tai muuhun sellaiseen paikkaan, ettei  hamsteri  voi  kaivautua  astian alle ja jäädä puristuksiin.

RUOKINTA

Kääpiöhamsteri on kaikkiruokainen, sille maistuu niin kasvikset kuin liha. Perusravintona  käytetään  kääpiöhamstereille  kehitettyä, korkealaatuista täysrehua tai vähärasvaista siemenseosta.
Lisäksi kääpiöhamstereille on hyvä  tarjota noin  kahdesti  viikossa tuoreruokaa kuten vihanneksia, puuroa, sokerittomia lasten soseruokia ja  eläinvalkuaista  esim. ruodotonta kalaa  tai  pieni pala vähärasvaista   naudanlihaa. Monet hamsterit   syövät mielellään  myös hyönteisiä,  kuten  lemmikkieläinliikkeissä myytäviä jauhomatoja.
Tiineille naaraille ja pienille poikasille tuoreruokaa  tarjotaan runsaasti päivittäin.
Kääpiöhamsteri on herkkusuu, joka  valitsee  tarjotusta  ravinnosta maultaan  parhaimman,  useimmiten siis  epäterveellisimmän  osan.  Siksi on tärkeää, että lisäruokia tarjotaan vain  kohtuullisesti  ja  huolehditaan että pääosin   kääpiöhamsteri syö korkealaatuista täysrehu tai siemenseosta. Liian  rasvainen  ruoka  ja  herkut  lihottavat  kääpiöhamsterin  herkästi. Kääpiöhamstereilla on myös  taipumusta sairastua diabetekseen, joten  hedelmiä,  sokeripitoisia  vihanneksia  kuten  porkkanaa,  marjoja  ja muita  sokeripitoisia ruokia  on  syytä välttää kokonaan.
Kääpiöhamsterin hampaat kasvavat jatkuvasti,  joten  ne  tarvitsevat  jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja nakerteluun ovat  esimerkiksi  lehtipuiden  oksat ja  lemmikkiliikkeissä  myytävät  puiset virikkeet.
Lisävitamiineja   kääpiöhamsterille voidaan  tarjota,  mikäli  sillä  on  poikaset,  se  on  vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen.

KÄSITTELY

Koska  kääpiöhamsteri  on  hämäräaktiivinen  eläin,  joka on  aktiivisimmillaan  aamu-ja iltahämärissä,  on käsittelykin  paras  ajoittaa  näihin  aikoihin.  Nukkuvan  hamsterin  toistuva herättäminen  on  sille  stressaavaa. Kääpiöhamsteria tulee käsitellä rauhallisin  ja hellävaraisin, mutta varmoin   ottein.  Hamsteri  on helpoin  poimia  asumuksesta  esim.  virikeputken  sisällä.   
Hamsteri  ei  hahmota etäisyyksiä kovin  hyvin ja saattaa kädestä livahtaessaan pudota  ja  loukkaantua.  Etenkin  vasta kotiutunutta  hamsteria  onkin  hyvä käsitellä   lattian   tasalla. Hamsteria tulee  aina  lähestyä  rauhallisesti, sillä se on saaliseläin ja nopeat   liikkeet   voivat   säikäyttää   sen. Lasten  on  parasta  käsitellä kääpiöhamsteria  aina  aikuisen  valvonnassa, jottei se pääse karkaamaan.

PERUSHOITO

Tuoreruoat   vaihdetaan   uusiin   päivittäin  ja  kuivaruokaa  lisätään  tarvittaessa.   Vesi   vaihdetaan   päivittäin.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin  noin  kerran  viikossa. Älä vaihda   kaikkia   kuivikkeita   uusiin, äläkä  pese  häkkiä  useammin kuin kerran kuukaudessa, sillä tuttujen hajujen  katoaminen  on  hamsterille  stressaavaa. Ryhmässä  pidettävillä   lajeilla   tuttujen   hajujen   katoaminen   voi   johtaa tappeluihin. Laita  siis  siivouksen  jälkeenkin  jonkin  verran  vanhoja  kuivikkeita  häkkiin.
Ruokakupit, pesämökit  ja muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun  pesuaineita  varmista,  etteivät   ne  ole  vaarallisia  lemmikillesi. Myymälöissämme myydään jyrsijöiden häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Hamstereille tarkoitettuja wc-astioita  kannattaa  käyttää,  monet kääpiöhamsterit  ovat  hyvin  siistejä eläimiä  ja  wc-astian  käyttö  helpottaa häkin siistinä pitämistä.
Harjaamista tai pesemistä harvoin tarvitaan.  Kääpiöhamsterit  pesevät turkkinsa  itse  nuolemalla  sen  puhtaaksi useita kertoja päivässä.
Kynsien leikkaaminen on tarpeen, jos   kynnet   kasvavat   liian   pitkiksi. Kääpiöhamstereiden varpaat ja kynnet ovat hyvin  pienet, joten leikkaaminen  vaatii kokenutta käsittelijää. Monet Faunatar -myymälät tarjoavat palveluissaan  myös  hamsterien  kynsien leikkausta. 
Rokotuksia  ei  tarvita,  yleensä  ei madotustakaan.    

LISÄÄNTYMINEN

Kääpiöhamsterittulevat  sukukypsiksi n. 1-2 kk ikäisinä, mutta alle 3 kk ikäisiä  eläimiä ei  tule  käyttää  lisäännyttämiseen.
Lisäännyttämiseen käytettävien hamstereiden  tulee  olla hyvässä kunnossa, terveitä ja hyväluontoisia.
Usein kääpiöhamstereiden lisäännyttäminen on helpompaa kuin kultahamsterien, sillä osa  lajeista  on  sosiaalisempia.  Riitoja  voi kuitenkin  aina  tulla,  joten  tarkkaile pariskuntaa tiiviisti yhdistämisen jälkeen. Tutustuminen  on  viisainta tehdä  molemmille  eläimille  vieraassa paikassa, kuten uudessa tai hyvin pestyssä häkissä,  joka ei  ole kummankaan eläimen reviiriä.
Kantoaikaon  noin  16-18  vrk,  roborovskeilla hieman pidempi. Poikuekoko  on  tyypillisesti  2-6  poikasta, luovutusikä noin 5 viikkoa.
Poikasia  hoitavaa  emoa  ei  saisi  häiritä,  eikä  häkkiä  puhdistaa  kahden ensimmäisen  viikon  aikana   mielellään   lainkaan.  Stressaantuva   emo saattaa  hylätä  poikasensa  tai  jopa syödä ne.  Yleensä   kääpiöhamsteriemo on kuitenkin hyvin vastuuntuntoinen ja pikkuisilla onkin  hyvät  mahdollisuudet   kasvaa  aikuiseksi, uteliaiksi  ja vauhdikkaiksi nappisilmiksi.
Huomioithan  että tämä lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten  tutustu huolellisesti lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Äkillisesti  alkanut  aggressiivinen käytös voi  olla merkki siitä  että hamsteri on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen  tai  käyttäytyy omituisesti, ota yhteyttä eläimen    myyjään  ja/tai  jyrsijöihin perehtyneeseen  eläinlääkäriin.   Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää  jo  etukäteen,  mistä  löydät jyrsijöiden  hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.
Myymälöidemme henkilökunta kertoo mielellään lisätietoja kaikesta kääpiöhamstereihin liittyvästä.

© Faunatar-ketju.

 

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>