Siilit

Tunnetaan myös nimillä: afrikkalainen kääpiösiili, nelivarvassiili, valkovatsasiili, pygmisiili
Tieteellinen nimi: Atelerix albiventris
Englanninkielinen nimi: African pygmy hedgehog, four-toed hedgehog

Elinikä: Kääpiösiilin keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta.

Koko täysikasvuisena: Täysikasvuisena se on pituudeltaan 15-20 cm ja painoltaan n.300-500 g.

RUOKINTA: Siili on hyönteissyöjä. Sen jokapäiväisestä annoksesta vähintään 60% tulee koostua erilaisista kuivatuista, elävistä tai tölkitetyistä hyönteisistä. Hyönteisten lisäksi siilille voi tarjota lisukkeeksi erilaisia kypsennettyjä ja maustamattomia lihoja kuten esim. vähärasvaista jauhelihaa tai kanaa. Myös kalaa voi tarjota pienissä määrissä.
Varsinaisen ruuan lisukkeena voi antaa keitettyä kananmunaa ja laktoosittomia maitotuotteita. Siilille ei saa antaa tavallista maitoa tai viljatuotteita sillä kaikki siilit ovat keliaakikkoja ja laktoosikkoja.
Muutama vehnätön kissan kuivaruoan raksu tai kanankaulat pitävät siilin hampaat kunnossa. Pähkinöitä ja siemeniä tulee välttää sillä ne voivat vaarallisesti takertua siilin kurkkuun tai hampaisiin. Yleisesti ottaen kissan märkäruuat, frettien ruuat tai villisiilien kuivamuonat eivät sovellu lemmikkisiilille.

Raikasta vettä tulisi olla tarjolla juomakupissa aina. Ruuan päälle tulee ripotella päivittäin myös vitamiinilisää.

KOTIOLOT
Siili tarvitsee paljon liikuntaa ja sen asumuksen pinta-alan ehdoton vähimmäissuositus on 1 neliö, mieluummin 2 neliötä. Paras vaihtoehto on sijoittaa siili omaan huoneeseensa tai rajata asunnosta sille oma alue, kunhan asunnossa ei ole lattialla vetoa. Aitauksen korkeus tulee olla vähintään 40 cm, sillä siili on kova kiipeämään.
Myös ns. siilikaappi on oiva ratkaisu. Kaapin voi muokata vaikkapa vanhasta kirjahyllystä tai vitriinistä. Häkki ei ole siilille suositeltavin asumus sillä se voi loukata itsensä kiipeilemällä häkin kaltereissa.
Siileillä tulisi aina olla suuri juoksupyörä, jonka halkaisijan tulee olla 40 cm.
Kääpiösiilille voidaan laittaa pesäpaikaksi vaikkapa fleece-kankaan pala sekä hiekkalaatikko tarpeiden tekoa varten
Lämpötilan olisi hyvä pysyä noin +25 C ympäri vuoden, jottei kääpiösiili ilmojen viiletessä ryhdy horrostamaan. Horrostaminen saattaa olla sille hyvinkin kohtalokasta.
Suhteellisen ilmankosteuden tulisi mieluusti pysytellä 50% kieppeillä jottei siilin iho ala hilseillä. Siileillä on usein kuiva iho, mutta siilin oloa voi helpottaa esim. käyttämällä siilin ruuassa helokkiöljyä.

MUUTA:
Suomessa luonnonvaraisena elävä eurooppalainen siililaji (Erinaceus europaeus) on eri eläin kuin afrikkalainen kääpiösiili. Luonnonvarainen siili on rauhoitettu eläin, jonka lemmikkinä pitäminen on lailla kielletty. Mikäli haluat luonnonsiiliä jollain lailla hoitaa, voit vaikkapa rakentaa omalle pihallesi siilin talvimajan horrostamiskautta varten ja tarjota luonnonvaraisille siileille ruokaa omalla pihallasi.