Kansainvälinen kilpikonnapäivä 23.5.

Amerikkalainen kilpikonnien suojeluun keskittynyt American Tortoise Rescue (ATR) perustettiin vuonna 1990 kaikkien maa-ja vesikilpikonnien suojelemiseksi. Nyt yhdistys juhlii jo 19-vuotista Kansainvälistä kilpikonnapäivää (World Turtle Day®), jota perinteisesti vietetään vuosittain 23. toukokuuta. Yhdistyksen teema tälle vuodelle on ”Adoptoi, älä osta”, sillä Yhdysvalloissa ja monessa muussakin maassa salakuljetettuja kilpikonnia myydään aivan liian paljon internetin välityksellä tai suoraan kaduilla ja toreilla ”auton takaluukusta”. Yhdysvalloissa toimii lukuisia järjestöjä ja löytöeläintaloja, jotka ottavat hoiviinsa paitsi luonnossa loukkaantuneita luonnonvaraisia kilpikonnia, myös laittoman kaupan tai välinpitämättömän hoidon kynsistä pelastettuja konnia. Tämän vuoden teemallaan ATR pyrkiikin kannustamaan yhdysvaltalaisia kilpikonnafaneja adoptoimaan konna joltain tällaiselta rescue-toimijalta, sillä yhdysvalloissa kodittomia konnia on runsaasti.

Suomessa kilpikonnien myynti on hallitumpaa: esimerkiksi Faunatar-ketjussa myytäville eläimille tulee aina mukana viralliset paperit, joilla todistetaan eläimen laillinen alkuperä – tyypillisimmin kilpikonnamme Suomessa ovatkin terraario-oloissa lemmikiksi munasta asti kasvatettuja.
   Aivan seesteistä ei Suomenkaan kilpikonnarintama kuitenkaan ole. Valitettavasti Suomeenkin salakuljetetaan eläimiä, joita myydään mm. internetin välityksellä. Oma ongelmansa on sekin, kuinka aikanaan pienenä ja suloisena hankitut punakorvakilpikonnien poikaset kasvaessaan vaativat kookkaan paludaarion ja aktiivista hoitoa. Kyseisen lajin hoidon vaativuus on päässyt monet yllättämään ja johtanut siihen, että lajin yksilöitä on Suomessakin hylätty luontoon. Joidenkin lähteiden mukaan punakorva saattaa Suomessa jopa selviytyä. Tämäkin on sinällään ongelmallista, sillä punakorvakilpikonna (kaikki sen alalajit) on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Toisin kuin Amerikassa, Suomen luonnossa ei esiinny kotoperäisiä kilpikonnalajeja. Lemmikkeinä ne sen sijaan ovat hyvin suosittuja. Kilpikonnan ostamista suunnitellessa on tiedon hankinnalla suuri merkitys. Mikä laji olisi sopivin, kuinka sitä hoidetaan oikein, miten varmistaa, että kyseinen yksilö on laillisesti maahan tuotu, tai parhaassa tapauksessa Suomessa kasvatettu? Kaikkiin näihin kysymyksiin saa vastauksen asioimalla joko Faunatar-ketjun myymälöissä tai muun luotettavan kauppiaan tykönä. Luotettava myyjä osaa kertoa eri lajien eroista, hoidosta ja eri lajeille vaadittavista papereista, kuten CITES ja EU-todistuksista. Hän pystyy todistamaan myynnissä olevien eläintensä alkuperän ja kertoo avoimesti, mistä ja miten eläin on hänen luokseen myyntiin päätynyt.

Kilpikonnaa voinee kutsua eläväksi fossiiliksi, sillä nämä lempeät eläimet elivät jo 200 miljoonaa vuotta sitten. Nyt aivan liian moni niistä uhkaa hävitä mm. elinympäristön tuhoutumisen, salakuljetuksen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. ATR:n mukaan biologit ja muut asiantuntijat puhuvat skenaariosta, jossa maa-ja vesikilpikonnat katoavat luonnosta seuraavien 50 vuoden aikana. ATR loi ja lanseerasi Kansainvälisen kilpikonnapäivän kunnioittaakseen ja jakaakseen tietoa kilpikonnista, yhdestä maailman vanhimmasta eläinlahkosta. Me Faunattaressa kannatamme tiedon jakamista, sillä kilpikonnien oikeasta kohtelusta ei koskaan voi liikaa puhua.

 

Kilpikonnien ja muun luonnon suojeluun sisältyy myös se, että huolehdimme omasta hiilijalanjäljestämme ja suosimme kestävän kehityksen tuotteita. Näin olemme askeleen lähempänä tilannetta, jossa kilpikonnatkin ovat osa maailman monimuotoista eläimistöä vielä kaukana tulevaisuudessakin.

Lisää lukemista:

Tietoa kilpikonnien hoidosta:  LINKKI SIVUILLEMME >>
Tietoa uhanalaisista eläimistä ja lainsäädännöstä LINKKI SIVUILLEMME >>
Mistä hankkisin pikkulemmikin? LINKKI SIVUILLEMME >>