Kasvinsyöjät ja kuivaheinä

Yllä: Pupuninjat-YouTube kanavan heinävideolla tietoa ja vinkkejä kuivaheiniin liittyen. Kanava sai testattavakseen YrttiTarhan erikoisheiniä, jotka maistuivat heiniä testaaville pupuille hienosti!

Mitä eroa eri heinissä on?

Äkkiseltään luulisi, ettei ole eroa sillä, minkälaista heinää lemmikilleen tarjoaa, mutta heinissä on paljonkin eroja.
  Yleisimmin kuivaheinällä tarkoitetaan timoteiheinä-pohjaista heinää, joka voi koostumukseltaan olla paksukortista heinää kesän ensimmäisestä sadosta, tai lehtevämpää heinää syyssadosta. Kuivaheinä voi olla pelkkää timoteiheinää, ruohoista niittyheinää tai vaikkapa timotein lisäksi villikasveja, yrttejä, kukkia tai lehtiä sisältävä maukas yhdistelmä, kuten YrttiTarhan erikoisheinät.
  Olipa heinä minkälaista vain, on pääasia, että se on hyvälaatuista, pölytöntä, homeetonta ja maistuvaa.

 

Tutustu YrttiTarhan erikoisheiniin >>

Kuitu

Kuitu on tärkeää kasvinsyöjille kuten marsu, kani, chinchilla ja degu. Ruoansulatuselimistö on kaikilla näillä lähes identtinen. Niillä on suuri ja ”laiska” vatsalaukku, josta puuttuu lähes kokonaan lihaksisto ruokamassan kuljettamiseen suolistossa eteenpäin. Kuivaheinässä on runsaasti pitkiä kuituja, jotka auttavat tässä. Kuidut kuljettavat ruokamassaa suolistossa eteenpäin ja pitävät kasvinsyöjät ruoansulatuksen käynnissä. Kuidun liian alhainen määrä ruokavaliossa aiheuttaa ruokamassan liikkeen hidastumisen suolessa. Seurauksena voi olla ummetusta ja kaasun aiheuttamia vatsakipuja. Myös yhtenäisiksi klimpeiksi kerääntyneet, normaalia löysemmät papanat voivat kieliä kuidun puutteesta.
  Pitkien kuitujen lisäksi kasvinsyöjät tarvitsevat lyhyitä kuituja, jotka ohjautuvat umpisuoleen. Umpisuolessa ravinteita varastoituu ulosteeseen. Kasvinsyöjät syövät näitä papanoita saadakseen tärkeät ravinteet uudelleen käyttöön.

Hampaat kunnossa

Jatkuvasti kasvavat hampaat tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa.
Kuivaheinän syöminen vaatii huolellista pureskelua, joten hampaiden oikeanlainen työskentely kuluttaa heinänsyöjien hampaita juuri halutulla tavalla.

 

Ruokaa jatkuvasti tarjolla

Tutkimusten mukaan esimerkiksi kani ruokailee yli 80 kertaa päivässä. Jotta kasvinsyöjän suolisto ja vatsalaukku toimivat normaalisti tulee eläimellä jatkuvasti olla saatavillaan syötävää - ennenkaikkea kuivaheinää.
    Yleinen ohje on, että kasvinsyöjille pidetään jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista kuivaheinää, mutta täysravinnon antamista säännöstellään. Yleisesti tämä pitääkin paikkansa, sillä valtaosa kasvinsyöjien pellettiruoista valmistetaan ekstruuderimenetelmällä, joka edellyttää pelletteihin korkean tärkkelysmäärän. Korkea tärkkelyspitoisuus altistaa ylipainolle ja ruoansulatusongelmille, joten tällaisten pellettien syömistä onkin syytä rajoittaa. Poikkeuksen tästä tekee Bunny-sarjan täysravinnot, jotka sisältävät vain vähän tärkkelystä. Bunnyn täysravintoja voi muista poiketen tarjota rajoitta
mattomasti ja pitää tarjolla jatkuvasti.

 

Tutustu kasvinsyöjien Bunny-ruokiin >>

Heinän säilytys

Laadukas heinä myydään muovisessa myyntipussissa, jossa heinä ei pääse kuivumaan liiaksi. Esimerkiksi paperipussissa heinä saattaa kuivua liiankin kanssa ja muuttua pölyiseksi, kovaksi ja mauttomaksi.
Heinä säilyy parhaiten, kun myyntipussi pidetään kuivassa, paikassa, tiiviisti suljettuna. Heinää varten voi myös hankkia oman muovisen säilytystynnyrin, varastointilaatikon tai muun vastaavan, josta heinää on helppo annostella tarjolle lemmikille.