Korallisormisammakko

KORALLISORMISAMMAKKO
Litoria caerulea
Nimi englanniksi: White's treefrog / Dumpy treefrog / Green treefrog

Korallisormisammakko on yksi suosituimmista terraariossa pidettävistä lehtisammakoista. Se on helppohoitoinen ja kestävä sammakkolaji.
Tässä ohjeessa käsitellään korallisormisammakon erityispiirteitä. Laajemman, lehtisammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen löydät TÄÄLTÄ >>

Korallisormisammakko on  kookas lehtisammakko, joka kasvaan n. 5-10 cm  pitkäksi, naaraat  ovat  koiraita suurempia.
Lajin  väritys  vaihtelee vihreän  eri sävyistä  ruskeaan. Vatsapuoli   on vaalea,   jopa  valkoinen.  
Korallisormisammakot   pystyvät   vaihtamaan väriään  ja  vihreä  yksilö  voikin  vaihtaa  värinsä  ruskeaksi  melko  nopeastikin.

Luonnossa  lajia  tavataan Pohjois-Australiasta,  Uudesta-Guineasta  ja Indonesiasta.
Se viihtyy jokien, purojen  ja  lampien  varsilta,  sekä  soiden läheltä. Laji on pääosin arboreaalinen, eli se elää pääasiallisesti puissa, pensaissa ja kivikoissa, mutta viihtyy myös maan tasalla.
Päivisin korallisormisammakko  lepää  liikkumatta suojaväriinsä  luottaen tai  suojaisassa  kolossa  piilotellen.
Hämärän laskeuduttua se lähtee saalistamaan.

TERRAARIO

Korallisormisammakot voidaan asuttaa  yksin  tai  pienissä  ryhmissä.
Kuten  aiemmin  mainittu,  laji  on  arboreaalinen,   joten   terraarion   korkeus on   pohjapinta-alaa   tärkeämpää. Pienelle ryhmälle (2-4 sammakkoa)   terraarioksi   riittää 60 x 45 x 60 cm kokoinen terraario, mutta mitä suurempi, sen parempi.
Laji  on melko taitava  kiipeilijä ja hyppijä, joten terraariossa tulee olla runsaasti  kestäviä  kasveja,  oksia  ja muuta  kiipeilytilaa, jossa  sammakot voivat liikkua.
Sijoita  vain  suunnilleen  samankokoisia   sammakoita   keskenään  samaan   terraarioon, sillä  korallisormisammakot voivat syödä oleellisesti   pienemmät   lajitoverinsa   suihinsa.

OLOSUHTEET

Korallisormisammakot ovat kotoisin trooppisilta  alueilta. Sopiva  lämpötila päivisin on 23-27astetta. Lämmitys voidaan järjestää esimerkiksi matalatehoisella  lämpölampulla. Yöksi lämpö saa laskea muutaman asteen verran.

Korallisormisammakot tarvitsevat noin 50-60 % ilmankosteuden voidakseen  hyvin. Laji  tarvitsee  kuitenkin terraarion,   jossa on hyvä ilmanvaihto,  sillä  liian  kosteassa,  seisovassa   ilmassa   ne   saavat   helposti ihoinfektioita.

Lajilla  tulee  olla  tarjolla  vesiastia tai vesielementti, jossa ne pääsevät kastautumaan kokonaan. Jos käytetään  vesiastiaa,  tulee vesi  vaihtaa päivittäin

LISÄÄNTYMINEN

Korallisormisammakoita kasvatetaan terraarioissa etenkin Keski-Euroopassa. Laji voi olla melko kausittainen lisääntyjä ja voi tarvita talvilevon ja sitä seuraavan ”sadekauden” lisääntymisinnon laukaisemiseksi.

Sukupuolien  erottaminen  etenkin nuorista  eläimistä on haastavaa, mutta  aikuisista  eläimistä  helpompaa. Naaraat ovat selkeästi koiraita suurempia,  mutta  tämäkään  ei  aina pidä paikkaansa. Sukukypsät koiraat voivat  kurnuttaa etenkin  iltaisin  ja öisin äänekkäästi,  joten  herkkäunisimman ei kannata sijoittaa sammakoita makuuhuoneeseensa. Luonnossa korallisormisammakot munivat metsän  pohjien  ja  soiden lammikoihin. Yksi  naaras  voi  munia jopa  tuhansia  munia. Nuijapäät  asutetaan  tiheäkasvustoiseen  vesiastiaan,  välttäen  liikakansoitusta.  Lajin kehitys on nopea ja nuijapäät käyvät läpi muodonvaihdoksenjopa 4-5  viikossa.  Pienet  sammakonpoi-kaset  hoidetaan  kuten  aikuisetkin, mutta  niitä  ruokitaan  tiheämmin  ja pienemmillä hyönteisillä.

Huomioithan  että  tämä  lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten  tutustu huolellisesti  lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen.

Teksti     ja     kuvat     ©     Faunatar-ketju.