Korallisormisammakko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

KORALLISORMISAMMAKKO
Litoria caerulea
Nimi englanniksi: White's treefrog / Dumpy treefrog / Green treefrog

Korallisormisammakko on yksi suosituimmista terraariossa pidettävistä lehtisammakoista. Se on helppohoitoinen ja kestävä sammakkolaji.
Tässä ohjeessa käsitellään korallisormisammakon erityispiirteitä. Laajemman, lehtisammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen löydät TÄÄLTÄ >>

Korallisormisammakko on  kookas lehtisammakko, joka kasvaan n. 5-10 cm  pitkäksi, naaraat  ovat  koiraita suurempia.
Lajin  väritys  vaihtelee vihreän  eri sävyistä  ruskeaan. Vatsapuoli   on vaalea,   jopa  valkoinen.  
Korallisormisammakot   pystyvät   vaihtamaan väriään  ja  vihreä  yksilö  voikin  vaihtaa  värinsä  ruskeaksi  melko  nopeastikin.

Luonnossa  lajia  tavataan Pohjois-Australiasta,  Uudesta-Guineasta  ja Indonesiasta.
Se viihtyy jokien, purojen  ja  lampien  varsilta,  sekä  soiden läheltä. Laji on pääosin arboreaalinen, eli se elää pääasiallisesti puissa, pensaissa ja kivikoissa, mutta viihtyy myös maan tasalla.
Päivisin korallisormisammakko  lepää  liikkumatta suojaväriinsä  luottaen tai  suojaisassa  kolossa  piilotellen.
Hämärän laskeuduttua se lähtee saalistamaan.

TERRAARIO

Korallisormisammakot voidaan asuttaa  yksin  tai  pienissä  ryhmissä.
Kuten  aiemmin  mainittu,  laji  on  arboreaalinen,   joten   terraarion   korkeus on   pohjapinta-alaa   tärkeämpää. Pienelle ryhmälle (2-4 sammakkoa)   terraarioksi   riittää 60 x 45 x 60 cm kokoinen terraario, mutta mitä suurempi, sen parempi.
Laji  on melko taitava  kiipeilijä ja hyppijä, joten terraariossa tulee olla runsaasti  kestäviä  kasveja,  oksia  ja muuta  kiipeilytilaa, jossa  sammakot voivat liikkua.
Sijoita  vain  suunnilleen  samankokoisia   sammakoita   keskenään  samaan   terraarioon, sillä  korallisormisammakot voivat syödä oleellisesti   pienemmät   lajitoverinsa   suihinsa.

OLOSUHTEET

Korallisormisammakot ovat kotoisin trooppisilta  alueilta. Sopiva  lämpötila päivisin on 23-27astetta. Lämmitys voidaan järjestää esimerkiksi matalatehoisella  lämpölampulla. Yöksi lämpö saa laskea muutaman asteen verran.

Korallisormisammakot tarvitsevat noin 50-60 % ilmankosteuden voidakseen  hyvin. Laji  tarvitsee  kuitenkin terraarion,   jossa on hyvä ilmanvaihto,  sillä  liian  kosteassa,  seisovassa   ilmassa   ne   saavat   helposti ihoinfektioita.

Lajilla  tulee  olla  tarjolla  vesiastia tai vesielementti, jossa ne pääsevät kastautumaan kokonaan. Jos käytetään  vesiastiaa,  tulee vesi  vaihtaa päivittäin

LISÄÄNTYMINEN

Korallisormisammakoita kasvatetaan terraarioissa etenkin Keski-Euroopassa. Laji voi olla melko kausittainen lisääntyjä ja voi tarvita talvilevon ja sitä seuraavan ”sadekauden” lisääntymisinnon laukaisemiseksi.

Sukupuolien  erottaminen  etenkin nuorista  eläimistä on haastavaa, mutta  aikuisista  eläimistä  helpompaa. Naaraat ovat selkeästi koiraita suurempia,  mutta  tämäkään  ei  aina pidä paikkaansa. Sukukypsät koiraat voivat  kurnuttaa etenkin  iltaisin  ja öisin äänekkäästi,  joten  herkkäunisimman ei kannata sijoittaa sammakoita makuuhuoneeseensa. Luonnossa korallisormisammakot munivat metsän  pohjien  ja  soiden lammikoihin. Yksi  naaras  voi  munia jopa  tuhansia  munia. Nuijapäät  asutetaan  tiheäkasvustoiseen  vesiastiaan,  välttäen  liikakansoitusta.  Lajin kehitys on nopea ja nuijapäät käyvät läpi muodonvaihdoksenjopa 4-5  viikossa.  Pienet  sammakonpoikaset  hoidetaan  kuten  aikuisetkin, mutta  niitä  ruokitaan  tiheämmin  ja pienemmillä hyönteisillä.

Huomioithan  että  tämä  lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten  tutustu huolellisesti  lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Toisin   kuin   nisäkkäät   eivät   sammakkoeläimet   kaipaa   hoitajaltaan yhteisiä  seurusteluhetkiä,  vaan  voivat  kokea  ne  ahdistavina. Liiallinen käsittely   saattaa   pahimmassa   tapauksessa   aiheuttaa   niille   tarpeetonta stressiä, josta saattaa seurata ruokahaluttomuutta   ja muita   ongelmia.  Lisäksi  ihmisen  iholla  oleva hiki, rasva,  saippuajäämät ja  muu  lika  voivat  olla  erittäin  vahingollisia sammakon  herkälle  iholle. Pese  aina  kätesi  huolellisesti  ennen  hoitotoimenpiteitä  akvaariossa  tai sammakkoon koskemista.
Mikäli   eläin   vaikuttaa   sairaalta, käyttäytyy    oudosti    tai    kieltäytyy useita  kertoja  peräkkäin  syömästä, ota  yhteyttä  sammakkoeläimiin  perehtyneeseen eläinlääkäriin tai eläimen  myyjään. Yllättävien  tilanteiden varalle on hyvä selvittää etukäteen,     mistä     löydät     sammakkoeläinten    hoitoon    perehtyneen eläinlääkärin.
Huolehdi hygieniasta, jotkin sammakkoeläimet  ja  matelijat  saattavat   kantaa    salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>