Kultanuoli

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

KULTANUOLI
Phyllobates terrbilis

Kultanuoli on nuolimyrkkysammakoista paitsi kookkain. Luonnossa elävät yksilöt ovat myös nuolimyrkkysammakoista myrkyllisimpiä.

Tässä ohjeessa käsitellään kultanuolen erityispiirteitäLaajemman, nuolimyrkkysammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen saat lähimmästä Faunatar -myymälästäsi, tai voit lukea sen sivuiltamme TÄÄLLÄ>>

Kultanuoli kasvaa yleensä  noin  4-4,7cm  pitkäksi. Lajista  tunnetaan  kolme eri levinneisyysalueen mukaista lokaliteettivärimuotoa, eli eri alueilla elävät sammakot  ovat  eri  värisiä. Tunnetuin värimuoto lienee keltainen, josta  laji on   saanut   nimensäkin. Niiden väri vaihtelee     vaaleasta     tummankeltaiseen. Terraariossa  yleisin  muoto on mintunvihreä, joiden väri vaihtelee melko  voimakkaankin  vihreästä  lähes valkoiseen.  Harvinaisempi  on  oranssi muoto,   joiden   väri   vaihtelee   kelta-oranssista syvän oranssiin.

Luonnossa  lajia  tavataan Columbiassa. Seviihtyy sademetsien pohjakerroksissa   ja viettää   aikaa   pääasiassa maan tasalla, eikä kiipeile kuin muutaman sentin korkeudella. Kultanuoli on varsinäänekäs nuolimyrkkysammakko ja koiraat usein kurnuttelevatkin ahkerasti. Laji  on rohkea  ja  sopii aloittelevallekin    sammakkoharrastajalle.

TERRAARIO

Kultanuolia  pidetään  usein  pariskunnittain,  mutta  ne  viihtyvät  ryhmissäkin,  jos  tilaa  ja  piilopaikkoja  on  tarpeeksi.  Pariskunnalle terraarioksi  riittää 60 x 60 x 45 cm kokoinen terraario,  mutta  mitä  suurempi,  sen parempi. Jos   terraarioon   laitetaan useampi  sammakko, tilan  tarve  kasvaa.
Laji viihtyy parhaiten,  kun  terraario tiheäkasvuiseksi  sisustettu  ja  pohjalla on paljon piilopaikkoja.
Lajia tavataan luonnossa usein pienten purojen ja lammikoiden läheltä, joten  jonkinlainen  vesielementti  niiden terraariossa olisi hyvä olla.

OLOSUHTEET

Nuolimyrkkysammakot  ovat kotoisin trooppisista  sademetsistä, mutta ne elävät   pääasiassa   sademetsien   pohjalla,  jossa  ilmakin  on  viileämpää. Sopiva lämpötila on 21-25 astetta. Terraarioon ei siis tarvitse laittaa erillistä lämmitystä,  mikäli  lämpötila  pysyy  sopivana.  Yöksi  lämpö  saa  laskea  muutaman asteen verran, noin 20 asteen tienoille. Yli 28 astetta voi koitua niille nopeastikin kohtalokkaaksi.
Kultanuolet tarvitsevat   hyvin  korkean  ilmankosteuden  voidakseen  hyvin,  noin  75-95 %.  Liian  kuivassa  sammakoiden aktiivisuus laskee ja ne alkavat piilotella enemmän.

LISÄÄNTYMINEN

Nämä sammakot lisääntyvät terraario-olosuhteissakin melko helposti.   Jos terraarion  olosuhteet  ovat  kunnossa ja  siellä  asuu  kumpaakin  sukupuolta, sammakot voivat alkaa lisääntyä ihan itsekseen. Laji voi tarvita kuivan lepo-jakson lisääntymisinnon laukaisemiseksi,  mutta  lisääntyy  usein  ilmankin.

Sukupuolien   erottaminen   etenkin nuorista  eläimistä  on  haastavaa,  eikä kovin    helppoa    aikuisistakaan    eläimistä. Usein naaraat ovat koiraita suurempia,  mutta  tämäkään  ei  aina  pidä paikkaansa.
Sukukypsäksi kultanuolet tulevat yleensä reilun vuoden ikäisinä, mutta lisääntyminen voi alkaa vasta 2-3 vuoden iässä.

Naaraat voivat syödä toistensa munia,   jos   sammakoita   pidetään   ryhmässä.
Lisääntymistä varten terraarioon laitetaan sopivia munintapaikkoja, kuten petrimaljoja, joiden päällä on puolikas kookospähkinä tai jokin muu piilo. Kutumaljaan  voi  laittaa  esim.  kostutettuja tammenlehtiä, luonnossa laji munii  usein  kasvien  lehdille. Tästä  huolimatta laji kuitenkin voi munia kasvien lehdille  jonnekin   päin   terraariota  ja munien löytäminen voi olla haastavaa.
Munat  ja  nuijapäät  voi  jättää sammakoiden  hoidettavaksi,  mutta varmimmin ne selviävät ihmisen hoidossa, jos munat löytyvät ja ne  voidaan poistaa terraariosta turvallisesti. Kun nuijapäät   ovat   kuoriutuneet, koiras kantaa ne selässään ananaskasvien  lehtitaskuihin  kertyneeseen veteen  tai  muuhun  valitsemaansa  paikkaan. 
Lajin   nuijapäät voidaan   majoittaa yhdessäkin, sillä kannibalismia harvoin esiintyy,  mutta  yksittäin  asutettujen nuijapäiden  tarkkailu  on  helpompaa.
Nuijapäät hoidetaan kuten muidenkin lajien   nuijapäät.  
Muodonvaihdos ja poikasten  maalle  nouseminen  tapahtuu 60-90   vuorokautta   kuoriutumisesta.

MUUTA HUOMIOITAVAA

     Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
     Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
    Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista. 

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>