Leopardileguaani

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

LEOPARDILEGUAANI
Gambelia wilzenii
Englanniksi Long nosed leopard lizard

Terraariolajina melko harvinainen    leopardileguaani   on   keskikokoinen,  nopealiikkeinen  ja valpas lisko.     

Naaraat  ovat  koiraita  suurempia  ja  voivat  saavuttaa    15 cm  ruumiinpituuden,  jonka  jatkona liskoilla on muuta ruumista pidempi, kapea häntä.    

Perusväri  on  harmaa,  jonka kirjovat  selkäpuolen  vaaleammat  täplät  ja  lähes  valkoinen vatsa.  Naaraiden  hännän  alapuolen  väritys  vaihtelee  lohenpunaisesta   keltaoranssiin.  Lisääntymisvireessä  olevalla  yksilöllä saman väriset laikkurivistöt jatkuvat   kyljillä   aina   pään alueelle  saakka.

Luonnossa    leopardileguaanit voivat saavuttaa 5-7 vuoden iän, mutta   terraarion   suojatuissa oloissa  ne  voivat  elää  huomattavasti pidempäänkin.    

Leopardileguaanit ovat nopeita  juoksijoita,  ketteriä  kiipeilijöitä  ja  voimakkaita  hyppijöitä. Ne myös kaivelevat mielellään.     

Koiraat   ovat   monia   muita liskolajeja  huomattavasti  suvaitsevaisempia  toisia  koiraita  kohtaan,  mutta  yhteisasuttaminen tulee   tehdä   varauksella   ja suuressa tilassa.

ALKUPERÄ 

Leopardileguaani  esiintyy  luonnossa  melko  yleisenä  laajalla alueella  Yhdysvaltojen  länsiosissa sekä Pohjois-Meksikossa. Sen tyypillistä  elinympäristöä  ovat kivikkoiset, harvakasvustoiset ja laakeat  aro-  ja  aavikkoalueet. 

Luonnonvaraiset   leopardileguaanit  ovat  aktiivisia,  tehokkaita petoja.  Ne  saalistavat  kivikoissa pääasiassa  itseään  pienempiä liskoja, mutta myös hyönteisiä ja satunnaisia pikkujyrsijöitä.    

Leopardileguaanit   ovat  aktiivisimmillaan aamu- ja iltapäivällä ja  lepäävät  öisin  sekä  päivän kuumimpaan aikaan.

TERRAARIO

Sopiva  terraarion  koko  yhdelle yksilölle  on  alkaen  esim.  100  x 50 x 50 cm, mutta suurempi tila on  suositeltava  lajin  aktiivisen luonteen    vuoksi.    Varmista terraarion   riittävä   koko   jo ostotilanteessa     Faunattaren henkilökunnalta.     

Terraarion   pohjamateriaalina käytetään  hiekkaa,  josta  osaa pidetään    hieman    kosteana kaivelun helpottamiseksi. Kostean hiekan tai kostealla turpeella täytetyn  wetboksin  yhteyteen järjestetään  piilopaikkoja,  jotka imitoivat   viileitä   kivenkoloja. Sisustukseen  on  sisällytettävä kiipeilymahdollisuuksia,   mutta ne  on  asennettava  niin,  ettei lisko voi kaivautua niiden alle tai romahduttaa niitä päälleen.     

Juomavettä  varten  tarjotaan pieni  astia,  johon  vesi  vaihdetaan päivittäin.    Yleislämpötilan    terraariossa tulee   olla   päivisin   viileässä päädyssä  n.  25  C,  lämmittelypaikalla toisessa päässä jopa 40 C.  Yöksi  lämpötila  saa  laskea huoneenlämpöön.     

Valaistukseksi  sopii  UV-loiste-putki ja mahdollisesti sen kanssa päivänvaloputki.  Lämmittelypaikka   toteutetaan  spotti-  tai  infrapunalampulla.  Sopiva  valaistusrytmi  on 12/12h.

RUOKINTA

Leopardileguaanin  luontaisinta ravintoa  ovat  liskot.  Terraario-oloissa liskoja ei ole mahdollista tarjota,  joten  leopardileguaanin ruokavalio  koostuukin  pääosin erilaisista hyönteisistä. Erityisesti   sirkat   ja   torakat   antavat metsästysvaistoisellelle   liskolle töitä.  Sirkat  ja  torakat  ovat lisäksi  sopivan  proteiinipitoisia.

Hyönteisten   ohella   voidaan harvemmin  tarjota  pieniä  sisäelinten  paloja  ja  hiirenpinkkejä.    Laji  syö  myös  kasvispohjaista ruokaa, kuten kukkien kukintoja, hedelmiä  ja  raastettua  porkkanaa.      Liskot   ruokitaan   päivittäin, mutta  1-2  paastopäivää  viikossa voidaan pitää. 

Kerran-pari   viikossa   ruokaan lisätään  vitamiinivalmistetta  ja kalsiumia  joka  ruokinnalla.  Ruokaeläimet  on  syötettävä  hyvin ennen ruokintaa.

MUUTA

Matelijat  eivät  odota  hoitajaltaan  yhteisiä  seurusteluhet-kiä.  Liiallinen  käsittely  saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa  niille  stressiä,  josta saattaa  seurata  ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia.      

Jos lisko lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai on sairaan oloinen, ota yhteyttä eläinääkäriin ja/tai eläimen myyjään. 

Huolehdi  hygieniasta,  monet matelijat saattavat kantaa luonnollisena  suolistobakteerinaan salmonellabakteeria.

© Faunatar-ketju

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>