Kaijaset

Kaijaset

Agapornis sp.

Kaijaset ovat alkujaan kotoisin Afrikasta, Saharan eteläpuolen savanneilta. Muutamaa lajia tavataan muualtakin, mm. Agapornis winderniana elää Afrikan keskiosien sademetsissä ja A. cana Madagaskarilla.
Lemmikkilinnuista yleisimmin Suomessa pidettyjä kaijasia ovat viktoriankaijanen A.fischeri, naamiokaijanen A.personata ja ruusukaijanen A. roseicollis.

Kaijaset ovat seurallisia ja touhukkaita lintuja, joiden puuhailua on mielenkiintoista seurata. Seurallisen luonteensa vuoksi ei kaijasia tulisi pitää yksin, vaan lintuja tulee hankkia pariskunta.

Kokoa kaijasille kertyy lajista riippuen noin 10-15 cm ja elinikää noin 10-15 vuotta.

HÄKKI
Liian isoa häkkiä ei voi hankkia. Villit kaijaset lentävät kymmeniä kilometrejä päivässä etsiessään ruokaa ja myös kesyjen lintujen on saatava lentää.
Suositeltavin häkki on suuri lentohäkki, jossa linnut mahtuvat kunnolla lentämään. Lentohäkki, toiselta nimeltään aviaaro, on viisainta rakentaa itse teräsverkkoa tai häkkielementtejä käyttäen.
Lemmikkieläinliikkeissä myytävät lintuhäkit sopivat kaijasille myös, tällöin minimikoko pariskunnan häkille on 100 x 50 x 80 cm, kunhan linnuilla on mahdollisuus lentää myös häkin ulkopuolella. Mikäli lintuja hankitaan useita pareja, on häkin luonnollisesti oltava suurempi tai jokaiselle parille on järjestettävä omat tilansa.
Varmista häkin riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Häkki sijoitetaan huoneistossa ainakin pöydän korkeudelle, lintuhäkin paikka ei ole lattialla. Häkki sijoitetaan vedottomaan, valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Linnuista on mukava tarkkailla perheenjäsenten toimia, mutta ne kaipaavat omaakin rauhaa, joten huoneiston levottomin paikka ei ole suositeltava.

LENNÄTYS
Lintujen olisi hyvä päästä päivittäin lentämään vapaana huoneistossa, etenkin jos häkki on hankittu aivan minimimittojen mukaan, sillä häkissä pidettynä nämä touhukkaat linnut saattavat masentua ja stressaantua. Kun lennätät kaijasia huoneistossa vapaana, huomioi ainakin seuraavat vaaratilanteita aiheuttavat seikat:
-Kissat ja muut kotieläimet
-Kuuma liesi
-Avonaiset vesiastiat (esim.tiskiallas tai wc), joihin lintu voi hukkua
-Myrkylliset huonekasvit
-Avonaiset ikkunat / ulko-ovet
-Sähköjohdot

TARVIKKEET
Häkkiin sijoitetaan useita orsia, varoen kuitenkin täyttämästä häkkiä liikaa. Paras orsimateriaali on puu, sillä linnut myös nakertelevat orsia mielellään. Lehtipuiden oksat sopivat linnuille hyvin, sillä eripaksuisilla orsilla istuskelu on oivaa voimistelua lintujen jalkalihaksille.
Orret voi kiinnittää häkin seiniin, mutta silloin orret eivät liiku. Luonnonmukaisemman tuntuista olisi, jos orret liikkuisivat. Voit siis kiinnittää osan orsista metallisella ketjulla kattoon, jolloin ne heiluvat kuin puun oksat tuulessa. Tämä heiluriliike kehittää lintujen tasapainoaistia, jota ne tarvitsevat lentäessäänkin.
Orsista ainakin osa on hyvä päällystää ns. orsipaperilla (hiekkapaperi tähän tarkoitukseen). Kun linnut istuvat orsilla, niiden kynnet osuvat paperiin ja kuluvat. Hiekkapaperin sijaan tai sen lisäksi voit laittaa häkkiin ns. pedikyyriorsia, jotka myös helpottavat kynsien kulumista. Tarkkaile silti kynsiä, ne saattavat kasvaa liian pitkiksi, jolloin kynsiä tulee lyhentää eläinten kynsisaksilla. Liian pitkät kynnet saattavat tarttua kiinni esim. kankaaseen, jolloin pahimmassa tapauksessa linnun varvasluu voi murtua.

Linnuille myytäviä leluja on lemmikkieläinliikkeissä paljon. Kaijasilla on vahva nokka ja ne kaipaavatkin runsaasti erilaista nakerreltavaa. Lelut ovat linnuille hauskaa ajanvietettä. Vanhaan aikaan linnuille myytiin mm. peilejä, mutta peili tai muovilintu ei koskaan korvaa lajikumppania. Faunatar-myymälöissä lintujen peilejä tai muovisia tekolintuja ei myydä lainkaan, sillä näiden on todettu aiheuttavan linnulle stressiä.
Häkin pohjamateriaalina voi käyttää lintuhiekkaa, sanomalehteä tai lintujen hiekkapaperia, joka vaihdetaan uuteen ainakin kerran viikossa.
Häkkiin sijoitetaan useita eripaksuisia orsia, keinuja ja mielellään myös pystysuuntaisia kiipeilypuita tai köysileluja, joissa nämä linnut kiipeilevät taitavasti.

Häkissä on oltava lintujen vesipullo tai –kuppi, jonka vesi vaihdetaan päivittäin. Lisäksi tarvitaan kupit eri ruoille. Kaikki astiat pestään tarvittaessa sekä häkin siivouksen yhteydessä.
Häkin yläpuolelle on hyvä asentaa erityinen lintulamppu, joita myydään lemmikkieläinliikkeissä. Lintulamppu säteilee linnuille tärkeää UV-valoa sopivassa su-teessa. Polttimon tai putken käyttöikä on korkeintaan 12 kk. Valoa voi pitää päällä 10-12 h vuorokaudessa ja se sammutetaan yöksi.

Pesäpönttöjä ei häkissä kannata pitää muulloin kuin lintujen lisääntymisaikaan, sillä tarjolla olevat pesät innostavat linnut pesimään jatkuvasti, mikä rasittaa niitä turhaan.

RAVINTO
Kaijaset ovat kasvissyöjiä, joiden perusruokaa on lemmikkieläinliikkeissä myytävä siemenseos ja/tai pelletit.
Siemenseosta ja/tai pellettejä tulee olla linnuilla jatkuvasti tarjolla.
Lisäksi tarjotaanpäivittäin tuoreruokaa kuten ituja, kasviksia, yrttejä, luonnonkasveja, hedelmiä, marjoja ja silmuja. Linnuille voi myös idättää vehnää ja kauraa.
Tuoreruoka on hyväksi lintujen terveydelle, lisäksi linnut saavat kivaa puhaa, kun tarjolla on vaikkapa kokonainen yrttiruukku revittäväksi.
Voimaruoka on kananmunasta, hunajasta, hirssistä ja muista ravintoaineista koostuva vitamiiniruoka, jota voi tarjota linnulle jatkuvasti. Erityisen tärkeää se on nuorelle, sulkasatoiselle, munivalle tai sairaalle linnulle.
Linnuille haitallisia ruokia ovat mm. kaakao, suklaa, kahvi, avokado, alkoholi, raparperi, vihreät perunat sekä kaikki maustettu, suolainen, sokerinen tai rasvainen ruoka.
Linnut, joita ympäri vuoden ruokitaan monipuolisesti saavat ravinnostaan kaikki välttämättömät vitamiinit, kivennäis-, ja hivenaineet.
Nokkakivi tulisi pitää aina saatavilla.
Sulkasadon ja pesinnän aikaan linnuille voi antaa ylimääräisen vitamiinikuurin.
Lisätietoa kaijasten ruokinnasta voi kysyä Faunattaren koulutetulta henkilökunnalta.

PERUSHOITO
Päivittäin vaihdetaan juomavesi ja laitetaan uusi tuoreruoka.
Siemenkupit käydään läpi ja siementen päältä poistetaan tyhjät kuoret. Kupit täytetään tarvittaessa.
Myös linnun kuntoa tarkkaillaan päivittäin. Höyhennyksen tulee olla puhdas ja tasainen, jalat puhtaat, ulosteet normaalit. Linnun tulee olla pirteä ja valpas, sen tulee myös syödä ja juoda hyvin.
Viikoittain puhdistetaan häkki. Häkin pohjamateriaali vaihdetaan puhtaaseen. Orret, häkin kalterit, kupit ja lelut puhdistetaan. Muutaman kerran vuodessa on hyvä käyttää pesuun desinfiointiainetta (esim. VirkonS) ja vaihtaa luonnonorret kokonaan uusiin.

SULKASATO
Linnuilla on sulkasato keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Lintujen höyhenpeite uusiutuu sulkasadon yhteydessä 4-6 viikossa, mutta mikäli höyhennys jää puutteelliseksi tai uudet höyhenet ovat hauraita saattaa syynä olla yksipuolinen ravinto.

LISÄÄNTYMINEN
Kaijasten sukupuolten tunnistaminen on vaikeaa, sillä linnuilla ei ole ulkoisia sukupuolieroja. Ainoa tapa olla täysin varma lintujen sukupuolesta on DNA-testaus.
Joskus sattuu, että pesintää yrittää kaksi saman sukupuolen lintua. Ongelma havaitaan viimeistään siitä, että munia ei tule yhtään (= molemmat koiraita) tai munia tulee tuplamäärä, n. 12 kpl (= molemmat naaraita).
Pesivän pariskunnan tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia, sillä munien haudonta ja poikasten hoito on raskasta.
Pesinnän onnistumiseen vaikuttaa myös ilmankosteus, jonka tulisi olla vähintään 60 %, jotta linnut pesivät.
Linnut pesivät pönttöön. Pöntön ihanteelliset mitat ovat 20 x 20 x 30 cm. Pesän pohjan ne vuoraavat paperisuikaleilla, oljilla ja muilla tarjotuilla materiaaleilla.
Kaijaset munivat yleensä 4-6 munaa. Munia ei munita saman päivän aikana, vaan päivän, kahden välein. Joskus ensimmäisen ja viimeisen munan välillä saattaa olla eroa jopa pari viikkoa, tästä syystä poikasissa saattaa olla huomattavia ikä-ja kokoeroja. Haudonta kestää 21-26 vuoro-kautta.
Poikaset lähtevät pesästä 5-6 viikkoisina.
Emo ruokkii poikasiaan vielä jonkin aikaa, vaikkakin poikaset jo osaavat itse syödä samaa ruokaa kuin aikuisetkin.
Pesintäaikana on syytä huolehtia lintujen vitamiinien ja kalkin saannista erityisen hyvin.
Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli lintu näyttää sairaalta, ei syö tai käyttäytyy omituisesti, on otettava viivyttelemättä yhteyttä eläimen myyjään ja/tai eläinlääkäriin. Lintujen nopean aineenvaihdunnan takia sairaudet etenevät nopeasti, joten hoitotoimet on aloitettava heti oireiden ilmestyttyä. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät lintujen hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

© 2020 Faunatar