Naurukyyhky

Naurukyyhky

eli Jaavan naurukyyhky
Streptopelia sp.

Lemmikkinä pidettävän naurukyyhkyn alkuperä ei ole varmasti selvillä. Nykyisin kuitenkin epäillään sen polveutuvat saharantunturikyyhkystä. Naurukyyhkyt eivät ole saaneet samanlaista suosiota, kuin monet muut lemmikkilinnut, vaikka ne ovatkin erittäin sosiaalisia ja kesyyntyvät helposti. Ehkäpä parantuva saatavuus muuttaa tilannetta.

Naurukyyhky nimellä myydään Suomessa sekä turkinkyyhkyn (Streptopelia decaocto) että saharantunturikyyhkyn (Streptopelia roseogrisea) jälkeläisiä. Nämä kaksi lajia muistuttavat toisiaan hyvin paljon ja ne myös lisääntyvät keskenään, joten lemmikkinä pidettävät naurukyyhkyt saattavat olla hyvinkin sekavan perimän lintuja. Lemmikkilintuna pidettävät saharantunturikyyhkyt luetaan joissain lähteissä omaksi alalajikseen Streptopelia roseogrisea risoria, joissain lähteissä kyseessä väitetään olevan täysin oman lajinsa Streptopelia risoria. Toripuluun naurukyyhkyjä ei kuitenkaan tule sekoittaa. "Pulun" eli kesykyyhkyn kantamuoto on kalliokyyhk (Columba livia).

Naurukyyhkyjen koko vaihtelee 23 ja 28 cm välillä. Värimuotoja on olemassa useita, varsinkin USA:ssa erilaisia värimuotoja on tarjolla jo useita kymmeniä. Suomessa myydään ns. normaalia, jolla väritys vaaleanruskea ja kaulassa musta kaularengas. Myös valkoista ja albiinoa on tarjolla, vaikkakin puhdas albiino on harvinainen.

Luonnossa kyyhkyjen elinikä on lyhyt, jopa alle 2 vuotta, mutta lemmikkinä ne elävät helposti 12-15-vuotiaiksi eivätkä yli 20-vuotiaatkaan linnut ole harvinaisuuksia.
Luonteeltaan naurukyyhkyt ovat uteliaita, touhukkaita ja seurallisia. Tämän takia lintuja tuleekin hankkia vähintään kaksi.
Naurukyyhkyn lauluääni on varsinkin uroskyyhkyille tavanomainen kujerrus "cuk‐cu‐duu". Innostuessaan kyyhkyt käyttävät naurua muistuttavaa kotkotustakin.

MUITA LAJEJA
Naurukyyhky lienee yleisin lemmikkikyyhky, mutta muitakin kyyhkylajeja pidetään lemmikkinä.
Riikinkukkokyyhky on naurukyyhkyä hieman kookkaampi. Nimensä kyyhky on saanut tuuheasta pyrstöstään, jota lintu voi kannatella riikinkukkomaisesti pystyasennossa. Riikinkukkokyyhkyn hoito vastaa hyvin pitkälle naurukyyhkyn hoitoa.

Timanttikyyhky on alkujaan Autraliasta kotoisin oleva, naurukyyhkyä oleellisesti pienempi kyyhkylaji. Perusväri lajilla on sinisenharmaa, siivissä valkoisia pieniä täpliä. Timanttikyyhkyn hoitoa voisi verrata seeprapeipon hoitoon.

Suomessa harrastetaan myös viestikyyhkyjä, jolloin kyyhkyslajina on kesykyyhky, Columba livia domestica.

NAURUKYYHKYN PITOPAIKKA
Linnut on luotu lentämään! Liian isoa häkkiä ei voi hankkia; naurukyyhkyt ovat erittäin rohkeita ja taitavia lentäjiä. Lemmikkilintujenkin on saatava lentää. Suositeltavin häkki on suuri lentohäkki, jossa linnut mahtuvat kunnolla lentämään. Tällainen ns. lentohäkki on viisainta rakentaa itse teräsverkkoa tai häkkielementtejä käyttäen. Jonkinlainen minimikoko häkille on 100 x 60 x 75 cm, mikäli linnut saavat olla jatkuvasti tai useita tunteja päivässä vapaana. Mikäli lintuja hankitaan useita pareja, on häkin luonnollisesti oltava suurempi tai jokaiselle parille järjestettävä omat tilansa. Varmista häkin riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta. Häkki sijoitetaan huoneistossa ainakin pöydän korkeudelle, lintuhäkin paikka ei ole lattialla. Häkki sijoitetaan vedottomaan, valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Linnuista on mukava tarkkailla perheenjäsenten toimia, mutta ne kaipaavat omaakin rauhaa, joten huoneiston levottomin paikka ei ole suositeltava.

Kun lennätät kyyhkyjä huoneistossa vapaana, huomioi ainakin seuraavat vaaratilanteita aiheuttavat seikat:
- Kissat ja muut kotieläimet
- Kuuma liesi
- Avonaiset vesiastiat (esim. tiskiallas tai wc), joihin lintu voi hukkua
- Myrkylliset huonekasvit
- Avonaiset ikkunat / ulko-ovet
- Sähköjohdot

TARVIKKEET
Häkkiin sijoitetaan useita orsia, varoen kuitenkin täyttämästä häkkiä liikaa. Vaikka naurukyyhky ei suoranokkaisena nakertelekaan orsia, ovat luonnon oksat ja puuorret paras vaihtoehto orsimateriaaliksi, sillä eripaksuisilla orsilla istuskelu on oivaa voimistelua lintujen jalkalihaksille.

Orret voi kiinnittää häkin seiniin, mutta silloin orret eivät liiku. Luonnonmukaisemman tuntuista olisi, jos orret liikkuisivat. Voit siis kiinnittää osan orsista metallisella ketjulla häkin kattoon, jolloin ne heiluvat kuin puun oksat tuulessa. Tämä heiluriliike kehittää lintujen tasapainoaistia, jota ne tarvitsevat lentäessäänkin.

Orsista ainakin osa on hyvä päällystää ns. orsipaperilla (hiekkapaperi tähän tarkoitukseen). Kun linnut istuvat orsilla, niiden kynnet osuvat paperiin ja kuluvat. Hiekkapaperin sijaan tai sen lisäksi voit laittaa häkkiin ns. pedikyyriorsia, jotka myös helpottavat kynsien kulumista. Tarkkaile silti kynsiä, ne saattavat kasvaa liian pitkiksi, jolloin kynsiä tulee lyhentää pieneläinten kynsisaksilla. Liian pitkät kynnet saattavat tarttua kiinni esim. kankaaseen, jolloin pahimmassa tapauksessa linnun varvasluu voi murtua.

Linnuille myytäviä leluja on lemmikkieläinliikkeissä paljon. Lelut ovat linnuille hauskaa ajanvietettä, mutta on muistettava, ettei peili tai muovilintu koskaan korvaa lajikumppania. Faunatar-myymälöissä lintujen peilejä tai muovisia tekolintuja ei myydä lainkaan, sillä näiden on todettu aiheuttavan linnulle stressiä.

Häkin pohjamateriaalina voi käyttää lintuhiekkaa, sanomalehteä, lintujen hiekkapaperia, turvetta, purua, monenlaisia eri materiaaleja. Pohjamateriaali vaihdetaan uuteen ainakin kerran viikossa. Lisäksi häkissä tulee olla vesiautomaatti tai vesikuppi, jonka vesi vaihdetaan päivittäin. Ruokakuppeja tulee olla ainakin kolme: yksi perusruoalle, yksi voimaruoalle ja yksi lintuhiekalle. Kyyhkyt poimivat mielellään ruokaa myös maasta, joten osa kupeista voidaan hyvin sijoittaa häkin pohjalle.

Kyyhkyt nauttivat kylpemisestä ja niille tulisikin tarjota siihen mahdollisuus ainakin pari kertaa viikossa. Kylpyastiaksi sopii tukeva, kookas astia, esimerkiksi pesuvati. Pohjalle laitetaan vain muutama sentti vettä. On huolehdittava, etteivät linnut altistu kylvyn jälkeen vedolle, kosteana ne ovat erityisen herkkiä vilustumaan.

Lintuhäkin, tai lintujen mieluisimman oleskelupaikan päälle asennetaan lintulamppu, joka tuottaa sekä UVA- että UVB-säteilyä. Auringon luonnollista UV-sisältöä jäljittelevän valon käyttö on hyödyksi lintujen terveydelle, ja se auttaa lintuja näkemään ympäristönsä luonnollisemmassa valossa. Lintulamppu parantaa ruokahalua ja lisääntymiskäyttäytymistä, sekä edesauttaa erityisesti D3-vitamiinin muodostamista. Lamppu tulee asettaa maksimissaan noin 50 cm:n päähän linnusta, kuitenkin niin ettei se pääse koskettamaan lamppua ja pääsee halutessaan varjoisaan paikkaan.
Tasaisen UV-säteilyn aikaansaamiseksi lamppu kannattaa vaihtaa noin vuoden välein.

PERUSHOITO
Päivittäin vaihdetaan juomavesi ja laitetaan uusi tuoreruoka. Siemenkupit käydään läpi ja siementen päältä poistetaan tyhjät kuoretja kupit täytetään tarvittaessa.
Myös linnun kuntoa tarkkaillaan päivittäin. Höyhennyksen tulee olla puhdas ja tasainen, jalat puhtaat, ulosteet normaalit. Linnun tulee olla pirteä ja valpas, sen tulee myös syödä ja juoda hyvin. Viikoittain, tai tarvittaessa, puhdistetaan häkki: pohjamateriaali vaihdetaan puhtaaseen, orret, häkin kalterit, kupit ja lelut puhdistetaan.
Muutaman kerran vuodessaon hyvä käyttää pesuun desinfiointiainetta (esim. VirkonS) ja vaihtaa luonnonorret kokonaan uusiin.

RAVINTO
Kyyhkyt ovat pääosin siemensyöjiä, mutta lisäksi niille tulee tarjota kasviksia ja hieman hyönteisiäkin. Kyyhkyille on olemassa omat ruokasekoituksensa, mutta ruoan voi sekoittaa itsekin yhdistelemällä esim. undulaatin tai peipon siemenseosta, hamppua, hirssiä, murskattua maissia, kauraa, ohraa, vehnää sekä hyönteissyöjälintujen ruokaseosta.
Lisäksi tarjotaan päivittäin tuoreruokaa, kuten ituja, kasviksia, yrttejä, luonnonkasveja, hedelmiä, marjoja ja silmuja. Linnuille voi myös itseidättää vehnää ja kauraa. Tuoreruoka on hyväksi lintujen terveydelle, lisäksi se tarjoaa mukavaa tekemistä, kun tarjolla on vaikkapa kokonainen yrttiruukku revittäväksi.
Kyyhkyt syövät mielellään myös pieniä hyönteisiä, kuten matoja ja sirkkoja, joita voikin tarjota muutaman kerran viikossa. Hyönteiset voi tarjota kuivattuina tai elävinä - saat näitä Faunatar-myymälöistä.
Voimaruoka on kananmunasta, hunajasta, hirssistä ja muista ravintoaineista koostuva vitamiiniruoka, jota voi tarjota linnulle jatkuvasti. Erityisen tärkeää se on nuorelle, sulkasatoiselle, munivalle tai sairaalle linnulle.
Simpukankuorirouhe, seepiansuomu tai jokin muu kalkinlähde tulee kyyhkyillä olla saatavillaan jatkuvasti.
Kyyhkyt ovat suoranokkia ja nielevät ruokansa joko kokonaan tai osittain kokonaisena, ne eivät siis kuori siemeniä ennen syömistä kuten koukkunokkaiset linnut. Tästä ja ruoan korkeasta kuitupitoisuudesta johtuen ne tarvitsevat läpi elämänsä linnuille sopivaa ruoansulatushiekkaa eli grittiä, joka hienontaa ruoan niiden vatsassa.
Linnuille haitallisia ruokia ovat mm. kaakao, suklaa, kahvi, avokado, alkoholi, raparperi, vihreät perunat sekä kaikki maustettu,suolainen, sokerinen tai rasvainen ruoka. Linnut, joita ympäri vuoden ruokitaan monipuolisesti tuoreruoalla saavat ravinnostaan kaikki välttämättömät vitamiinit, sekä kivennäis- ja hivenaineet. Sulkasadon ja pesinnän aikaan linnuille voi antaa ylimääräisen vitamiinikuurin. Lisätietoa kyyhkyjenruokinnasta voit kysyä Faunatar-myymälästä.

SULKASATO
Linnuilla on sulkasato keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Lintujen höyhenpeite uusiutuu sulkasadon yhteydessä 4-6 viikossa, mutta mikäli höyhennys jääpuutteelliseksi tai uudet höyhenet ovat hauraita, saattaa syynä olla yksipuolinen ravinto.

LISÄÄNTYMINEN
Naurukyyhkyjen sukupuolten määritys ei ole aivan niin helppoa kuin monen muun linnun. Suurimmat erot löytyvät lintujen käyttäytymisestä: uros kosiskelee naarastaan kujertelemalla, kumartelemalla ja "tanssien", vaikkakin joskus myös naaraat kujertelevat innostuessaan. Naaraat ovat yleensä koiraita sirompia ja mahdollisesti myös pienikokoisempia. Värityksissä ei sukupuolten välillä ole eroja.

Sukukypsiksi kyyhkyt tulevat noin 6-8 kuukauden iässä. Pesivän pariskunnan tulee olla terve ja hyväkuntoinen, sillä munien haudonta ja poikasten hoito on raskasta.

Pesäksi soveltuu tukeva astia häkin lattialla tai häkin seinustalla. Vaikka kyyhkyt ovat melko lahjattomia pesänrakentajia, voi niille materiaaliksi tarjota mm. kuivattua heinää, olkea ja ohuita, lyhyehköjä puutikkuja. Kyyhkynaaras munii yhdestä kahteen kiiltävän valkoista munaa kerrallaan. Munien koko on noin 2/3 golfpallosta. Munia haudotaan 12-18 vuorokautta. Pariskunta hoitaa poikasia yhdessä ruokkien niitä kupujensa seinämistä erittyvällä kupumaidolla. Jyväkuppi (ja vesikuppi) on hyvä sijoittaa poikasten ulottuville, sillä kun poikaset ovat noin 1,5 viikon ikäisiä alkavat emolinnut opettamaan niitä jyvien syömiseen. Sopivia si-menseoksia ovat mm. peipoille ja kanarialinnuille tarkoitetut, pienikokoiset jyvät.

Poikaset lähtevät pesästä hieman alle kuukauden iässä ja tulevat luovutusikäisiksi, kun tästä on kulunut muutama viikko.

Pesintäaikana on syytä huolehtia lintujen vitamiinien ja kalkin saannista erityisen hyvin. Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli lintu näyttää sairaalta, ei syö tai käyttäytyy omituisesti,on otettava viivyttelemättä yhteyttä eläimen myyjään ja/tai eläinlääkäriin. Lintujen nopean aineenvaihdunnan takia sairaudet etenevät usein nopeasti, joten hoitotoimet on aloitettava heti oireiden ilmestyttyä. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät lintujen hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

© 2020 Faunatar