Seeprapeippo

Seeprapeippo

Taeniopygia guttata
Englanniksi:
Zebra finch

Vilkkaat seeprapeipot ovat suosittuja lemmikkilintuja, eikä ihme; näiden pienien peippojen touhuja on mielenkiintoista seurata.
Alkujaan seeprapeippo on kotoisin Australiasta, jossa se elää suurissa parvissa ruohikko-ja viljelysmailla. Seeprapeipot ovat sosiaalisia ja touhukkaita lintuja, seurallisen luonteensa vuoksi ei seeprapeippoa tulisikaan pitää yksin, vaan lintuja tulee hankkia pariskunta. Joskus urokset nahistelevat keskenään, joten viisain on hankkia yksi uros ja yksi tai useampi naaras.

Seeprapeippo ei välitä niinkään ihmisen seurasta kuin lajikumppanista, eivätkä ne yleensä juurikaan kesyynny.
Kooltaan seeprapeippo on noin 12 cm.
Elinikää kertyy 6-10 vuotta.

PITOPAIKKA
Linnut on luotu lentämään - liian isoa häkkiä et voi hankkia. Villit seeprapeipot lentävät pitkiä matkoja päivässä etsiessään ruokaa. Myös häkissä elävien lintujen on saatava lentää.
Koska seeprapeipot eivät juurikaan kesyynny, niiden vapaana lennättäminen voi olla hankalaa, joten häkin on oltava niin iso, että ne voivat siellä lentää. Tällainen ns. lentohäkki on viisainta rakentaa itse teräsverkkoa tai häkkielementtejä käyttäen. Lemmikkieläinliikkeissä myytävät lintuhäkit sopivat seeprapeipoille myös, mikäli minimikoko on esim. 90 x 50 x 60 cm. Mikäli lintuja hankitaan useita, on häkin luonnollisesti oltava suurempi. Varmista häkin riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Jos pidät seeprapeippoja huoneistossa vapaana, huomioi ainakin seuraavat vaaratilanteita aiheuttavat seikat:
- Kissat ja muut kotieläimet
- Kuuma liesi
- Avonaiset vesiastiat (esim. tiskiallas tai wc), joihin lintu voi hukkua
- Myrkylliset huonekasvit
- Avonaiset ikkunat / ulko-ovet
- Sähköjohdot.

Häkki sijoitetaan huoneistossa ainakin pöydän korkeudelle, lintuhäkin paikka ei ole lattialla. Häkki sijoitetaan vedottomaan, valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Linnuista on mukavaa tarkkailla perheenjäsenten toimia, mutta kaipaavat omaakin rauhaa, joten huoneiston levottomin paikka ei ole suositeltava.

TARVIKKEET
Häkkiin sijoitetaan useita orsia, varoen kuitenkin täyttämästä häkkiä liikaa. Paras orsimateriaali on puu. Lehtipuiden oksat sopivat linnuille hyvin, sillä eripaksuisilla orsilla istuskelu on oivaa voimistelua lintujen jalkalihaksille. Orret voi kiinnittää häkin seiniin, mutta silloin orret eivät liiku. Luonnonmukaisemman tuntuista olisi, jos orret liikkuisivat. Voit siis kiinnittää osan orsista metallisella ketjulla häkin kattoon, jolloin ne heiluvat kuin puun oksat tuulessa. Tämä heiluriliike kehittää lintujentasapainoaistia, jota ne tarvitsevat lentäessäänkin. Orsista ainakin osa on hyvä päällystää ns. orsipaperilla (hiekkapaperi tähän tarkoitukseen). Kun linnut istuvat orsilla, niiden kynnet osuvat paperiin ja kuluvat. Hiekkapaperin sijaan tai sen lisäksi voit laittaa häkkiin ns. pedikyyriorsia, jotka myös helpottavat kynsien kulumista. Tarkkaile silti kynsiä, ne saattavat kasvaa liian pitkiksi, jolloin kynsiä tulee lyhentää pieneläinten kynsisaksilla. Liian pitkät kynnet saattavat tarttua kiinni esim. kankaaseen, jolloin pahimmassa tapauksessa linnun varvasluu voi murtua.

Linnuille myytäviä leluja on lemmikkieläinliikkeissä paljon. Ne ovat hauskaa ajanvietettä, mutta on muistettava, ettei peili tai muovilintu koskaan korvaa lajikumppania. Faunatar-myymälöissä lintujen peilejä tai muovisia tekolintuja ei myydä lainkaan, sillä näiden on todettu aiheuttavan linnulle stressiä.

Häkin pohjamateriaalina voi käyttää lintuhiekkaa, sanomalehteä tai lintujen hiekkapaperia, joka vaihdetaan uuteen ainakin kerran viikossa. Häkkiin sijoitetaan useita eripaksuisia orsia, keinuja ja mielellään myös pystysuuntaisia kiipeilypuita tai köysileluja, joissa nämä linnut kiipeilevät taitavasti. Häkissä on oltava lintujen vesipullo tai kuppi, jonka vesi vaihdetaan päivittäin. Lisäksi tarvitaan kupit eri ruoille ja ruoansulatushiekalle. Kaikki astiat pestään tarvittaessa, jos ne likaantuvat, sekä häkin siivouksen yhteydessä.

Seeprapeipot nauttivat silloin tällöin esim. kukkasumuttimella sumuttelusta ja ne myös kylpevät mielellään, joten kylpyastiaa voi pitää tarjolla säännöllisesti. On huolehdittava, etteivät linnut altistu kylvyn jälkeen vedolle, kosteana ne ovat erityisen herkkiä vilustumaan.

Lintuhäkin, tai lintujen mieluisimman oleskelupaikan päälle asennetaan lintulamppu, joka tuottaa sekä UVA- että UVB-säteilyä. Auringon luonnollista UV-sisältöä jäljittelevän valon käyttö on hyödyksi lintujen terveydelle, ja se auttaa lintuja näkemään ympäristönsä luonnollisemmassa valossa. Lintulamppu parantaa ruokahalua ja lisääntymiskäyttäytymistä, sekä edesauttaa erityisesti D3-vitamiinin muodostamista. Lamppu tulee asettaa maksimissaan noin 50 cm:n päähän linnusta, kuitenkin niin ettei se pääse koskettamaan lamppua ja pääsee halutessaan varjoisaan paikkaan.
Tasaisen UV-säteilyn aikaansaamiseksi lamppu kannattaa vaihtaa noin vuoden välein.

Pesiä ei häkissä kannata pitää muulloin kuin lintujen lisääntymisaikaan, sillä tarjolla olevat pesät innostavat linnut pesimään jatkuvasti, mikä rasittaa niitä.

PERUSHOITO
Päivittäin vaihdetaan juomavesi ja laitetaan uusi tuoreruoka. Siemenkupit käydään läpi ja siementen päältä poistetaan tyhjät kuoret ja kupit täytetään tarvittaessa. Myös linnun kuntoa tarkkaillaan päivittäin. Höyhennyksen tulee olla puhdas ja tasainen, jalat puhtaat, ulosteet normaalit. Linnun tulee olla pirteä ja valpas, sen tulee myös syödä ja juoda hyvin.

Viikoittain puhdistetaan häkki. Häkin pohjamateriaali vaihdetaan puhtaaseen. Orret, häkin kalterit, kupit ja lelut puhdistetaan.

Muutaman kerran vuodessa on hyvä käyttää pesuun desinfiointiainetta (esim.VirkonS) ja vaihtaa luonnonorret kokonaan uusiin.

RAVINTO
Seeprapeipot ovat pääasiassa kasvissyöjiä, joiden perusruokaa on peipoille tarkoitetut siemenseokset ja/tai pelletit - saat näitä Faunatar-myymälöistä. Siemenseosta ja/tai pellettejä tulee olla linnuilla jatkuvasti tarjolla. Lisäksi tarjotaan mieluiten päivittäin tuoreruokaa, kuten ituja, kasviksia, yrttejä, luonnonkasveja, hedelmiä, marjoja ja silmuja. Linnuille voi myös itse idättää vehnää ja kauraa. Tuoreruoka on hyväksi lintujen terveydelle, lisäksi se tarjoaa mukavaa tekemistä, kun tarjolla on vaikkapa kokonainen yrttiruukku revittäväksi.
Voimaruoka on kananmunasta, hunajasta, hirssistä ja muista ravintoaineista koostuva vitamiiniruoka, jota voi tarjota linnulle jatkuvasti. Erityisen tärkeää se on nuorelle, sulkasatoiselle, munivalle tai sairaalle linnulle.
Suoranokkaiset linnut nielevät ruokansa joko kokonaan tai osittain kokonaisena, niillähän ei ole silppurina toimivaa koukkunokkaa, kuten papukaijoilla. Tästä syystä ne syövät ruoansulatushiekkaa, joka hienontaa ruoan niiden vatsassa. Ruoansulatushiekka pidetään omassa kupissaan, josta linnut sitä tarvittaessa käyvät ottamassa. Linnut, joita ympäri vuoden ruokitaan monipuolisesti tuoreruoalla saavat ravinnostaan kaikki välttämättömät vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet. Nokkakivi tulisi pitää aina saatavilla. Sulkasadon ja pesinnän aikaan linnuille voi antaa ylimääräisen vitamiinikuurin.

Lisätietoja seeprapeippojen ruokinnasta voit kysyä Faunatar-myymälästä.

SULKASATO
Linnuilla on sulkasato keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Lintujen höyhenpeite uusiutuu sulkasadon yhteydessä 4-6 viikossa, mutta mikäli höyhennys jää puutteelliseksi tai uudet höyhenet ovat hauraita saattaa syynä olla liian yksipuolinen ravinto.

LISÄÄNTYMINEN
Täysikasvuisten koirasseeprapeippojen poskissa on yleensä punaiset läiskät, joita naarailla ei ole, joten sukupuolten tunnistaminen on verraten helppoa.

Pesivän pariskunnan tulee olla terve ja hyväkuntoinen, sillä munien haudonta ja poikasten hoito on raskasta. Lisävitamiinien ja kalkin antaminen pesinnän aikana onkin tärkeää.

Seeprapeipot tulevat sukukypsiksi hyvin nuorina, jopa 3 kk ikäisinä, mutta ensimmäisen pesinnän on suositeltavaa antaa tapahtua vasta kun linnut ovat lähemmäs 9 kk ikäisiä.

Seeprapeipot pesivät helposti ja ne kelpuuttavat pesäkseen lähes minkälaisen pesän tahansa, ne saattavat pesiä jopa ruokakuppiinsa! Joskus pesintää pitää rajoittaa poistamalla munitut munat, sillä jatkuva haudonta ja poikasten hoito ei ole linnuille terveellistä. Korkeintaan kolme poikuetta vuodessa on suositeltavaa.

Seeprapeipot munivat yleensä 4-6 munaa. Munia ei munita saman päivän aikana, vaan päivän, kahden välein. Joskus ensimmäisen ja viimeisen munan välillä saattaa olla eroa jopa pari
viikkoa. Tästä syystä poikasissa saattaa olla huomattavia ikä-ja kokoeroja. Haudonta alkaa naaraan munittua toisen munansa ja kestää pari viikkoa.

Poikasten luovutusikä alkaa, kun pesinnän alkamisesta on kulunut 2-3 kuukautta.

Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli lintu näyttää sairaalta, ei syö tai käyttäytyy omituisesti, on otettava viivyttelemättä yhteyttä eläimen myyjään ja/tai eläinlääkäriin. Lintujen nopean aineenvaihdunnan takia sairaudet etenevät usein nopeasti, joten hoitotoimet on aloitettava heti oireiden ilmestyttyä. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät lintujen hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

© Faunatar-ketju.

© 2020 Faunatar