Maaboat

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

MAABOAT
Candoia sp.
Engl. Ground Boas

Candoia-sukuun kuuluu kolme pientä ja omintakeisen näköistä lajia, joiden pitäminen terraario-eläimenä ei Suomessa ole kovin yleistä lajien huonon saatavuuden vuoksi.  Makkaramainen ulkonäkö, passiivinen olemus, tempperamenttinen luonne ja usein sangen yksinkertainen väritys ei tee lajeille kunniaa, sillä kaikesta huolimatta Candoia-suku on sangen mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen.  Näin varsinkin sille harrastajalle, joka haluaa tutustua hieman erikoisempiin lajeihin.

Candoia-suvun lajit  ovat Candoia  carinata  (kaksi ala-lajia: C.c.carinata jaC.c.paulsoni), Candoia   bibroni (kaksi alala-jia: C.b.bibroni ja C.b. australis) ja Candoia aspera. Näistä  kookkain  on  Fiji  Island boa, Candoia  bibroni  bibroni, jonka  naaraat  saattavat  saavuttaa  jopa  200  cm  pituuden. Muut    suvun    lajit    jäävät huomattavasti    pienemmiksi, esimerkkinä   Papuan   maaboa Candoia  aspera,  jonka  urokset harvoin  ylittävät  50  cm  ja naaraatkin  harvoin  yltävät  90 cm pituuteen. 

Pienestä  koostaan huolimatta maaboat ovat pitkäikäisiä ja saattavat elää yli 20 vuotta.

HABITAATTI

Candoia-maaboat  ovat  kotoisin hyvin  kosteilta  alueilta:  soilta, rämeiltä  ja  kosteista  metsistä. Usein   maaboia   kuvataankiin semi-akvaattisiksi.  Terraarion  ei kuitenkaan  tarvitse  olla  kuin suo,   mikäli   käärmeellä   on mahdollisuus  päästä  kylpemään kookkaaseen  vesi-astiaan  aina halutessaan.  Lisäksi  terraarioon voi  sijoittaa  kostealla  turpeella täytetyn kaiveluastian.  Varmista terraarion  riittävä  koko  ja olosuhteet ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.    

Maaboat kaipaavat omaa rauhaa,  jonka  voi  järjestää  piilopaikoilla   kuten   kaarnanpaloilla, kasvillisuudella ja luolilla.  Erillistä  valaistusta  terraarioon ei välttämättä tarvitse järjestää, mutta  sen  voi  toki  laittaa, kunhan  terraarioon  jää  hämäriäkin alueita. 

Terraarion peruslämpönä huoneenlämpö,   lämmittelyalueen lämpö  noin  +35  C.  Lämmittelyalueen     lämmönlähteenä toimii  hyvin  matelijoille  tarkoitettu,  terraarion  pohjalle  sijoitettava  lämpömatto,  sillä  maaboat  eivät  nimensä  mukaisesti juurikaan kiipeile. 

RAVINTO

Luonnossa Candoia-maaboat syövät sammakkoeläimiä, liskoja ja  pieniä  jyrsijöitä.  Joskus  terraarioeläimenä pidetyt maaboat ovat  ronkeleita  syömään,  mutta  ruokahalua  voi herätellä   silakalla.   Silakkaa voidaan  tarjota  sellaisenaan  tai silakan  tuoksua  voidaan  hieroa tarjottavaan    ruokaeläimeen.  Ruokaeläimiä  ei  Suomen  eläinsuojelulain  mukaisesti  saa tarjota käärmeelle elävinä.     
Erillisiä vitamiinilisiä ei tarvita, mikäli   tarjotut   ruokaeläimet ovat  terveitä,  oikein  säilytettyjä ja  syötetään  käärmeelle  kokonaisina.

NAHANLUONTI

Kasvaessaan  käärme  luo  useita kertoja nahkaansa. Onnistuneesta  nahanluonnista  kertoo  ehjä, läpikuultava  nahka  terraarion pohjalla. Koska Candoia-suku on kotoisin  erittäin  kosteilta  alueilta   saattaa   liian   kuivassa terraariossa  ilmetä  nahanluontiongelmia. Tällöin käärmeen oloa voidaan helpottaa pitämällä sitä litimärkien  sanomalehtipapereiden  tai  esim.  kosteiden  pyyhkeiden seassa, kunnes nahka on ”vetreytynyt” tarpeeksi lähteäkseen irti. Yleensä käärme itsekin hakeutuu kylpyyn ennen nahanluontia.  

KÄSITTELY

Candoia-suvun  käärmeet  eivät ole   sylieläimiä,   kuten   eivät muutkaan   matelijat. Candoia saattaa  häirittynä  puraistakin. Käärmeen  käsittelyä  tulee  siis välttää.    Liiallinen    käsittely aiheuttaa  monille  matelijoille stressiä,  josta  saattaa  seurata mm.  ruokahaluttomuutta.  Toki käärmettä  on  välillä  pakkokin käsitellä,    esim.    terraarion puhdistuksen  yhteydessä.  Tällöin  eläin  voidaan  siirtää  esim. muoviseen faunaboksiin odottelemaan, sylissä käärme ei viihdy.

LISÄÄNTYMINEN

Candoia-sukua   on   kasvatettu Suomessa  hyvin  vähän,  mutta USA:ssa Candoia  carinata  on suhteellisen tunnettu ja yleisesti  kasvatettu  laji.  Myös Candoia aspera  on  lisääntynyt  terraario-oloissa  toistuvasti.  Suvun  kaikki lajit synnyttävät eläviä poikasia, kanto-aika vaihtelee 165-195 vrk välillä. Noin 22 cm pituisia poika-sia syntyy 5-64 kpl. 

MUUTA

Jos käärme lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai  on sairaan oloinen, ota yhteyttä matelijoihin    perehtyneeseen eläinlääkäriin.     

Huolehdi  hygieniasta,  monet matelijat saattavat kantaa luonnollisena   suolistobakteerinaan salmonellabakteeria.

© Faunatar

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: uhanalaiset eläimet ja lainsäädäntö
Osa lemmikkieläimiksi myytävistä eläinlajeista on luonnossa uhanalaisia. Kun lemmikiksi ollaan hankkimassa tällaista lajia, tai kun tällaista lajia ollaan myymässä, on tärkeää tietää, kuinka tulee menetellä ja mitä kaikkia dokumentteja eläin mukaansa tarvitsee... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>