Faunattaren opintoryhmän ensimmäiset merkonomit valmistuivat

Faunatar tarjosi myymälähenkilöstölle mahdollisuuden osallistua liiketoiminnan kokonaisymmärrystä kehittävään koulutukseen, joka tähtäsi Liiketoiminnan perustutkinnon eli Merkonomin tutkinnon suorittamiseen. Kolmetoista Faunatar-ketjun työntekijää valmistui merkonomiksi Markkinointi-Instituutista tänä keväänä.

”Liikkeemme ovat erikoisliikkeitä, joten henkilöstön osaamisella on suuri merkitys. Marketit kilpailevat tarjonnallaan ja hinnallaan, me sen sijaan sillä, miten myyjä esittää asiat asiakkaalle. Asiakas hakee meiltä nimenomaan asiantuntemusta ja hyvää palvelua”, kuvaa Johanna Valo, Faunatar-ketjun toimitusjohtaja.

Suunnitellessaan koulutusvaihtoehtoja henkilöstölle Valon tavoitteena oli, että henkilöstö ymmärtäisi liiketalouden kokonaisuuden ja roolinsa siinä. ”Myyjillämme on palava intohimo ja valtavasti tietoa eläintenhoidosta. Tunnemme kultakalan optimaalisen ruokinnan ja hämähäkin nahanluonnin, mutta halusimme, että myös bisnesymmärrys osana kokonaisuutta nousee uusiin sfääreihin, ettei kukaan sano enää olevansa ’vain eläinkauppias tai eläinkaupan myyjä’. Jokainen puhuu ammatistaan kunnioittavammin, kun todella ymmärtää sen osana kokonaisuutta”, Valo perustelee.

Myynnillinen asenneharppaus

”Parasta oli irrottaa ajatukset myyntitiskin takaa ja päästä näkemään laaja kuva kaupan alasta sekä Faunattaren liiketoiminnasta. Oma itsetunto kasvoi ja ryhti koheni, kun huomasin omat vahvuuteni ja sain avaimia heikkouksien paikkaamiseen”, merkonomin paperit saanut Mira Manninen kertoo.
”Olen nyt rohkeampi myyjä sekä kriittisempi ja tarkempi sisäänostaja. Katson myymälää enemmän asiakkaan näkökulmasta. Ennen kaikkea, annan positiivisen ilmeen näkyä kaikessa työssäni.”

Virallinen todistus osaamisesta vie uralla eteenpäin

Faunatar-ketjulla on vuosien varrella ollut useita eri tapoja vaikuttaa eläinkaupan alan kehitykseen. Yhtenä merkittävänä asiana on henkilöstön koulutus. Jo vuonna 2002 ketjusta valmistuivat ensimmäiset eläinkauppiaaksi suuntautuneet eläintenhoitajat, joiden koulutus aloitettiin Faunatar-kauppiaiden toiveesta ja toteutettiin yhteistyössä Amiedu-koulutuskeskuksen kanssa. Tämäkin ammattitutkinto on edelleen voimissaan, kouluttajien keskuudessa vilahtelee nykyään myös Faunatar-ketjun kauppiaita, josta olemme erityisen iloisia. Tänä päivänä valtaosa ketjun vakituisesta henkilökunnasta on tuon koulutuksen suorittanut ja useita muitakin ammattitutkintoja henkilökunnalta löytyy, laidasta laitaan.
   Merkonomin tutkinnon suorittaminen tukee hienosti aiempaa koulutusta ja kokemuksia kaupan alalta, olikin merkittävää, että koulutuksen rinnalla oli mahdollista suorittaa virallinen ammatillinen tutkinto. ”Haluan nostaa työntekijöiden itsetuntoa ja saattaa heitä elämässä eteenpäin. On ihan eri asia saada opintojen päätteeksi todistus virallisesta tutkinnosta kuin vain jonkin valmennuksen suorittamisesta”, Valo sanoo.

Yrittäjä tukee

Markkinointi-instituutin asiakkuuspäällikkö Pirjo Hallipelto iloitsi, miten positiivisesti Faunatar-ketjun kauppiaat suhtautuivat myymälähenkilöstön kouluttamiseen. ”Heistä oli hienoa nähdä, miten työntekijät innostuvat työstään ja yrityksen asioista. Heitä lämmitti se, että työntekijä on kiinnostunut siitä, miten koko yrityksellä menee – ja mitä hän voisi tehdä, että menisi vielä paremmin.”
Kauppiaamme tukivat ja sitoutuivat henkilöstönsä opintoihin tiiviisti. ”He olivat merkonomiopiskelijoiden tukena. He ohjasivat ja arvioivat työssäoppimista eli antoivat säännöllistä palautetta opiskelijan kehittymisestä”, Hallipelto täsmentää.

Opiskelijamme saavat olla harmaatupsuisista lakeistaan ylpeitä. Onnea koko porukalle!

Kuvassa osa valmistuneista oppilaista ja kouluttajista, sekä Faunatar-ketjun toimitusjohtaja Johanna Valo.