Namumyrkkysammakko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

NAMUMYRKKYSAMMAKKO
Epipedobates anthonyi

Namumyrkkysammakko on pienehkö ja kirkasvärinen nuolimyrkkysammakkolaji. Suomenkielinen nimi juontaa juurensa sammakon minttukarkkia muistuttavasta ulkonäöstä.
Tässä ohjeessa käsitellään namumyrkkysammakon erityispiirteitä. Laajemman, nuolimyrkkysammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen saat lähimmästä Faunatar -myymälästäsi, tai voit lukea sen sivuiltamme TÄÄLLÄ>>

Namumyrkkysammakko kasvaa n. 1,9-2,7 cm pitkäksi. Se on pohjaväritykseltään punainen ja sen selässä on kolme vaaleaa   raitaa,   vaihtelua   yksilöiden kesken  on  jonkin  verran  ja  raidat  voivat olla myös sinertäviä tai vihertäviä.
Luonnossa   lajia   tavataan Ecuadorissa ja Perussa.
Laji  viihtyy  sademetsien  pohjakerroksissa   ja viettää   aikaa   pääasiassa maan tasalla tai matalassa kasvillisuudessa kiipeillen.
Namumyrkkysammakko  koiraat  sirkuttavat   usein   näkyvällä   paikalla   ja usean  koiraan  ääni  voi  nousta  melko kovaksikin.
Laji  on suhteellisen  rohkea  j asopii hyvin  aloittelevallekin  sammakkoharrastajalle.

TERRAARIO

Namumyrkkysammakot viihtyvät  hyvin ryhmissä. Ne ovat kuitenkin melko reviiritietoisia  ja  pienellekin ryhmälle (4-6 sammakkoa) olisi hyvä olla vähintään 45 x 60 x 45 cm kokoinen terraario,   mutta   mitä   suurempi,   sen   parempi.
Laji on melko taitava kiipeilijä, joten terraariossa  tulee  olla  kestäviä  kasveja, oksia ja muuta kiipeilytilaa, jossa sammakot  voivat  liikkua.
Namumyrkkysammakot  viihtyvät  parhaiten,  kun terraario tiheäkasvuiseksi sisustettu. 
Lajia  tavataan  luonnossa  usein  purojen  läheltä,  joten  jonkinlainen  vesielementti   niiden   terraariossa   olisi hyvä olla.

OLOSUHTEET

Nuolimyrkkysammakot  ovat kotoisin trooppisista  sademetsistä, mutta ne elävät   pääasiassa   sademetsien   pohjalla,  jossa  ilmakin  on  viileämpää. Sopiva lämpötila on 21-26 astetta. Terraarioon ei siis tarvitse laittaa erillistä lämmitystä,  mikäli  lämpötila  pysyy  sopivana.  Yöksi  lämpö  saa  laskea  muutaman asteen verran, noin 18-20 asteen tienoille. Namumyrkkysammakko kestää korkeampiakin lämpötiloja paremmin  kuin  moni  muu  nuolimyrkkysam-akkolaji, mutta sitäkään ei tule altistaa  liian  korkeille  lämpötiloille,  se  on sammakolle  stressaavaa.   Yli  28  asteen  lämpötilat  voivat  koitua  nopeastikin sammakoille kohtalokkaiksi.
Namumyrkkysammakot  tarvitsevat hyvin   korkean   ilmankosteuden   voidakseen  hyvin,  noin  75-95 %.  Liian  kuivassa sammakoiden aktiivisuus laskee ja ne alkavat piilotella enemmän.

LISÄÄNTYMINEN

Namumyrkkysammakot lisääntyvät terraario-olosuhteissakin    hyvin    helposti.  Jos  terraarion  olosuhteet  ovat kunnossa ja siellä asuu kumpaakin sukupuolta,  sammakot  alkavat  usein  lisääntyä ihan itsekseen. Laji  voi  tarvita  kuivan  lepojakson  lisääntymisinnon laukaisemiseksi, mutta lisääntyy usein ilmankin.
Sukupuolien   erottaminen etenkin nuorista  eläimistä  on  haastavaa,  eikä kovin    helppoa    aikuisistakaan    eläimistä. Usein naaraat ovat koiraita pyöreämpiä, mutta tämäkään ei aina pidä paikkaansa.
Sukukypsäksi namumyrkkysammakko  tulee  yleensä noin viiden-kahdeksan kuukauden iässä.
Naaraat voivat syödä toistensa munia,   jos   sammakoita   pidetään   ryhmässä.
Laji laskee  munansa mielellään  terraariossa oleviin bromelioihin, lehtikarikkeeseen  tai  kasvien  lehdille,  mutta lisääntymistä varten terraarioon laitetaan esimerkiksi  filmipurkkeja,  jotka sijoitetaan   hieman maanpinnan   yläpuolelle.
Munat  ja  nuijapäät  voi  jättää sammakoiden hoidettavaksi, mutta   varmimmin   ne   selviävät   ihmisen   hoidossa, jos  munat  löytyvät  ja  ne  voidaan poistaa terraariosta turvallisesti. Luonnossa  koiras hoitaa  munia,  joita naaras munii yleensä 10-20 kerrallaan.
Kun nuijapäät ovat noin kahden viikon kuluttua kuoriutuneet, koiras  kantaa ne selässään veteen. Lajin   nuijapäät voidaan   majoittaa yhdessäkin, sillä kannibalismia harvoin esiintyy,  mutta  yksittäin  asutettujen nuijapäiden  tarkkailu  on  helpompaa.
Nuijapäät hoidetaan kuten muidenkin lajien  nuijapäät. 
Muodonvaihdos  tapahtuu 60-80  vuorokautta  kuoriutumisesta.

MUUTA HUOMIOITAVAA

     Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
     Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
    Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista. 

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>