Paksuhäntägekko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

PAKSUHÄNTÄGEKKO
Hemitheconyx caudicinctus
Englanniksi African Fat-Tailed Gecko

Tämä leopardigekon kaltainen gekko on kotoisin Länsi-Afrikan suhteellisen kuivilta alueilta. Poikkeuksena useimmista muista gekoista on paksuhäntägekolla liikkuva silmäluomi kuten leopardigekollakin, eikä sen varpaissa ole tarttumalevyjä. Myös tavoiltaan ja hoitovaatimuksiltaan paksuhäntägekko ja leopardigekko ovat hyvin samankaltaisia, vaikkakin joitakin eroavaisuuksia olosuhdevaatimuksissa on.Paksuhäntägekko   kasvaa   n.   18-23 cm  pitkäksi, naaraat  jäävät  koiraita hieman pienemmiksi.Normaalinvärinen paksuhäntä-gekko on ruskea ja siinä on vaaleamman  ruskeita  tai  beigejä  poikkiraitoja.  Vatsapuoli  on  vaaleampi,  jopa valkoinen.   Selässä   kulkee   joillakin yksilöillä  pitkittäinen,  kapeavalkea raita.  Paksuhäntägekosta  on  jalostettu joitakin värimuotoja.  Paksuhäntägekot    elävät    keskimäärin 15 vuotta, mutta hyvällä hoidolla  yli  20  vuottakaan  ei  ole  mahdottomuus.

TERRAARIO

Paksuhäntägekko ei kykene kiipeilemään  lasiseinää  pitkin,  toisin  kuin monet muut gekot. Terraarion pohjapinta-ala  on  siis  korkeutta  tärkeämpää. Jonkinasteinen minimimitta yhdelle   gekolle   on 80 x 40 x 40  cm mutta  isompi  on  aina  parempi.  Mikäli  majoitat  useamman  gekon  samaan terraarioon, tilantarve kasvaa. Muista tarkistaa, että terraario on ehdottoman  pakovarma.  Kysy  tarvittaessa neuvoa jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Paksuhäntägekot tulevat mainiosti toimeen  yksinään,  eivätkä  ne  kaipaa lajitoveria.  Niitä  voidaan  pitää  myös ns. haaremissa, jossa on yksi koiras ja useampia  naaraita  tai  useampia  naaraita  yhdessä.    Pareittain  pidettynä koiras usein  ahdistelee  naarasta  jatkuvilla  paritteluyrityksillään,  mikä  rasittaa  molempia  liskoja - ääritilanteessa  naaras voi menehtyä    jatkuvaan    munimiseen. Suositeltavinta  onkin  sijoittaa  jokainen  lisko  omaan  asumukseensa.  Jos asutat  useita  gekkoja  samaan  terraarioon,  pidä  vain  suunnilleen samankokoisia yksilöitä samassa terraariossa  ja  tarkkaile,  että  kaikki saavat  syödäkseen.  Älä   sijoita  samaan  terraarioon  kahta  koirasta,  sillä  ne  todennäköisesti  tappelevat  ja  koska  suljetussa  tilassa  heikompi  koiras  ei  pääse   poistumaan vahvemman reviiriltä, voivat tappelut jatkua niin kauan että heikompi yksilö kuolee.

TERRAARION SISUSTUS

Paksuhäntägekolle on helppo sisustaa erittäin kaunis terraario. Voit rakentaasiihen  itse  kivistä  aavikkomaisemaa  muistuttavan  taustan  ja muotoilla vaihtelevan aavikkomaiseman esimerkiksi savi-hiekka  sekoituksella. Pohjamateriaaliksi  luonnollisin  onns. termiittihiekka  (esimerkiksi  JBL TerraSand,  punainen),  muotoiltava hiekka, jonka seassa on savea ja joka kovettuu  kuivuessaan  vastaamaan hyvin   pitkälti paksuhäntägekkojen luonnollisen elinalueen alustaa.   Myös  kivilaattaa,  muovimattoa tai erilaisia    matelijoille    suunniteltuja terraariomattoja   voidaan   käyttää, tällöin  on  kuitenkin  hyvä  tarjota  liskolle    kaivelumateriaaliksi    esimerkiksi  hiekan  ja  turpeen  sekoitusta erillisessä kaiveluastiassa. Tämä helpottaa myös riittävän kosteuden ylläpitoa. Pelkkää  hiekkaa  käytettäessä  tulee  seurata  liskon  käyttäytymistä  ja vaihtaa    pohjamateriaali    heti,    jos lisko    alkaa    syödä    hiekkaa,    sillä hiekka  voi  pakkautua  suoleen  ja  aiheuttaa pahimmillaan kohtalokkaan suolitukoksen. Alle  puolivuotiaalle  liskolle  suositellaan  pohjalle  esimerkiksi  mattoa tai paperia tms.

Sisustukseen hyviä somisteita ovat  tekokaktukset,  kivet,  kaarnanpalat,  juurakot  jne,  jotka  myös  luovat   terraarioon   luonnollisia   piilopaikkoja.   Piilopaikoiksi   soveltuvat hyvin   myös   Faunattaressa myytävät terraarioluolat. Kaikki   rakennelmat   tulee   tehdä turvallisiksi liskoille, sillä liskot voivat romauttaa  esimerkiksi  huterat  kivikasat helposti ja jäädä niiden alle puristuksiin.  Laita  raskaat  kivet  ja  juurakot    suoraan    pohjalasin    päälle, jotta  liskot  eivät  ryömi  niiden  alle. Akvaariosilikonia käyttäen voitkin lii-mata   kivistä   tukevia,   luonnollisen näköisiä rakennelmia.

Kasvit   luovat   terraarioon   piilo-paikkoja ja tuovat luonnonmukaisen ilmeen. Voit käyttää muovi- ja silkki-kasveja,  tai aitoja  kasveja. Terraarioon ei tule laittaa aitoja kaktuksia tai muita  teräviä  tai  piikikkäitä kasveja, sillä   liskot   voivat   vahingoittaa   itsensä  niihin. Mikäli kuitenkin  haluat kaktuksia  terraarioon,  kysäise Faunatar-kauppiaaltasi tekokaktuksia.

OLOSUHTEET

Paksuhäntägekot  ovat  kotoisin  alueilta,  jossa  ne  saavat  jonkin  verran auringonvaloa myös piiloihinsa. Siksi terraarioon  tuleekin  sijoittaa  vähintään  2%  UVB:tasisältävä  UVB-loisteputki (esimerkiksi ExoTerra 2% UVB-putki), joita myydään Faunatar-liikkeissä. UVB -säteily  on   liskoille tärkeää,  sillä  sen  avulla  ne  pystyvät kehittämään  elimistössään  D3-vitamiinia,    joka    vaikuttaa    kalsiumin imeytymiseen    niiden    elimistöön. Kalsium  vaikuttaa  mm.  luuston  kehittymiseen,   aineenvaihduntaan   ja mahdolliseen munintaan. Valon   avulla   lisko   pystyy   myös erottamaan eri vuorokaudenajat toisistaan. 
Huomaa,  että  UV-säteet  eivät tule lasin läpi, joten lamppu sijoitetaan  joko  terraarion  sisäpuolelle tai esim. verkkokaton päälle.
UVB-putki  vaihdetaan  uuteen  6-12 kk  välein  valmistajan  ohjeen  mukaan,  sillä UVB-teho  heikkenee käytön myötä.

Peruslämpötila    terraariossa   saa olla  noin  24-26 astetta,  lämmittelypaikalla lämpötila  saa kohota  35  asteeseen.    Koska paksuhäntägekot ovat hämäräaktiivisia, eivätkä yleensä   lähde   päivisin   piiloistaan paistattelemaan päivää, on luonnollisinta,   että   lämpö   tulee   alhaalta päin.   Lämmönlähteenä   käytetään siis  esim.  lämpömattoa  tai  lämpökaapelia.  Sijoita   yksi   piilopaikoista terraariossa    lämmönlähteen    kohdalle. On olemassa myös keraamisia lämpölamppuja,  joissa  ei  ole  valoa lainkaan,  myös  näitä  voidaan  käyttää paksuhäntägekoilla. Yöksi   myös   lämmitys   sammutetaan ja lämpö saa laskea noin 20 asteeseen.    Valaistus  ja  lämmitys  on helpointa  pitää  säännöllisinä  ajastimen avulla.

Vaikka paksuhäntägekot ovat kotoisin  kuivilta  seuduilta, ne  viettävät päivänsä   usein   kosteahkoissa   piiloissa  ja  kaipaavatkin  jonkin  verran korkeampaa    ilmankosteutta    kuin leopardigekot.  Terraariota  tuleekin sumutella    muutaman    kerran    viikossa.  Lisäksi  terraariossa  on  hyvä olla  ns.  wet-box,  kannellinen  piilopaikka, jossa on esimerkiksi kosteaa turvetta tai sammalta.

Terraarioon on sijoitettava vesiastia   vaikkakaan   liskot   eivät   kovin usein  vettä  juokaan.  Vesiastian  vesi on pidettävä puhtaana. 

RAVINTO

Paksuhäntägekko on hyönteissyöjä, jonka ruokalistalle kuuluvat  keskikokoiset  ja  isot sirkat, jauhomadot,  jättijauhomadot,  vahakoin  toukat,  pienet  torakat  ja  muut  hyönteiset.  Voit myös  itse  pyydystää  hämähäkkejä, pieniä   perhosia,   toukkia   ym.   Mitä monipuolisemmaksi ruokavalion saat, sen parempi.

Paksu  häntä  viestii  hyvästä  ravitsemustilasta,   sillä    gekko   käyttää häntäänsä ravintovarastonaan. Mikäli paksuhäntägekko  tarvitsee esim.  muninnan  tai aliravitsemuksen takia  ylimääräistä  energiaa,  voidaan tarjota myös sulatettuja hiiren poikasia,  ns.  pinkkejä. Terveelle eläimelle ne  ovat  kuitenkin  liian  tuhtia  ruokaa jatkuvaan ruokavalioon. Eläviä ruokahyönteisiä ja pakastettuja ruokaeläimiä löydät Faunatar-myymälöistä.

Liskot  on  hyvä  ruokkia  poikasina joka päivä tai joka toinen päivä, täysikasvuiset    liskot    voidaan    ruokkia kaksi,  kolme  kertaa  viikossa.  Sopiva ruokamäärä on ruokaeläinten koosta riippuen     3-4     ruokaeläintä    liskoa kohti.

Monivitamiineja ja kalkkimineraali-valmisteita  lisätään  ruokaan  gekon iästä riippuen. Poikasille etenkin kalkkia  on  hyvä  lisätä  jokaisella  ruokintakerralla   ja   monivitamiiniakin   vähintään joka toisella kerralla. Täysikasvuiselle liskolle riittää,kun kalkkijauhetta annetaan   joka   toisella   ruokintakerralla  ja  monivitamiinia  vähintään  kerran viikossa.  Kalkkia voi laittaa myös jatkuvasti tarjolle erilliseen kuppiin.

LISÄÄNTYMINEN

Paksuhäntägekon  lisäännyttäminen terraario-oloissa ei ole ihan niin helppoa  kuin  leopardigekon,  vaikka  lajit muilta    osin    hyvin   samankaltaisia ovatkin. Sukupuolet voi täysikasvuisista yksilöistä    erottaa    suhteellisen    helposti.   Vertaile   liskojen   peräaukon tuntumassa, takajalkojen sisäsivuilla olevia    rauhasrivejä:    koiraalla    V:n muotoinen  rauhasrivi  on  selkeästi näkyvissä.  Lisäksi  koiraan  viemärisuolen eli kloaakin takana erottuvat hemipenispullistumat   selkeinä   kohoumina.  Koiraat  ovat  yleensä  rakenteeltaan   naaraita raskasrakenteisempia ja niiden pää on leveämpi kuin naarailla, tosin aina sukupuolta ei  voi  luotettavasti  päätellä  vain  ulkonäöstä.

Lisääntymiseen käytettävien gekkojen  tulee  olla  hyvässä  ravitsemustilassa  ja  muuten  terveitä. Liian nuoria  tai  pienikokoisia  gekkoja  ei tule käyttää lisäännyttämiseen.Erityisen tärkeää on huolehtia kantavan  naaraan  riittävästä  ravinnosta ja erityisesti kalkin saannista, sillä munien tekemiseen kuluu paljon kalkkia. Pölytä  siis  kantavan  naaraan  ruoat kalkkijauheessa   mieluiten   jokaisella ruokintakerralla. 

Lisääntyäkseen  nämä  gekot kaipaavat talvilevon, vaikkakin joskus lisäännyttäminen  voi onnistua  ilmankin.  Marraskuusta  joulukuuhun  terraarion  lämpötilaa  lasketaan  siten että päivälämpötila on noin 20-21 astetta ja yölämpötila noin 18 astetta. Valaistuksen   määrää   vähennetään kahdestatoista tunnista kahdeksaan tuntiin.   
Talvilevon    ajaksi    liskojen ruokinnan määrää vähennetään tuntuvasti.  Puhdasta  juomavettä  tulee olla jatkuvasti liskojen saatavilla.
Tammikuussa terraarion lämpötila ja   valaistusaika   palautetaan   hiljalleen normaaliksi. Parittelutapahtuu piakkoin lämpötilan noston  jälkeen. Parittelun  yhteydessä  koiras  puree naarasta, tämä on normaalia. Paksuhäntägekot   munivat   kaksi pehmeäkuorista  munaa  kerrallaan, kahdesta  seitsemään  kertaan  vuodessa.  Munat  voi  kantoajan  loppupuolella  usein  erottaa  naaraan  vatsasta. Naaras munii munat kosteaan paikkaan, kuten turveastiaan.

Munitut munat on hyvä siirtää erilliseen  haudonta-astiaan,  jonka  pohjalla  on  kosteaa  vermikuliittia.  Munien  siirrossa  tulee  olla  varovainen, niitä  ei  saa  kääntää  vaan  ne  tulee siirtää   täsmälleen   siinä   asennossa kuin ne on munittu. Munat   haudataan   vermikuliittiin siten,  että  noin  puolet  munasta  jää vermikuliitin  yläpuolelle. Huolehdi, että   pohjamateriaali   on   kosteaa, muttei märkää.

Poikaset kuoriutuvat yleensä noin kahden  kuukauden  kuluttua  muninnasta,  kun  haudontalämpö  on  noin 28-30   astetta. Haudontalämpötila vaikuttaa  myös  poikasten  sukupuoleen,  n.  27-30  asteen  lämpötilassa kuoriutuu enimmäkseen   naaraita, 31-32   asteessa   taas   enimmäkseen koiraita. Poikkeukset ovat kuitenkin aina   mahdollisia,   joten   poikasten sukupuolen  voi  määrittää  luotettavasti vasta niiden kasvettua riittävän suuriksi.

Poikaset  on  hyvä  sijoittaa  kukin omaan    poikasterraarioonsa,    jotta jokaista   poikasta   pystyy   kunnolla tarkkailemaan.  Poikasterraarioksi sopii   esim.   muovinen   faunaboksi, jossa   olosuhteet   luodaan   vastaavaksi kuin aikuisilla. Pienille poikasille paras   pohjamateriaali   on   talouspaperi,  joka  on  paitsi  helppo  siivota, myös turvallinen, sillä ruokaa metsästävä poikanen ei voi niellä siitä paloja. 
Muista,  että  pienet  poikaset  mahtuvat   myös   karkaamaan   pienistä   väleistä.  Tarkista  siis,  että  käyttämäsi poikasasumukset  ovat  ehdottoman pakovarmoja. Poikaset hoidetaan  kuten  aikuisetkin, mutta ne ruokitaan useammin  ja pienemmillä    ruokaeläimillä,    kuten pienillä  sirkoilla,  buffalomadoilla  jne. Ruokaeläinten  kokoa  nostetaan  sitä mukaa  kun  poikaset  kasvavat. Kalkin ja   vitamiinien   saannista   tulee huolehtia.

Huomioithan  että tämä lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten  tutustu huolellisesti  lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Toisin  kuin  nisäkkäät  eivät  matelijat odota  hoitajaltaan  yhteisiä  seurusteluhetkiä.  Liiallinen  käsittely  saattaa    pahimmassa    tapauksessa    aiheuttaa  niille stressiä,  josta  saattaa seurata ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia. Jos lisko lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai on sairaan oloinen, ota yhteyttä matelijoihin   perehtyneeseen   eläinlääkäriin ja/tai eläimen myyjään.   Yllättävien   tilanteiden   varalle   on hyvä selvittää  jo  etukäteen,  mistä löydät matelijoiden hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Huolehdi  hygieniasta,  monet  matelijat   saattavat   kantaa   luonnollisena   suolistobakteerinaan    salmonellabakteeria

© Faunatar-ketju

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>