Afrikkalainen kääpiösiili

Afrikkalainen kääpiösiili

Tämä sympaattinen "neulatyyny" saavuttaa kiihtyvällä vauhdilla suosiota lemmikkinä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kasvatus on Suomessa toistaiseksi suhteellisen pientä joten kääpiösiiliä halajava saattaa joutua odottamaan piikikkään perheenjäsenen saamista jonkin aikaa, mutta odotus palkitaan: afrikkalainen kääpiösiili on mitä hurmaavin eläin.

Afrikkalainen kääpiösiili on yksi tuoreimmista lemmikkinä pidettävistä eläimistä. Suomeen siilejä on tullut enemmälti vasta vuoden 2001 kesästä lähtien, lähinnä USA:laisilta siilin kasvattajilta. Kääpiösiilin suosio onkin tästä lähtien ollut jatkuvassa kasvussa.
Kääpiösiilin keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta, mutta siilin tiedetään saavuttaneen jopa 8-vuoden iän.
Kääpiösiili on täysikasvuisena pituudeltaan 15-20 cm ja painoltaan n. 250-500 g.

Kääpiösiilin vartaloa peittää piikkinen puolustuspanssari, joka siilin rentoutuessa tuntuu myötäpiikkiin silitettäessä yllättävänkin pehmeältä. Vatsapuolelta karvoitus on hyvin pehmeää ja ihmiseen luottavainen kääpiösiili oppii nauttimaan masunkin rapsuttelusta. Pelästyessään siili puolustautuu nostamalla piikit pystyyn ja vetäytymällä piikkipalloksi. Piikit ovat tällöin terävät, mutta siiliä voi siitä huolimatta käsitellä paljain käsin. Käsittelyn apuna voi käyttää fleecekangasta, mikäli kädet eivät ole tottuneet siilin piikistöön. Siiliä ei koskaan tule käsitellä rukkasin, sillä se haittaa suuresti siilin kesyyntymistä. Käsittely tapahtuu aina paljain käsin.

Luonteeltaan siilit ovat erittäin uteliaita ja touhukkaita hämäräaktiivisia otuksia, jotka vaativat paljon tilaa ja touhua pysyäkseen virkeinä ja terveinä. Päivittäinen (vai pitäisikö sanoa joka öinen) vapaana juoksentelu pitää myös tämän herkkusuun kilot kurissa.
Siili on erakko, joten samaan asumukseen ei saa sijoittaa toista siiliä. Mikäli taloudessa on useampi siili tulee jokaisella olla oma asumus eikä pääsyä toisen asumukseen. Urosta ja naarasta ei saa päästää hetkeksikään yhteen mikäli ei ole tarkoitusta teettää poikasia.

RUOKINTA
Siili on hyönteissyöjä. Sen jokapäiväisestä annoksesta vähintään 60-80% tulisi koostua erilaisista hyönteisistä kuten sirkoista, jauhomadoista, torakoista sekä erilaisista toukista. Myös kastemadot, etanat ja kotilot maistuvat siilille.
Hyönteisten lisäksi siilille voi tarjota lisukkeeksi erilaisia kypsennettyjä ja maustamattomia lihoja kuten vähärasvaista jauhelihaa tai kanaa.
Siilille ei saa antaa tavallista maitoa tai viljatuotteita sillä kaikki siilit ovat keliaatikkoja ja laktoosikkoja. Muutama vehnätön kissan kuivaruoan raksu tai pieni pala kuivattua kanankaulaa pitää siilin hampaat kunnossa, kuten myös kitiinikuoriset hyönteiset.
Pähkinöitä ja siemeniä tulee välttää sillä ne voivat vaarallisesti takertua siilin kurkkuun tai hampaisiin. Yleisesti ottaen kasvikset, kissan/koiran märkäruuat, frettien ruuat tai villisiilien kuivamuonat eivät sovellu lemmikkisiilille. Ulkoa kerätyissä hyönteisissä piilee loisvaara, joten tällöin siilin loishäätö on paikallaan - lisätietoja tästä saat eläinlääkäriltä.
Raikasta vettä tulisi olla tarjolla juomakupissa aina.
Ruuan päälle tulee ripotella päivittäin myös vitamiinilisää.

KOTIOLOT
Siili tarvitsee paljon liikuntaa ja sen asumuksen pinta-alaksi 2 neliötä on jonkinlainen minimi. Paras vaihtoehto on sijoittaa siili omaan huoneeseensa tai rajata asunnosta sille oma alue, kunhan asunnossa ei ole lattialla vetoa. Aitauksen korkeus tulee olla vähintään 40 cm, sillä siili on kova kiipeämään. Varmista asumuksen riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta. Myös ns. siilikaappi on oiva ratkaisu. Kaapin voi muokata vaikkapa vanhasta kirjahyllystä tai vitriinistä. Häkki ei ole siilille suositeltavin asumus sillä se voi loukata itsensä kiipeilemällä häkin kaltereissa.
Siileillä tulisi olla suuri juoksupyörä, jonka halkaisijan tulee olla 40 cm. Myös muita virikketä on hyvä tarjota: luolia, putkia, mökkejä, aktivointileluja ja muita vaihtoehtoja voit kysyä Faunatar-myymälän henkilökunnalta.
Kääpiösiilille voidaan laittaa pesäpaikaksi vaikkapa fleecekankaan pala sekä hiekkalaatikko tarpeiden tekoa varten.
Lämpötilan olisi hyvä pysyä noin +23-25 °C ympäri vuoden, jottei kääpiösiili ilmojen viiletessä ryhdy horrostamaan. Horrostaminen saattaa olla sille hyvinkin kohtalokasta.
Suhteellisen ilmankosteuden tulisi mieluusti pysytellä 50% kieppeillä jottei siilin iho ala hilseillä. Siileillä on usein kuiva iho, mutta siilin oloa voi helpottaa esim. käyttämällä siilin ruuassa helokkiöljyä.

TERVEYDENHOITO
Terve aikuinen kääpiösiili on hieman pyöreähkö, eivätkä sen lonkat tunnu läpi siiliä siliteltäessä. Siili on mestari salaamaan sairautensa: mikäli siili lakkaa syömästä tai sillä on selviä oireita, se saattaa olla jo todella sairas. Siilin terveydentilaa pystytään osittain seuraamaan painon avulla. Siili on hyvä punnita viikoittain, jotta osataan seurata sen painon kehitystä mahdollisien sairauksien varalta. Painoa tarkkailemassa osataan pitää silmällä myös ruoka-annoksen oikeaa määrää. Jo noin 10% painonlasku viittaa, ettei siilillä ole kaikki kohdallaan.
Siilit, kuten kaikki muutkin lemmikit saattavat aika ajoin onnistua sotkemaan itsensä. Näin käydessä voidaan siili laittaa jaloittelemaan astiaan, jossa on lämmintä vettä siilin vatsanrajaan asti. Kun kääpiösiili tassuttelee vedessä puhdistuvat sekä jalat että vatsapuoli. Mikäli piikistö tarvitsee ehdottomasti pesua, sitä voi hinkata varovasti vanhalla hammasharjalla ja kaataa piikistöön varovasti vettä. Muista varoa, ettei siilin korviin mene vettä. Jos siili on erittäin likainen, voi kylpyvedessä käyttää eläimille tarkoitettua pesuainetta. Pesun jälkeen on pidettävä huoli siitä, että siili saa rauhassa kuivatella lämpimässä, vedottomassa paikassa, jotta se ei pääse vilustumaan.
Siilin kynnet tulee leikata mikäli ne kasvavat liian pitkiksi. Liian pitkät kynnet haittaavat siilin liikkumista ja saattavat olla kivuliaatkin vääntäessään jalkoja virheasentoon. Huomaa kuitenkin että takajalkojen kynsien kuuluu olla hieman pidemmät, jotta siili pystyy rapsuttamaan itseään piikkien välistä. Varo leikkaamasta kynttä liian lyhyeksi!

MUUTA HUOMIOITAVAA
Siilikin voi sairastua, joten jos siilisi käyttäytyy oudosti, vaikuttaa sairaalta tai kieltäytyy syömästä ota yhteyttä siileihin perehtyneeseen eläinlääkäriin.

Suomessa luonnonvaraisena elävä eurooppalainen siililaji (Erinaceus europaeus) on eri eläin kuin afrikkalainen kääpiösiili. Luonnonvarainen siili on rauhoitettu eläin, jonka lemmikkinä pitäminen on lailla kielletty. Mikäli haluat luonnonsiiliä jollain lailla hoitaa, voit vaikkapa rakentaa omalle pihallesi siilin talvimajan horrostamiskautta varten ja tarjota luonnonvaraisille siileille ruokaa omalla pihallasi.

LISÄTIETOA
Lisätietoa siileistä sekä siilien virallisen kasvattajaluettelon löydät Suomen Siiliyhdistyksen nettisivuilta osoitteesta www.suomensiiliyhdistys.fi.

© Faunatar-ketju.

Ülesse