Degu

Degu

Octodon degus

Luonnossa degu elää suhteellisen karuissa olosuhteissa Andien vuoristossa Chilessä, 1,5 km merenpinnan yläpuolella.Degut elävät yhteisöissä, joissa voi olla alle 10 degua, mutta jopa satojen degujen laumat ovat mahdollisia. Keskimäärin lauma käsittää 60 degua hehtaarilla.Degut ovat päiväaktiivisia, eniten ne ovat liikkeellä aamulla ja illansuussa.Degu on perusväritykseltään agouti, eli sen turkki on selästä tummanruskea mustalla tikkauksella ja sen vatsa on väriltään vaalea. Turkin pohjaväri on harmaa. Nykyisin jalostuksen tuloksena deguistakin on saatavana useita erilaisia värimuotoja.
Degun häntä on pitkä ja hännän päässä on veikeä tupsu.

Degu muistuttaa ulkoisesti gerbiiliä, mutta on kooltaan suurempi. Degun pituus kuonosta hännän tyveen on 25-30 cm, hännän pituus on 8-13 cm. Painoa degulle kertyy 170-300 g.
Degujen keski-ikä on noin 5 vuotta, mutta yli 10-vuotiaaksikin degu voi elää.

Degu on älykäs, touhukas, seurallinen ja vauhdikas, joten se kaipaa elämäänsä seuraa ja virikkeitä, jotta se voisi hyvin. Koska degu on laumaeläin, tulee niitä hankkia aina vähintään kaksi. Pariskuntana pidettynä degut voivat kuitenkin lisääntyä jatkuvasti, mikä ei ole niille hyväksi, joten paras on hankkia samaa sukupuolta olevia eläimiä. Kaksi urosdeguakin tulee yleensä mainiosti toimeen, jos niiden hajuetäisyydellä ei ole naaraita. Aikuisena edes naaraat eivät välttämättä totu uusiin lauman jäseniin, joten ne on hyvä valita joko samasta poikueesta tai totuttaa degut toisiinsa jo luovutusiässä.

PITOPAIKKA

Degut ovat hyvin touhukkaita eläimiä. Ne kaivelevat ja kiipeilevät mielellään. Häkin tai terraarion minimikokona kahdelle eläimelle voidaan pitää pohjaltaan 100 x 50 cm kokoista häkkiä, jossa on korkeutta 80 cm tai ylikin, mieluiten noin 100 cm. Jos eläimiä hankitaan useampia, tilantarve luonnollisesti kasvaa. Degut ovat ketteriä ja melko näppäriä karkaamaan, joten pitopaikan tulee olla ehdottoman pakovarma. Jos päädytään lasiterraarioon, tulee huolehtia, että siinä on riittävän hyvä ilmanvaihto. Joissakin häkeissä voi olla muoviosia, tällöin on varmistuttava, ettei degu pääse muoviosia jyrsimään. Varmista terraarion riittävä koko ja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Asumus sijoitetaan vedottomaan paikkaan, jonne aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Häkin paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa, toisaalta ei “siellä ihan viimeisessä nurkassakaan”, sillä degut ovat uteliaita pikkueläimiä ja tarkkailevat mielellään perheenjäseniään. Lisäksi degujen voi valvotusti antaa jaloitella huoneiston lattialla, kunhan alue on deguille turvallinen. Lemmikkieläinliikkeissä myydään pikkujyrsijöille tarkoitettuja aitauksia, jotka sopivat degujen ulkoiluttamiseen hyvin.

TARVIKKEET

Pohjamateriaaliksi sopii esimerkiksi kutterinpuru tai hamppuhake, jota laitetaan niin reilu kerros, että degut voivat siinä kaivella. Osa, tai kaikki, pohjamateriaalista vaihdetaan puhtaaseen ainakin kerran viikossa. Purun lisäksi häkissä voidaan lisänä käyttää olkea, heinää tai ekokuitua. Deguille tulee järjestää mahdollisuus piilotella, tähän sopivat lemmikkieläinliikkeissä myytävät puumökit. Pesämökkejä tulee olla vähintään saman verran kuin eläimiä ja niiden tulee olla niin suuria, että kaikki eläimet mahtuvat niihin vaivatta samaan aikaan, jotteivat degut ala nahistella niistä. Lisäksi tulee tarjota erilaisia kiipeilymahdollisuuksia, kuten tikapuita, oksia, tasoja ym. Puhtaasta paikasta kerätyt lehtipuiden oksat sopivat mainiosti, degut myös nakertelevat niitä mielellään. Nakertelu on deguille mieluista ajanvietettä, joten terraariossa tulee olla tarpeeksi esimerkiksi pahvirullia, oksia, paksua olkea, puisia somisteita jne. Degut nakertelevat nopeasti rikki muoviset tavarat kuten muoviset pesämökit, joten niitä ei deguilla kannata käyttää. Elimistöön joutuessaan voi muovipala aiheuttaa vakaviakin ongelmia. Juoksupyörä ei ole deguille paras virike, sillä suuressakin juoksupyörässä degut voivat loukata häntänsä. Lisäksi juoksupyörästä voi tulla kiistaa, jos degut pyrkivät siihen samaan aikaan. Parempi vaihtoehto on vapaana juoksutus tai tarpeeksi suuri juoksulautanen.
Lisäksi häkissä tulee olla juomapullo, tai muu vesiastia, sekä ruokakuppi.
Degut hoitavat turkkiaan kylpemällä hienolaatuisessa hiekassa. Kylpyhiekaksi sopii chinchillan kylpyhiekka, jota myydään lemmikkieläinliikkeissä. Hiekkaa laitetaan muutaman sentin paksuudelta tukevaan, mielellään keraamiseen astiaan, jonka sisällä degu vaikeuksitta mahtuu pyörähtelemään. Hiekkakylpy tulisi tarjota deguille ainakin muutaman kerran viikossa, mielellään joka päivä.

 

RUOKINTA

Degut syövät luonnossa pääasiassa kasvien kuoria, mukuloita ja heinää. Niiden ruokinta onkin suhteellisen yksinkertaista. Pääruoksi soveltuvat deguille tarkoitetut täysrehuseokset sekä erilaiset sekoitukset, mutta myös chinchilloille tarkoitetut täysrehut sekä muut chinchillan ruoat käyvät. Kuivattua timoteiheinää tulee olla jatkuvasti degujen saatavilla. Lisäksi deguille voi tarjota esimerkiksi kuivattuja yrttejä.

Degun elimistö ei osaa käsitellä fruktoosia eli hedelmäsokeria, joten rusinoita, hedelmiä ja muita sokeripitoisia ruokia ei deguille saa antaa lainkaan - degut ovat herkkiä sairastumaan diabetekseen, joka lyhentää elinikää huomattavasti.
Degun hampaat kasvavat jatkuvasti, joten ne tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja nakerteluun ovat esimerkiksi lehtipuiden oksat ja lemmikkiliikkeissä myytävät puiset virikkeet. Lisävitamiineja degulle voidaan tarjota, mikäli sillä on poikaset, se on vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen.
Lisätietoa degujen ruokinnasta voit kysyä lähimmästä Faunatar-myymälästäsi.

PERUSHOITO

Vesi vaihdetaan päivittäin ja lisätään tarpeen mukaan heinää ja kuivaruokaa.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa. Älä vaihda kaikkia kuivikkeita uusiin, äläkä pese häkkiä useammin kuin kerran kuukaudessa, sillä tuttujen hajujen katoaminen on deguille hyvin stressaavaa ja voi pahimmillaan johtaa tappeluihin. Laita siis siivouksen jälkeenkin jonkin verran vanhoja kuivikkeita häkkiin.
Ruokakupit, pesämökit ja muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun pesuaineita varmista, etteivät ne ole vaarallisia lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä myydään jyrsijöiden häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Kynsien leikkaaminen on vain harvoin tarpeen, sillä kaivaessaan ja kiipeillessään degut kuluttavat kyntensä tehokkaasti. Mikäli kynnet vaikuttavat pitkiltä voi niitä varovasti lyhentää, kysy neuvoa Faunattaren henkilökunnalta.
Rokotuksia ei tarvita, yleensä ei madotustakaan.

KÄSITTELY

Degut kesyyntyvät yleensä melko helposti ja tottuvat hyvin käsittelyyn.
Degua tulee käsitellä rauhallisin ja hellävaraisin, mutta varmoin ottein. Eläin nostetaan kahdella kädellä siten, että painoa tuetaan toisella kädellä vatsan alta toisen käden turvatessa selkäpuolelta eläimen paikallaan pysymisen. Usein käsittelyyn tottumaton degu on helpoin poimia asumuksesta esim. virikeputken sisällä. Etenkin vasta kotiutunutta degua on hyvä käsitellä lattian tasalla.
Degua tulee aina lähestyä rauhallisesti sivusta, sillä se on saaliseläin ja nopeat liikkeet voivat säikäyttää sen.
Degua ei koskaan saa nostaa hännästä, sillä häntä voi vaurioitua ja hännän pää jopa irrota. Irronneen osan tilalle ei enää kasva uutta.
Lasten on parasta käsitellä degua aina aikuisen valvonnassa, jottei se pääse karkaamaan.

LISÄÄNTYMINEN

Degu-urokset tulevat sukukypsiksi noin 10-viikkoisina. Naaraat voivat olla sukukypsiä jo 6-viikkoisina, mutta degunaarasta ei tule astuttaa ennen vuoden ikää.
Lisäännyttämiseen käytettävien degujen tulee olla hyvässä kunnossa, terveitä ja hyväluontoisia.
Degunaaras saa yleensä kaksi poikuetta vuodessa, mutta on mahdollista, että se tulee tiineeksi useamminkin. Urosta ja naarasta ei tästä syystä ole hyvä jatkuvasti pitää yhdessä, sillä jatkuva tiineys ja poikasten hoito on emolle raskasta.
Naaraan kantoaika on 87-93 vuorokautta. Poikasia syntyy yleensä 4-6 kappaletta. Poikaset ovat hyvin kehittyneitä: niillä on karvat, niiden silmät ovat auki ja ne kuulevat. Poikaset aloittavat kiinteän ruoan syömisen hyvin varhain, mutta emo imettää niitä 4-viikkoisiksi asti. Luovutusikä alkaa, kun poikaset ovat 6-8-viikkoisia.
Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Äkillisesti alkanut aggressiivinen käytös voi olla merkki siitä, että degu on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen tai käyttäytyy omituisesti, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai jyrsijöihin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät jyrsijöiden hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.
Lisätietoja saat Faunatar-myymälöistä.

Ülesse