Fretti

Fretti

Fretti eli kesyhilleri on seurallinen, leikkisä, viisas ja utelias näätäeläin. Fretit lemmikkeinä ovat sosiaalisia ja osallistuvia. Tutustu tähän kiehtovaan lajiin!


Mustela putorius furo
Englanniksi: Ferret


Fretit kuuluvat heimoon näätäeläimet (Mustelidae), johon kuuluvat fretin lisäksi mm. kärppä, vesikko, lumikko, hilleri, arohilleri, minkki, ja mustajalkahilleri.
Fretit ovat oikein koulutettuina valloittavia lemmikeitä, jotka osallistuvat mielellään kaikkeen mitä kodissa tapahtuu.

Mistä fretit ovat kotoisin?


Fretin uskotaan polveutuvan Siperian arohilleristä (Mustela eversmanni) tai eurooppalaisesta hilleristä (Mustela putorius). Kesyhilleri ja mainitut todennäköiset esivanhemmat ovat niin läheistä sukua keskenään, että niiden risteyttäminen onnistuu samalla tavalla kuin koiran ja suden.


Muinaiset egyptiläiset kesyttivät hillerin ensimmäistä kertaa jo noin 3000 vuotta eKr. Yhdysvalloissa kesyhilleriä on pidetty hyötyeläimenä noin 300 vuotta. Aikoinaan fretin tehtävänä oli avustaa jyrsijöiden tuhoamisessa tiloilla ja kodeissa, mutta nykyään ne ovat lähes yksinomaan lemmikeitä.

Millainen fretti on luonteeltaan?


Fretti on erittäin seurallinen, leikkisä, viisas ja utelias eläin. Yksinäinen fretti viihdyttää itseään omilla leikeillään ja leluillaan. Kahdesta fretistä on toisilleen seuraa ja ne saavat leikkiä frettimäisiä leikkejään yhdessä, joten kahden fretin hankinta onkin suositeltavaa.

Miten frettiä koulutetaan?

Fretin kouluttaminen on varsin vaikeaa, sillä sen keskittymiskyky on hyvin lyhytaikaista. Lyhyet koulutushetket toimivat, muutoin fretti pitkästyy ja koko yritys on mennyt hukkaan.

Onko fretti päivä- vai yöeläin?

Fretin hereillä oloaika sijoittuu pääasiallisesti iltapuolelle. Fretti nukkuu n. 70% vuorokaudesta, enimmäkseen se nukkuu päiväsaikaan.

Miksi fretti aivastelee?

Huonon näkönsä takia fretti nuuskii uteliaasti ympäristöään ja vetää samalla jatkuvasti pölyä sieraimiinsa. Fretit aivastelevat äänekkäästi tästä syystä paljon, mikä saattaa hätkähdyttää asiaan vihkiytymätöntä.

Fretin käyttäytyminen

Fretin kehon kielestä ja ääntelystä pystytään tulkitsemaan monta asiaa. Hyppiminen ja suoraan kohti syöksyminen tarkoittaa leikkiin kutsua. Fretti voi tätä tehdessään myös sähistä sinulle. Taaksepäin juoksua tapahtuu joskus, kun aiotaan nostaa eläin syliin. Se tarkoittaa yleensä, että eläimellä on epävarma olo sinusta, tai että se ei ylipäänsä halua nyt tulla nostetuksi.


Karvat pystyssä tarkoittaa pelkoa ja itseään näin ollen isommaksi tekemistä.
Hampailla kädestäsi kiinni pitäminen tarkoittaa, että eläin haluaa pois sylistä tai sillä on ”asiaa”. Käytöstä ei pidä sallia tottelemalla ”käskyä”. Sano vaikka "hyi" tai "varovasti" ja jatka sylissä pitämistä.


"Klukkaaminen" kuulostaa lähinnä ”klukk, klukk, dook, dook”. Kummallista kyllä se tarkoittaa suurta iloa, mutta myös vihaisuutta. Vihaisuuden tunnistaa kimeämmästä sävystä ja nopeammasta temposta.


Sihisemisellä/ sähisemisellä on useampia tarkoituksia. Se voi tilanteesta riippuen tarkoittaa esim. pelkoa tai leikkiin kutsumista.


Käsitellessäsi frettiä noudata erityistä rauhallisuutta ja ystävällistä äänensävyä kaikissa tilanteissa. Nopeat liikkeet säikäyttävät eläimen. Nosta eläin varovasti niin, että yksi käsi tukee vartaloa keskeltä ja toinen tukee eläimen takapäätä.


Ole johdonmukainen ja korjaa aina kaikki ei-toivotut käyttäytymismallit mahdollisimman nopeasti.

Fretin tarvikkeet


Frettien tarvikkeita löydät kaikista myymälöistämme ja verkkokaupasta. Voit tutustua valikoimaan tästä.

Häkki

Mikäli fretille hankitaan häkki, tulee sen olla erittäin tilava. Minimimitoitetun häkin hankinta edellyttää runsaasti vapaata liikkumista päivittäin asunnossa. Häkin pitää olla vähintään 100 x 100 x 60 mikäli fretti saa olla koko ajan, tai lähes koko ajan vapaana. Mikäli frettiä pidetään häkissä valtaosa vuorokaudesta, tulee häkin olla reilusti isompi, sillä pienessä tilassa aktiivinen ja älykäs fretti pitkästyy, masentuu ja stressaantuu.

Kaltereiden väli ei saa olla 3 cm suurempi. Lintujen lentohäkeistä tehdyt frettiversiot sopivat tälle kiipeilevälle eläimelle. Paras vaihtoehto on frettivarmaksi ja fretille turvalliseksi suunniteltu oma huone, jossa fretti saa olla jatkuvasti vapaana.

Halu tunkeutua ahtaisiin paikkoihin on luonteenomaista fretille, jopa 5 cm:n kolo ei ole liian ahdas aikuiselle fretille. Esimerkiksi pehmustettujen tuolien ja sohvien runkoihin tunkeutuminen on fretistä loistavaa ajanvietettä.

Ruoka- ja juoma-astiat

Fretillä tulee olla kestävät ja pestävät ruoka-ja juoma-astiat.
Fretit haluavat nukkua pimeässä ja siksi tarvitaan mukava pesälaatikko, jonne fretti voi käpertyä suojaan.
Jos ulkoilutat frettiäsi, hanki sille pienet frettivaljaat, jossa on sekä selkä-että vatsatukilenkki. Taluttimen kiinnityspaikka on näissä hyväksi todetuissa valjaissa selän kohdalla. Kaulapanta ei ole turvallinen, koska siitä fretin on helppo luikerrella pois.

Vessa

Fretti ei ole eläin siisteimmästä päästä, mutta kannattavaa tarjota sen käyttöön muutama vessalaatikko, jolloin mahdollisuudet tarpeiden osumisesta laatikkoon kasvavat. Jotkin fretit eivät useasta laatikosta huolimatta opi näitä käyttämään, vaan tekevät tarpeensa ympäriinsä. Parhaimmillekin laatikon käyttäjille voi sattua vahinkoja minne sattuu. Opeta siis jo pieni pentu laatikkotavoille. Laatikossa voidaan käyttää paakkuuntumatonta kissanhiekkaa tai paakkuuntuvaa, puupohjaista kissanhiekkaa.

Virikkeet

Mukavaa ajanvietettä häkkiin ja häkin ulkopuolellekin antavat riippumatto, tunnelit, kiipeilytasot, sillat ja pahvilaatikot.
Fretti nakertaa mielellään kaikenlaista pehmeää. Esimerkiksi vaahtomuovi, kumi ja saippua ovat vakavia terveysriskejä. Useimmat kissanlelut sopivat myös freteille. Varmista kuitenkin lemmikkieläinliikkeen myyjän kanssa lelun turvallisuus. Vanhat vaatteesi ja erityisesti käytetyt sukat ovat mukavia leluja.

Mitä fretti syö?

Fretti on kissan tavoin täysilihansyöjä, jolle viljatuotteet aiheuttavat ruuansulatushäiriöitä ja kasviperäiset valkuaisaineet voivat aiheuttaa virtsakiteitä. Valkuaislähteen tuleekin olla eläinperäistä ja ruuassa sitä pitää olla 30-40%. Ruuan rasvapitoisuus tulee olla 20-30%.


Fretin ruuansulatus on hyvin nopea, vain 3 tuntia. Tästä syystä suositellaan raakaruokintaa, eli barffaamista. Toki voidaan käyttää korkealaatuista kuiva-ruokaa, mutta barffaaminen on luonnonmukainen tapa eläimen ruokintaan. Fretin ravintotarpeisiin tulee perehtyä ajatuksella ennen sen hankintaa.

Raakaruokinnassa tarjotaan vaihtelevasti eri osia broilerista, kalkkunasta ja muista eläimistä. Punainen liha ei fretille sovi, mutta lammas, riistaeläimet, hiiret ja monet muut sopivat ravinnon lähteiksi hyvin.

Mikäli annetaan kuivaruokaa suositeltavinta on käyttää varta vasten freteille valmistettuja tuotteita, mutta myös korkeatasoiset kissan kuivaruoat sopivat fretille. Jos käytät kissoille tarkoitettuja kuivaruokia, tarkista ettei tuote sisällä kalaa. Kalaa voi toki pieniä määriä tarjota, mutta liiallinen määrä voimistaa fretin ominaistuoksua.

Koirien kuivamuonat eivät sovi freteille. Kuten kissat, frettikin tarvitsee ravinnossaan mm. aminohappoa nimeltään tauriini, jot laadukkaissa kissanruoissa on mukana.


Fretit tulevat useimpien muiden nisäkkäiden tavoin yliherkiksi laktoosille imeväisiän jälkeen, joten maitotuotteet aiheuttavat useimmiten ripulia.


Tuoretta, raikasta vettä pitää aina olla saatavilla.


Älä koskaan anna fretille pilaantunutta ruokaa. Huoneenlämmössä tunteja seissyt kostutettu kuivaruoka on useimmiten ehtinyt pilaantua. Jos syötät kuivamuonan kuivana, huolehdi nesteen saannista.


Herkkupaloiksi sopivat kissojen makupalat sekä kuivatut lihaherkut kuten maksa ja kivipiira. Anna herkkuja harvoin ja silloinkin vain pieniä määriä kerrallaan.

Fretin terveys

Hyvä hygienia, siisteys, ruuan ja juoman tuoreus ovat tärkeitä myös fretin terveydelle.


Säännöllinen kynsien leikkuu, turkin harjaus, korvien putsaus ja turkin pesu ovat oleellinen osa eläimen terveydenhoitoa.


Miksi fretti haisee?

Freteillä on voimakas ominaishaju, jota edes kastrointi/sterilisointi ei poista; toki kiiman aikainen erityisen voimakas haju lievenee, mutta ominaishajua freteistä ei saa pois. Tieteellisen nimen putorius, eli putor, tarkoittaakin pahaa hajua! Liian usein toistuva erikoisshampoolla pesu kiihdyttää hajurauhasten eritystä. Frettiä ei saa laittaa kylpyyn (hukkumisvaara), vaan se suihkutellaan varovasti läpikotaisin pesun yhteydessä.


Rokotus ja madottaminen

Fretti tulee rokottaa penikkatautia vastaan. Tarvittaessa fretti rokotetaan myös raivotautia vastaan. Sisäloisia tavataan harvemmin, joten madottaminen kannattaa suorittaa vain tarpeen mukaan.


Sairaudet

Sterilointia/kastraatiota ei enää nykyisin suositella vaan näiden sijasta fretille laitetaan hormoni-implantti, joka ei lopeta fretin hormonitoimintaa kokonaan. Näin fretin yleisterveys säilyy parempana ja riski lisämunuaisongelmiin on pienempi. Hormoni-implantti voidaan laittaa ensimmäisen kiiman yhteydessä. Mikäli kyse ei ole siitoseläimestä on naaraalle implantin hankkiminen erittäin tärkeää, sillä se ehkäisee hengenvaarallisen anemian. Verenhukka syntyy ainakin puolelle naaraista, jotka eivät ole tulleet kantaviksi.Tällöin kiima jatkuu jopa kuukausia ja aiheuttaa hormoneista johtuvan häiriön luuytimen verisoluja muodostavassa kudoksessa. Seurauksena on useimmiten eläimen kuolema.


Kuten mikä tahansa eläin, frettikin voi sairastua. Valtaosa sairauksista on ehkäistävissä oikealla hoidolla.
Ihmisen sairastama influenssa tarttuu frettiin, joten vältä kosketusta, kun sairastat itse.


Vilkkautensa takia fretti on tapaturma-altis. Selkävammat ovat yleisimpiä syitä mennä eläinlääkärille.

Fretin lisääntyminen

Ihan lyhyesti voidaan sanoa, että pennuttaminen ei ole vaihtoehto hormoniimplantille. Frettien jalostaminen on erittäin vaativaa tiedon ja taidon puolesta. Hyvin usein toivottu paritus ei johda tiineyteen.

Muuta huomioitavaa

Äkillisesti alkanut aggressiivinen käytös voi olla merkki siitä, että fretti on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen tai käyttäytyy omituisesti, ota yhteyttä eläimen myyjään/kasvattajaan ja/tai fretteihin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät frettienhoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Selles valikus tooted puuduvad.
Ülesse