Hamsteri

Hamsteri

Kultahamsteri

Mesoricetus auratus
Kultahamsteri, joka tunnetaan myös nimellä syyrianhamsteri, on suloinen ja toimelias pikkulemmikki. Ei siis ihme, että ne ovat valloittaneet monien eläinrakkaiden harrastajien sydämet jo useiden sukupolvien ajan.
Kultahamsteri on lajina kotoisin Lähi-Idästä, josta se 1930-luvulla tuotiin lemmikiksi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Koko nykyinen hamsterikantamme on saanut alkunsa muutamasta luonnosta pyydystetystä yksilöstä.
Jalostuksen tuloksena hamstereista on lukuisia turkin laatumuunnoksia ja kymmenittäin värimuunnoksia.
Kultahamsteri on erakko, kahta hamsteria ei voi sijoittaa samaan häkkiin. Se on ilta-ja yöaktiivinen lemmikki, joten ilta on parasta aikaa hamsterin kanssa touhuamiselle.
Hamsterin keskimääräinen elinikä on 2-3 vuotta.

PITOPAIKKA
Sopivin asumus hamstereille on normaali, tiheäpinnainen, umpipohjainen häkki. Häkkimalleja on markkinoilla valtavasti erilaisia. Myös muovi-tai lasiterraario tai jopa vanha akvaario sopii mainiosti hamsterin asumukseksi, kunhan huolehditaan, että niissä on riittävä ilmanvaihto. Lisäksi hamsteri nauttii kiipeilystä häkin pinnoissa, joten terraarioon tulisi sijoittaa tikkaita, lehtipuiden oksia yms. Pitopaikan pohjan pinta-ala on oltava vähintään 90 x 40 cm, mutta mitä isompi, sen parempi. Luonnossa hamsterit voivat vaeltaa yön aikana jopa kilometrejä, joten liikaa tilaa hamsterille ei voi tarjota. Varmista asumuksen riittävä koko ja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Asumussijoitetaan vedottomaan paikkaan, jonne aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Häkin paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa, jotta hamsteri voi nukkua rauhassa. Lisäksi hamsterin voi valvotusti antaa jaloitella huoneiston lattialla, kunhan alue on hamsterille turvallinen. Juoksupallo ei ole suositeltava ulkoilutuskeino, sillä hamsteri ei voi itse säädellä rasituksen kestoa, eikä suljetussa pallossa voi tutkia ympäristöään.

TARVIKKEET
Hamstereiden tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme TÄÄLLÄ >>

Kuivikkeena voidaan käyttää puupohjaisia valmisteita kuten kutterinpurua, turvetta, haapahaketta ja hamppua. Voit myös sekoittaa useampaa erilaista pohjamateriaalia. Sanomalehtipaperin tai kissanhiekan käyttö kuivikkeena ei ole terveellistä hamsterille. Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun pesuaineita varmista, etteivät ne ole vaarallisia lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä myydään jyrsijöiden häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Häkin varusteina tulisi olla keraaminen tai käsittelemättömästä puusta tehty mökki, johon hamsteri pääsee päiväsaikaan nukkumaan. On tärkeää, että mökin ovet ja mahdolliset ikkunat ovat niin suuria, että hamsteri mahtuu kulkemaan niistä vaivatta, eikä voi jäädä niihin jumiin.
Kultahamsteri on hyvinkin järjestelmällinen pikkueläin, joka valitsee häkistä yhden nurkan nukkumiseen, yhden herkkupalojen "hamstraukseen" ja yhden käymäläkseen. Käymälänurkkaukseen voit hankkia hamstereille tarkoitetun wc-astian, jossa käytetään siihen tarkoitettua wc-hiekkaa. Astia on helppo puhdistaa vaikka päivittäin.
Liikuntaa hamsteri saa juoksupyörässä hurjastellessaan. Juoksupyörää valitessa tulee varmistaa sen olevan riittävän suuri, jotta hamsteri voi juosta selkä suorassa; pyörän halkaisijan tulee olla vähintään 20 cm, mieluiten lähemmäs 30 cm. Liian pienessä juoksupyörässä hamsterille voi kehittyä selkäongelmia.
Lisäksi on hyvä tarjota kiipeilymahdollisuuksia, kuten tikapuita, oksia, tasoja ym. Hamsteri on utelias pikkukaveri, joten talouspaperirullien ja jyrsijöille tarkoitettujen "juoksuputkien" läpi pujottelu sopii ajanvietteeksi myös. Puhtaasta paikasta kerätyt lehtipuiden oksat sopivat hamsterillemainiosti, hamsteri myös nakertelee niitä mielellään. Jos oksat halutaan desinfioida ne voi käyttää saunassa/uunissa 50-100 asteessa tunnin-parin ajan.
Hamsteri käyttää mielellään pesänsä pehmusteena olkea, elimistössä sulavaa hamsterien pesävanua, ekokuitua tai muuta hamsterille turvallista materiaalia. Pesämateriaalien tulee olla vatsassa sulavia, joten esim. pumpulia ei saa antaa. Villalankaa tai muuta helposti kynsien ja varpaiden ympärille tarttuvaa materiaalia ei myöskään kannata häkkiin laittaa.

PERUSHOITO
Tuoreruoat vaihdetaan uusiin päivittäin ja kuivaruokaa lisätään tarvittaessa. Vesi vaihdetaan päivittäin.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa. Älä vaihda kaikkia kuivikkeita uusiin, äläkä pese häkkiä useammin kuin kerran kuukaudessa, sillä tuttujen hajujen katoaminen on hamsterille stressaavaa. Laita siis siivouksen jälkeenkin jonkin verran vanhoja kuivikkeita häkkiin. Ruokakupit, pesämökit ja muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun pesuaineita varmista, etteivät ne ole vaarallisia lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä myydään jyrsijöiden häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Hamstereille tarkoitettuja wc-astioita kannattaa käyttää, monet hamsterit ovat hyvin siistejä eläimiä ja wc-astian käyttö helpottaa häkin siistinä pitämistä.
Hamsterin turkin harjaamista tai pesemistä harvoin tarvitaan. Hamsterit pesevät turkkinsa itse nuolemalla sen puhtaaksi useita kertoja päivässä.
Kynsien leikkaaminen on tarpeen, jos kynnet kasvavat liian pitkiksi. Kynnet on helpoin lyhentää pienillä ihmisten kynsisaksilla. Monet Faunatar -myymälät tarjoavat palveluissaan myös hamsterien kynsien leikkausta, kysy tästä tarkemmin henkilökunnaltamme.
Rokotuksia ei tarvita, yleensä ei madotustakaan.

RUOKINTA
Hamstereiden ruokia ja herkkuja myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme TÄÄLLÄ >>

Hamsteri on sekasyöjä, eli se syö niin kasvi-kuin eläinperäistä ravintoa. Perusravintona käytetään hamstereille kehitettyjä täysrehuja sekä vähärasvaisia siemenseoksia. Lisäksi hamsterille on hyvä tarjota noin kahdesti viikossa tuoreruokaa kuten vihanneksia ja hedelmiä, lisäksi voit antaa puuroa, sokerittomia hedelmäsoseita ja silloin tällöin eläinvalkuaista esim. ruodotonta kalaa tai pienen palan vähärasvaista naudanlihaa. Monet hamsterit syövät mielellään myös hyönteisiä, kuten lemmikkieläinliikkeissä myytäviä jauhomatoja.
Tiineille naaraille ja pienille poikasille tuoreruokaa tarjotaan runsaasti päivittäin.
Hamsterille sopimatonta ruokaa ovat kaikki maustetut, sokeripitoiset, rasvaiset ja pilaantuneet ruoat, sekä maitotuotteet. Voimakkaita maustekasveja ja esim. sipulia ei sille myöskään kannata tarjota.
Hamsterin hampaat kasvavat jatkuvasti, joten ne tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja nakerteluun ovat esimerkiksi lehtipuiden oksat ja lemmikkiliikkeissä myytävät puiset virikkeet.
Lisävitamiineja hamsterille voidaan tarjota, mikäli sillä on poikaset, se on vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen.
Hamsteri juo vetensä jyrsijöiden juomapullosta. Vesi vaihdetaan raikkaaseen päivittäin ja pullo pestään pulloharjalla tarvittaessa.
Lisätietoa hamsterin ruokinnasta voi kysyä Faunatar-myymälöistä.

KÄSITTELY
Koska kultahamsteri on hämäräaktiivinen eläin, joka on aktiivisimmillaan aamu-ja iltahämärissä, on käsittelykin paras ajoittaa näihin aikoihin. Kultahamsteria tulee käsitellä rauhallisin ja hellävaraisin, mutta varmoin ottein. Hamsteri on helpoin poimia asumuksesta esim. virikeputken sisällä. Hamsteria tulee aina lähestyä rauhallisesti sivusta, sillä se on saaliseläin ja nopeat liikkeet voivat säikäyttää sen. amsteri ei hahmota etäisyyksiä kovin hyvin ja saattaa kädestä livahtaessaan pudota ja loukkaantua. Etenkin vasta kotiutunutta hamsteria onkin hyvä käsitellä lattian tasalla. Lasten on parasta käsitellä hamsteria aina aikuisen valvonnassa, jottei se pääse karkaamaan.

LISÄÄNTYMINEN
Kultahamsterit ovat sukukypsiä usein jo neljän viikon iässä. Paras ensiastutusikä on, kun hamsteri on noin neljän kuukauden iässä. Teetä poikasia ainoastaan terveillä ja hyväkuntoisilla eläimillä. Suositeltavaa on mahdollisuuksien mukaan ottaa selvää geneettisistä esteistä, sillä on olemassa hamsterivärejä, turkkimuunnoksia ym. ominaisuuksia, jotka sekä isältä että emältä periytyessään aiheuttavat epämuodostuneita, karvattomia tai kuolleita poikasia. Esimerkiksi hamsterin häntään tuleva ruston epämuodostuma, knikki, eli häntämutka on resessiivisesti periytyvä ominaisuus, joka saattaa aiheuttaa selkärankaan ilmestyessään hamsterille vaikean halvauksen. Knikkihäntäisellä eläimellä ei tästä syystä saisikaan teettää poikasia.
Naaraalla on kiima noin neljän päivän välein muutaman tunnin ajan. Paras astutushetki on yleensä illalla. Astutus on viisain tehdä puolueettomassa paikassa, kuten kummallekin vieraassa (ta erittäin huolellisesti pestyssä) häkissä. Tämä siksi, että naaras saattaa olla hyvinkin aggressiivinen urokselle, mikäli naaraalla ei olekaan kiimaa. Hamstereita tarkkaillaan tiiviisti,kun ne on yhdistetty samaan tilaan. Kun astutus on onnistunut, hamsterit erotetaan takaisin omiin häkkeihinsä.
Hamsterin kantoaika on noin 16 vuorokautta. Viikkoa ennen synnytystä naaras alkaa vimmatusti rakentaa pesää tuleville lapsilleen. Tällöin hamsterinaaraan annetaan olla täysin rauhassa, sillä ylimääräisestä käsittelystä tai muusta häiriöstä stressaantunut emo saattaa jättää poikaset hoitamatta tai jopa syödä poikasensa.
Poikasia syntyy yhdestä kahteenkymmentä kappaletta, tyypillisesti 5-12 kpl. Poikaset syntyvät karvattomina, sokeina ja kuuroina. Ihon pigmentti alkaa näkyä noin viikon iässä, turkki alkaa kasvaa ja silmät aukeavat noin kahden viikon iässä. Poikaset alkavat maistella kiinteää ruokaa noin viikon iässä ja luovutusiässä ne ovat viisiviikkoisina.
Hamsteri on teoriassa hyvin tehokas lisääntymään, sillä uuden kiiman emo saattaa saada jo muutama viikko synnytyksestä. Hamsteri voisi siis tehdä jopa kymmenen poikuetta vuodessa. Hamsterinaaraan astutusta ei kuitenkaan tule tehdä kuin muutaman kerran koko hamsterin elinaikana, sillä poikasten hoito on emolle hyvin rankkaa.
Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Äkillisesti alkanut aggressiivinen käytös voi olla merkki siitä, että hamsteri on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen tai käyttäytyy omituisesti, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai jyrsijöihin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät jyrsijöiden hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Lisätietoja kaikesta hamstereihin liittyvästä saat myymälöistämme.

 

Kääpiöhamsterit

Kääpiöhamstereita on useita erilaisia, yleisimmin Suomessa saatavilla olevat kuuluvat kahteen sukuun: Cricetulus ja Phodopus.
Näistä tavallisimpia ovat venäjänkääpiöhamsterilajit, talvikko (Phodopus sungorus), campbellinkääpiöhamsteri (Phopodus campbelli) ja roborovskinkääpiöhamsteri (Phodopus roborovskii).
Näiden lisäksi lemmikkinä pidetään myös kiinankääpiöhamsteria (Cricetulus barabensis).

Luonnossa kääpiöhamstereita esiintyy Siperiassa, Mongoliassa, Kiinassa, Kazakstanissa ja Mantšuriassa. Kääpiöhamsterit elävät maahan kaivamissaan tunneleissa ja ovat aktiivisimmillaan öisin. Ne kuitenkin liikkuvat jonkin verran myös päivällä.
Sukukypsinä ne saattavat puolustaa reviiriään kiivaasti muilta löyhästi asutetun yhteisön yksilöiltä.
Kääpiöhamsteri on sosiaalisempi kuin kultahamsteri (joka on täysin erakko), mutta aina on mahdollista, että kaksi kääpiöhamsteria ei reviirikiistojen vuoksi samassa terraariossa voikaan asustaa. Roborovskit ja campbellit sopeutuvat lajikumppanin kanssa elämiseen yleensä paremmin kuin talvikot ja kiinankääpiöhamsterit, nämä kaksi lajia onkin viisainta asuttaa yksin. Pidä siis tilannetta silmällä, mikäli asutat useamman kääpiöhamsterin samaan asumukseen ja erota hamsterit omiin terraarioihinsa, mikäli riitoja tulee.
Kääpiöhamsterien näkökyky on heikko, mutta hajuaisti ja kuulo ovat loistavat. Kääpiöhamsterit kommunikoivatkin keskenään äänillä, joita ihmiskorva ei pysty kuulemaan.
Kaikki kääpiöhamsterit ovat perushoidoltaan jokseenkin samanlaisia.

KÄÄPIÖHAMSTERIHYBRIDIT
Kääpiöhamstereista kaksi lajia, talvikko ja campbelli, voivat risteytyä keskenään ja tuottaa lisääntymiskykyisiä poikasia. Lemmikkinä näiden kahden lajin kääpiöhamsteri on aivan yhtä suloinen ja hyvä, kuin puhtaatkin lajit, mutta lisäännyttämiseen hybridejä ei ole suositeltavaa käyttää, jotta lajien puhtaus ei katoa.
Hybridit eivät ole sallittuja Suomen Hamsteriyhdistys ry:n näyttelyiden ulkomuotoluokissa, mutta hamsterinäyttelyiden lemmikkiluokkiin hybridin voi ilmoittaa kisaamaan.
Faunatar-ketjun menettelytapa kääpiöhamstereiden myymisessä on, että vain ne talvikot ja campbellit, joilla on yksilön lajipuhtauden osoittama sukutaulu ja/tai hamsteriyhdistyksen rekisterinumero, voidaan myydä puhtaina talvikoina tai campbelleina. Sen sijaan kaikki ne talvikot tai campbellit, joilla ei ole sukutaulua/rekisteröintiä, myydään olettamuksella, että kyseessä voi olla hybridi.
Kuitenkaan edes rekisteripaperi ei täysin poissulje pois mahdollisuutta siihen, ettei kyseinen yksilö kantaisi geeneissään myös toisen lajin geeniä, sillä nykyään lähes kaikki Suomessa ja muuallakin myytävät campbellit kantavat geeneissään talvikon geeniä - ja toisinpäin. Tästä huolimatta myös Faunatar haluaa tukea suomalaista kääpiöhamstereiden kasvatustyötä huolehtimalla, etteivät hybridit tietoisesti lähde meiltä jalostuskäyttöön.

PITOPAIKKA
Kääpiöhamsteri on viisainta asuttaa lasiseen tai muoviseen jyrsijäterraarioon. Kultahamstereille ja muille isommille jyrsijöille tarkoitetut häkit ovat pinnaväliltään usein kääpiöhamsterille liian väljiä, niistä kääpiöhamsteri saattaa hyvinkin mahtua karkaamaan. Markkinoilla on jonkin verran ns. hiiripinninnaisia häkkejä, joista kääpiöhamsteri ei pääse karkuun, mutta nämä häkit ovat yleensä kokonsa puolesta liian pieniä, eikä niihin saa tarpeeksi pohjamateriaalia, jossa kääpiöhamsteri voisi kaivella. Pitopaikan minimimitat ovat 70 x 40 x 30 cm, mutta mitä suurempi, sen parempi; luonnossa hamsterit voivat vaeltaa yön aikana jopa kilometrejä, joten liikaa tilaa hamsterille ei voi tarjota. Varmista asumuksen riittävä koko ja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Asumus sijoitetaan vedottomaan paikkaan, jonne aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Häkin paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa, jotta hamsteri voi nukkua rauhassa. Lisäksi hamsterin voi valvotusti antaa jaloitella huoneiston lattialla, kunhan alue on hamsterille turvallinen. Juoksupallo ei ole suositeltava ulkoilutuskeino, sillä hamsteri ei voi itse säädellä rasituksen kestoa, eikä suljetussa pallossa voi tutkia ympäristöä.

TARVIKKEET
Kuivikkeena voidaan käyttää esimerkiksi kutterinpurua, haapahaketta ja hamppua. Myös turvetta voi käyttää hamsterin pohjamateriaalina. Voit myös sekoittaa useampaa erilaista pohjamateriaalia.
Kuiviketta laitetaan vähintään 10 cm paksuinen kerros, sillä kääpiöhamsterit nauttivat kaivamisesta.
Kääpiöhamsteri kaipaa piilopaikkoja, joten asumuksen varusteina tulisi olla myös pesämökki, johon hamsteri pääsee päiväsaikaan nukkumaan. Pienet jyrsijämökit, pahviputket, kukkaruukut, korkki-ja puutunnelit ja muut turvalliset piilot ovat suositeltavia. Jos hamstereita on samassa tilassa useampi, tulee piiloja olla useampi kuin hamstereita, jotta hamsterit eivät nahistele niistä. On tärkeää, että mökin ovet ja mahdolliset ikkunat ovat niin suuria, että kääpiöhamsteri mahtuu kulkemaan niistä vaivatta, eikä voi jäädä niihin jumiin. Liikuntaa kääpiöhamsteri saa paitsi asumustaan tutkiessaan, myös juoksupyörässä juostessaan. Juoksupyörää valitessa tulee varmistaa sen olevan riittävän suuri, jotta kääpiöhamsteri voi juosta selkä suorassa; pyörän halkaisijan tulee olla vähintään 17cm - liian pienessä juoksupyörässä hamsterille voi kehittyä selkäongelmia.
Lisäksi on hyvä tarjota kiipeilymahdollisuuksia, kuten tikapuita, oksia, tasoja ym. Puhtaasta paikasta kerätyt lehtipuiden oksat sopivat mainiosti, kääpiöhamsteri myös nakertelee niitä mielellään. Jos oksat halutaan desinfioida, ne voi käyttää 50-100 asteessa saunassa/uunissa tunnin-parin ajan.
Hamsteri käyttää mielellään pesänsä pehmusteena olkea, pehmeää heinää, ekokuitua tai muuta hamsterille turvallista materiaalia. Pesämateriaalien tulee olla vatsassa sulavia, joten esim. pumpulia ei saa antaa. Villalankaa tai muuta helposti kynsien ja varpaiden ympärille tarttuvaa materiaalia ei myöskään saa häkkiin laittaa.
Kääpiöhamsterit tarvitsevat vähintään muutaman kerran viikossa mahdollisuuden hiekkakylpyyn. Tähän tarkoitukseen sopiva hiekka on ns. chinchillan kylpyhiekka. Hiekka sijoitetaan astiassaan esim. mökin katolle tai muuhun sellaiseen paikkaan, ettei hamsteri voi kaivautua astian alle ja jäädä puristuksiin.

RUOKINTA
Kääpiöhamsteri on kaikkiruokainen, sille maistuu niin kasvikset kuin liha. Perusravintona käytetään kääpiöhamstereille kehitettyä, korkealaatuista täysrehua tai vähärasvaista siemenseosta.
Lisäksi kääpiöhamstereille on hyvä tarjota noin kahdesti viikossa tuoreruokaa kuten vihanneksia, puuroa, sokerittomia lasten soseruokia ja eläinvalkuaista esim. ruodotonta kalaa tai pieni pala vähärasvaista naudanlihaa. Monet hamsterit syövät mielellään myös hyönteisiä, kuten lemmikkieläinliikkeissä myytäviä jauhomatoja.
Tiineille naaraille ja pienille poikasille tuoreruokaa tarjotaan runsaasti päivittäin.
Kääpiöhamsteri on herkkusuu, joka valitsee tarjotusta ravinnosta maultaan parhaimman, useimmiten siis epäterveellisimmän osan. Siksi on tärkeää, että lisäruokia tarjotaan vain kohtuullisesti ja huolehditaan että pääosin kääpiöhamsteri syö korkealaatuista täysrehu tai siemenseosta. Liian rasvainen ruoka ja herkut lihottavat kääpiöhamsterin herkästi. Kääpiöhamstereilla on myös taipumusta sairastua diabetekseen, joten hedelmiä, sokeripitoisia vihanneksia kuten porkkanaa, marjoja ja muita sokeripitoisia ruokia on syytä välttää kokonaan.
Kääpiöhamsterin hampaat kasvavat jatkuvasti, joten ne tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja nakerteluun ovat esimerkiksi lehtipuiden oksat ja lemmikkiliikkeissä myytävät puiset virikkeet.
Lisävitamiineja kääpiöhamsterille voidaan tarjota, mikäli sillä on poikaset, se on vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen.

KÄSITTELY
Koska kääpiöhamsteri on hämäräaktiivinen eläin, joka on aktiivisimmillaan aamu-ja iltahämärissä, on käsittelykin paras ajoittaa näihin aikoihin. Nukkuvan hamsterin toistuva herättäminen on sille stressaavaa. Kääpiöhamsteria tulee käsitellä rauhallisin ja hellävaraisin, mutta varmoin ottein. Hamsteri on helpoin poimia asumuksesta esim. virikeputken sisällä.
Hamsteri ei hahmota etäisyyksiä kovin hyvin ja saattaa kädestä livahtaessaan pudota ja loukkaantua. Etenkin vasta kotiutunutta hamsteria onkin hyvä käsitellä lattian tasalla. Hamsteria tulee aina lähestyä rauhallisesti, sillä se on saaliseläin ja nopeat liikkeet voivat säikäyttää sen. Lasten on parasta käsitellä kääpiöhamsteria aina aikuisen valvonnassa, jottei se pääse karkaamaan.

PERUSHOITO
Tuoreruoat vaihdetaan uusiin päivittäin ja kuivaruokaa lisätään tarvittaessa. Vesi vaihdetaan päivittäin.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa. Älä vaihda kaikkia kuivikkeita uusiin, äläkä pese häkkiä useammin kuin kerran kuukaudessa, sillä tuttujen hajujen katoaminen on hamsterille stressaavaa. Ryhmässä pidettävillä lajeilla tuttujen hajujen katoaminen voi johtaa tappeluihin. Laita siis siivouksen jälkeenkin jonkin verran vanhoja kuivikkeita häkkiin.
Ruokakupit, pesämökit ja muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun pesuaineita varmista, etteivät ne ole vaarallisia lemmikillesi. Myymälöissämme myydään jyrsijöiden häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Hamstereille tarkoitettuja wc-astioita kannattaa käyttää, monet kääpiöhamsterit ovat hyvin siistejä eläimiä ja wc-astian käyttö helpottaa häkin siistinä pitämistä.
Harjaamista tai pesemistä harvoin tarvitaan. Kääpiöhamsterit pesevät turkkinsa itse nuolemalla sen puhtaaksi useita kertoja päivässä.
Kynsien leikkaaminen on tarpeen, jos kynnet kasvavat liian pitkiksi. Kääpiöhamstereiden varpaat ja kynnet ovat hyvin pienet, joten leikkaaminen vaatii kokenutta käsittelijää. Monet Faunatar -myymälät tarjoavat palveluissaan myös hamsterien kynsien leikkausta.
Rokotuksia ei tarvita, yleensä ei madotustakaan.

LISÄÄNTYMINEN
Kääpiöhamsterit tulevat sukukypsiksi n. 1-2 kk ikäisinä, mutta alle 3 kk ikäisiä eläimiä ei tule käyttää lisäännyttämiseen.
Lisäännyttämiseen käytettävien hamstereiden tulee olla hyvässä kunnossa, terveitä ja hyväluontoisia.
Usein kääpiöhamstereiden lisäännyttäminen on helpompaa kuin kultahamsterien, sillä osa lajeista on sosiaalisempia. Riitoja voi kuitenkin aina tulla, joten tarkkaile pariskuntaa tiiviisti yhdistämisen jälkeen. Tutustuminen on viisainta tehdä molemmille eläimille vieraassa paikassa, kuten uudessa tai hyvin pestyssä häkissä, joka ei ole kummankaan eläimen reviiriä.
Kantoaikaon noin 16-18 vrk, roborovskeilla hieman pidempi. Poikuekoko on tyypillisesti 2-6 poikasta, luovutusikä noin 5 viikkoa.
Poikasia hoitavaa emoa ei saisi häiritä, eikä häkkiä puhdistaa kahden ensimmäisen viikon aikana mielellään lainkaan. Stressaantuva emo saattaa hylätä poikasensa tai jopa syödä ne. Yleensä kääpiöhamsteriemo on kuitenkin hyvin vastuuntuntoinen ja pikkuisilla onkin hyvät mahdollisuudet kasvaa aikuiseksi, uteliaiksi ja vauhdikkaiksi nappisilmiksi.
Huomioithan että tämä lisääntymisohje on tiivistetty, joten tutustu huolellisesti lajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Äkillisesti alkanut aggressiivinen käytös voi olla merkki siitä että hamsteri on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen tai käyttäytyy omituisesti, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai jyrsijöihin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät jyrsijöiden hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Myymälöidemme henkilökunta kertoo mielellään lisätietoja kaikesta kääpiöhamstereihin liittyvästä.

© 2020 Faunatar