Basiliskit

Basiliskit

Basilicus sp.
Englanniksi: Basilisks

Basiliskit korkeine harjoineen ja upeine väreineen ovat näyttävän näköisiä liskoja. Basiliskit ovatkin saanut lempinimen Jeesus -lisko, sillä basiliskien takajalkojen sukaset mahdollistavat veden päällä juoksun -kunhan lisko saa otettua kunnon vauhdin. Näky veden päällä takajaloillaan kiitävästä liskosta onkin jonkinlainen legenda.

Basiliskit ovat kookkaita ja näyttäviä liskoja, joita tavataan luonnossa Etelä-ja Väli-Amerikassa. Ne kasvavat noin 50-80 cm mittaisiksi, pituudesta kaksi kolmaosaa on häntää.

Basiliskeja tunnetaan neljä lajia:

Viherbasiliski eli vihreä basiliski, Basiliscus plumifrons
Englanniksi:
Plumed basilisk.
Lajia tavataan Costa-Ricassa, Hondurasissa, Nicaraguassa ja Panamassa. Aikuiset yksilöt ovat vihreitä ja niissä voi olla sinertäviä pisteitä. Koiraalla on purjemaiset harjat päässään, selässään ja hännässään. Naaraalla on vain pieni harjanne päälaellaan. Koiraat voivat kasvaa jopa 90 cm mittaisiksi, häntä mukaan lukien, mutta tavallisesti jäävät 75-85 cm mittaan. Naaraat jäävät huomattavasti pienemmiksi.

Basiliski, Basiliscus basiliscus
Englanniksi: Common basilisk
Lajia tavataan Etelä-ja Väli-Amerikassa. Lajin perusväritys on oliivinvihertävän ruskeasta ruskeaan. Lajilla on usein kaksi valkoisesta kellertävään vaihtelevan väristä, pitkittäistäraitaa; toinen päässä ja toinen vartalolla. Koiraalla on purjemaiset harjat päässään, selässään jahännässään. Naaraalta nämä harjat puuttuvat. Koiraat kasvavat jopa 80 cm mittaisiksi, häntä mukaan lukien. Naaraat jäävät pienemmiksi, yleensä noin 60-65 cm mittaisiksi.

Basiliskilaji (ei suomenkielistä nimeä), Basiliscus galeritus
Englanniksi: Western basilisk
Lajia tavataan Etelä-Amerikan luoteisosissa. Lajin perusväritys on vihreä ja vatsapuoli punertavan ruskea. Kurkku on valkoinen tai kellertävä. Koiraat kasvavat noin 75-77 cm mittaisiksi, häntä mukaan lukien. Naaraat jäävät pienemmiksi, noin 60-65 cm mittaisiksi.

Juovabasiliski, Basiliscus vittatus
Englanniksi: Striped basilisk
Lajia tavataan Väli-Amerikassa. Lajin perusväritys on oliivinvihertävän ruskeasta ruskeaan. Lajilla on myös silmästä takajalkojen paikkeille ulottuva valkoinen raita. Koiraalla on purjemaiset harjat päässään, selässään ja hännässään. Naaraalla nämä ovat huomattavasti matalammat. Koiraat voivat kasvaa jopa 60 cm mittaisiksi, häntä mukaan lukien. Naaraat jäävät huomattavasti pienemmiksi, n. 35-45 cm mittaisiksi.

TERRAARIO
Basiliskit ovat arboreaalisia, eli ne viettävät pääosan elämästään puiden oksilla, joten terraarion korkeus on leveyttä tärkeämpää. Koska kyseessä on suureksi kasvava lisko, ei pohjapinta-ala voi silti olla kovin pieni. Jonkinlaiset minimimitat yhden aikuisen basiliskin terraariolle ovat 150 x 60 x 140 cm, mutta mitä suurempi, sen parempi.
Huolehdi, että terraario on ehdottoman pakovarma ja että siinä on riittävä ilmanvaihto. Varmista terraarion riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.

Mikäli majoitat useamman basiliskin samaan terraarioon, kasvaa tilantarve huomattavasti. Basiliskit on suositeltavinta majoittaa yksin, mutta varauksella niitä voidaan pitää myös ns. haaremissa, jossa on yksi koiras ja useampia naaraita tai useampia naaraita yhdessä. Naaraatkaan eivät välttämättä tule toimeen, joten liskojen erottamiseen on varauduttava. Pareittain pidettynä taas ongelmaksi muodostuu se, että lisääntymisaikana ja joskus sen ulkopuolellakin koiras ahdistelee naarasta jatkuvilla paritteluyrityksillään, mikä rasittaa molempia liskoja - pahimmillaan naaras voi menehtyä jatkuvaan munimiseen. Jos kuitenkin asutat useita basiliskeja samaan asumukseen, pidä vain suunnilleen samankokoisia yksilöitä samassa terraariossa ja tarkkaile, että jokainen niistä saa ruokaa, eivätkä ne tappele. Älä sijoita samaan terraarioon kahta koirasta, sillä ne todennäköisesti ottavat verisesti yhteen. Suljetussa tilassa heikompi koiras ei pääse poistumaan vahvemman reviiriltä ja nahistelu voi jatkua niin kauan, että heikompi yksilö kuolee.

TERRAARION SISUSTUS
Basiliskit viettävät aikansa mieluiten vesistöjen varsilla kasvavien puiden oksistoissa. Terraarion sisustuksessa kannattaa pyrkiä jäljittelemään eläimen luonnollista elinympäristöä. Ýksi terraarioharrastuksen parhaista puolista onkin kaunis, luonnonmukaisesti sisustettu terraario, joka tuo palan luontoa kotiisi. Pienellä vaivannäöllä basiliskille onkin helppo rakentaa upea terraario, joka on paitsi liskoille mukava koti, myös silmää hivelevä sisustuselementti.

Pohjamateriaalina voit käyttää esim. lannoittamatonta turvetta, kookosturvetta, kaarnahaketta tai näiden sekoitusta. On tärkeää, että pohjamateriaali kestää kosteutta homehtumatta. Kauniin ja luonnollisen näköisen pohjan saat, kun lisäät esimerkiksi turvekerroksen päälle kaarnahaketta, kuivia lehtiä jne.

Lisäksi sisustukseen tarvitaan tietysti lukuisia kiipeilymahdollisuuksia, sillä basiliskit ovat erinomaisia kiipeilijöitä. Muista kiinnittää oksat huolellisesti esim. terraarion kattoon tai seiniin esimerkiksi akvaariosilikonilla tai ruuveilla, jottei lisko voi niitä oksalta toiselle loikkiessaan kaataa. Panosta erityisesti terraarion yläosien sisustukseen ja huolehdi, että siellä on liskollesi myös riittäväsi näkösuojaa. Esim. muovi –ja silkkikasveja on helppo kiinnittää terraarion yläosiin ja ne tarjoavat liskollesi luonnollista näkösuojaa. Voit myös istuttaa terraarioon myrkyttömiä eläviä kasveja, mutta todennäköisesti basiliski syö ne tai ruttaa ne kiipeillessään rikki.

Sisustaessasi terraariota rajana on vain mielikuvituksesi. Voit esimerkiksi rakentaa terraarioosi itse näyttävän taustan. Lisätietoa terraarion sisustuksesta saat Faunattaren henkilökunnalta.

OLOSUHTEET
Koska basiliskit ovat päiväaktiivisia, ne tarvitsevat ehdottomasti UVB-valon. Terraarioon sopii vähintään 5% UVB:ta sisältävä UVB-loisteputki (esimerkiksi ExoTerra % UVB-putki), joita myydään Faunatar-myymälöissä.
UVB-putki vaihdetaan uuteen 6-12 kk välein valmistajan ohjeen mukaan, sillä UVB-teho heikkenee käytön myötä. Voit käyttää myös monimetallivalaisimia tai elohopeapurkauslamppuja, jotka toimivat sekä UVB:n, että lämmönlähteenä.

UVB-säteiden avulla basiliski kehittää ihollaan D3-vitamiinia, joka vaikuttaa eläimen kalsiumaineenvaihduntaan. Vitamiinilisällä ei voi korvata UVB-valoa.
UVA-säteellä on todettu olevan liskoille psykologinen vaikutus, eli se mahdollisesti vaikuttaa mm. lisääntymisintoon ja aktiivisuuteen. Valon avulla lisko pystyy myös erottamaan eri vuorokaudenajat toisistaan.

Huomaa, että UV-säteet eivät tule lasin läpi, joten lamppu sijoitetaan joko terraarion sisäpuolelle tai esim. verkkokaton päälle. Valaistusta pidetään päällä n. 12-14 tuntia vuorokaudesta, kesällä pidempään ja talvella lyhemmän aikaa.

Basiliskit kaipaavat terraarioonsa lämmittelyalueen voidakseen säädellä ruumiinlämpöään. Terraarion toinen pääty tehdään lämmittelyalueeksi, jossa lämpö saa kohota 35 asteeseen. Muualla terraariossa 25-28 astetta on sopiva lämpö. Koska basiliskit ovat päiväaktiivisia ja luonnossakin paistattelevat päivää puiden oksistossa, joten terraariossakin lämmön tulee tulla ylhäältä päin, jotta se vastaisi luonnollista lämmönlähdettä, aurinkoa. Lämmönlähteenä käytetään lämpölamppua, joka sijoitetaan niin, ettei lisko voi polttaa itseään siihen.

Yöksi lämmitys sammutetaan ja lämpö saa laskea noin 21-22 asteeseen. Valaistus ja lämmitys on helpointa pitää säännöllisinä ajastimen avulla.

Basiliskit elävät luonnossa usein veden lähellä ja ovat erinomaisia uimareita. Terraarioon sijoitetaan vesiastia, joka on mielellään niin kookas, että lisko mahtuu siinä vaivatta kokonaan pinnan alle. Vesi pidetään puhtaana suodattimen avulla tai vaihtamalla se päivittäin. On tärkeää huomioida, että etenkin nuoret yksilöt eivät välttämättä tajua juoda kupista, joten pari kertaa päivässä sumuttaminen pitää yllä sopivaa ilman kosteutta ja antaa liskolle mahdollisuuden juoda pisaroista.

Basiliskit tarvitsevat suhteellisen korkean ilmankosteuden, n. 60-70 %. Tämä ylläpidetään sumuttamalla manuaalisesti, tai sijoittamalla terraarioon sumutusjärjestelmä tai ilmankostutin. Huolehdi, että terraariossa on riittävä ilmanvaihto. Mikäli terraarion ilma ei kierrä kunnolla, sinne ilmestyy helposti hometta. Pohjamateriaalin homehtumista voit ehkäistä luonnollisesti laittamalla pohjamateriaalin sekaan esim. hyppyhäntäisiä ja siiroja, jotka syövät pohjalle tippuvia ulosteita ja ruoantähteitä.

RUOKINTA
Basiliskien ruokavalio koostuu pääasiassa hyönteisistä ja hiirenpoikasista, luonnossa ne syövät myös kalaa, sammakoita, lintuja ja pieniä liskoja. Pieni osa ruokavaliosta (n.10-15%) koostuu kasviksista. Terraario-oloissa basiliskien ruokalistaan kuuluvat erilaiset sirkat, jauhomadot, jättijauhomadot, vahakoin toukat, torakat ja muut hyönteiset. Voit myös itse pyydystää hämähäkkejä, pieniä perhosia, toukkia ym. Mitä monipuolisemmaksi ruokavalion saat, sen parempi. Lisäksi voit silloin tällöin tarjota pakkasesta sulatetun hiiren poikasen. Basiliskille sopivia eläviä ja paklastettuja ruokaeläimiä saat Faunatar-myymälöistä.
Basiliskit syövät myös kasviksia. Yksilöiden välillä on eroja siinä, kuinka hyvin kasvipohjainen ruoka liskolle maistuu. Voit tarjota liskollesi hedelmiä, kukkia, vihanneksia ja muita kasvisvaihtoehtoja. Tarjoa kasviravinto kupista tai kiinnitä se esim. pyykkipojalla kiipeilyoksiin kiinni. Tarjoa vihreitä kasviksia ja kukintoja vaikkapa päivittäin, marjoja ja hedelmiä harvemmin.
Nuori, kasvava basiliski ruokitaan 1-2 kertaa päivässä hyönteisillä mahdollisimman monipuolisesti. Hyönteiset pölytetään kalkki-vitamiiniseoksessa joka päivä. Aikuinen basiliskikin ruokitaan kasviksilla ja hyönteisillä aktiivisuudesta riippuen päivittäin tai joka toinen päivä. Aikuiselle riittää vitamiinien lisäys kerran tai kaksi viikossa.

LISÄÄNTYMINEN
Basiliskit ovat lisääntyneet ihmisten hoivissa jo vuosia. Basiliskien sukupuoli on verraten helppo erottaa täysikasvuisista yksilöistä. Lajista riippuen basiliskit tulevat sukukypsiksi 10-24 kuukauden ikäisinä. Lisäännyttämiseen tulee käyttää vain riittävän suuria, terveitä ja hyvässä ravitsemustilassa olevia liskoja, sillä munien tuottaminen on naaraalle raskasta. Etenkin naaraan kalkin saannista on huolehdittava hyvin. Jos koiras ja naaras elävät jatkuvasti yhdessä, naaras munii useita kertoja vuodessa, jopa kuukausittain. Naaraan hyvin voinnin vuoksi onkin hyvä erottaa koiras naaraasta parittelun jälkeen, jotta naaras saa toipua rauhassa.
Useimmiten basiliskit munivat lajista riippuen 8-15 munaa kerrallaan, mutta lähes 20 munaakaan ei ole tavatonta.
Munat haudotaan kosteassa vermikuliitissa n. 28-32 asteessa.
Poikaset kuoriutuvat 70 -150 vrk:n kuluessa.
Poikaset on parasta asuttaa omissa terraarioissaan, sillä aikuiset liskot voivat syödä jälkikasvunsa. Suuressa ryhmässä pidetyt poikaset saattavat alkaa napsia toistensa varpaita ja häntiä, mikäli kilpailu ravinnosta ja lämmittelypaikoista käy kovaksi.

Poikaset hoidetaan kuten aikuisetkin, mutta ne ruokitaan useammin ja pienemmillä ruokaeläimillä. Ruokaeläinten kokoa nostetaan sitä mukaa kun poikaset kasvavat. Erityisesti kalkin ja vitamiinien saannista tulee huolehtia.

Huomioithan että tämä lisääntymisohje on yleismuotoinen ja tiivistetty, eikä perehdy lajikohtaisiin eroihin. Tutustu huolellisesti hankkimasi basiliskilajin lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA
Toisin kuin nisäkkäät eivät matelijat odota hoitajaltaan yhteisiä seurusteluhetkiä. Liiallinen käsittely saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa niille stressiä, josta saattaa seurata ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia.

Jos lisko lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai on sairaan oloinen, ota yhteyttä matelijoihin perehtyneeseen eläinlääkäriin ja/tai eläimen myyjään. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää jo etukäteen, mistä löydät matelijoiden hoitoon perehtyneen eläinlääkärin.

Huolehdi hygieniasta, monet matelijat saattavat kantaa luonnollisena suolistobakteerinaan salmonellabakteeria.

© Faunatar-ketju.

Ülesse